Ennen vanhaan olin innokas kokeilemaan kaikkea uutta leivontaan liittyvää, mutta nykyään leivon melko harvoin, ja silloinkin jotain
tuttua ja turvallista. Pientä twistiä voi tietysti vanhaan ja turvalliseenkin
kokeilla. Sivuhuomautuksena mainittakoon, että kun ihminen puhuu ennen
vanhasta, on hän tullut vanhaksi. Olen siis vanha. Nyt oli kuitenkin jotain
hauskaa tiedossa, joten oli leivottava. Sain Confetilta testattavaksi Renshawn
valkosuklaista muotoilumassaa.
Renshawn suklainen muotoilumassa sisältää oikeaa suklaata ja
kaakaovoita. Muotoilumassan avulla voi valmistaa tietenkin erilaisia muotonsa
pitäviä koristeita. Tässähän on vain taivas rajana, jos on näppäräsorminen ja
taiteellinen kaveri kyseessä. Kaulii vain massan tarpeeksi ohueksi ja alkaa
näprätä. Suklainen muotoilumassa on siitä mukavaa, etteivät koristeet kuivu
kivikoviksi, vaan niitä on pehmeähkön rakenteensa vuoksi mukava syödä.
Ensinnäkin myönnän, etten ole ikinä tehnyt mitään
muotoilumassoista, joten olen täysin noviisi asian suhteen. En myöskään omista
minkäänlaisia koristemuotteja tai miksi niitä koristevempeleitä sanotaan. En
myöskään ole taiteellinen, enkä näppäräsorminen. Confetin sivuilta löysin
yhden videoklipin, jossa sain jotain käsitystä siitä, kuinka massaa voisi
käsitellä. Siis ei muuta kuin asiaan.
Ja mitäs sitä sitten tekisi? Ei ainakaan kakkua. Eikä
kuppikakkuja. Mitä sitten? Kuivakakku ja siihen jotain kivaa? Ei. Entä kuinka
olisi mokkapalat muotoilumassalla koristeltuina? Kuulosti toteuttamiskelpoiselta.
Strösseleiden tilalle omin sormin näperreltyjä koristeita.
Piti laatia sotasuunnitelma. Päätin ensin tehdä vaikeimman
osuuden eli koristeet. Valkosuklainen massa on hieman tylsän näköistä, joten
oli lähdettävä kauppaan ostamaan geelivärejä. Sen verran olen blogijuttuja näistä
ihmeellisistä muotoilumassaleivonnaisista lukenut, että tiesin värjäyksen
vaativan geeliväriä.
Kotiuduttuani valloitin keittiön ja aloin hommiin. Öö,
ensimmäinen ongelma, että aika kovaa tuo muotoilumassa ensi alkuun. Onneksi
massa kuitenkin pehmeni nopeasti. Videolla näytettiin, kuinka massasta saisi
todella ohutta pastakoneen avulla tai ainakin sen näköinen se vempele oli. En
omista pastakonetta, joten jatkoin kaulintaa. Jaa, mutta sitä väriä voisi
lisätä. Punainen on kiva. Siitäkös se sotkun synnytti. Huh huh. Päätin, että
teen vain pienen värjätyn erän ja loput ihan perusvärillä. Ei se värjäys ollut
oikein minun juttuni.
Sitten itse koristeisiin. Oikeasti. Eihän sitä tällainen
vanha ihminen oikeasti osaa tehdä mitään nättiä. Tuli kyllä supertylsät
koristeet, vaikka ideoita tupsahtelikin pääkoppaan jatkuvasti lisää ja lisää.
Olisi voinut tehdä punavalkoisia piparminttutankoja, mutta en tehnyt. Perinteiset
pallot olivat helppoja, mutta niistäkin kehittelin jälkijunassa kivempia. Olisi
pitänyt tehdä pieniä helmen kokoisia pallukoita, joista olisi voinut tehdä
vaikka helminauhan. Minä olen kuitenkin minä, joten raakealla ja
epätaiteellisella tavalla koristeet syntyivät.
Mokkapalojen ohjeen nappasin ikivanhasta, maailman parhaasta
peruskeittokirjasta kouluajoilta. Kirja on Aura Liimataisen ja Tuula
Teerikankaan Keitämme ja leivomme
(WSOY, 1981). Tämän postauksen ohje on muokattu kirjan ohjeesta, koska isompi
pelti ja enemmän kuorrutusta.
Mokkapalat (on
ollut kirjan mukaan oppilaiden oma kiertävä ohje)
Pohja:
200 g margariinia tai voita
1½ dl sokeria
2 munaa
1½ dl maitoa
4 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
4 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
Kuorrutus:
6 dl tomusokeria
6 rkl valmista, vahvaa kahvia
75 g margariinia tai voita
3 rkl kaakaojauhetta
1. Panehan ihan ensimmäisenä uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Vatkaa pehmeä margariini tai voi ja sokeri vaahdoksi.
Vatkaa munat yksitellen joukkoon.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne vuorotellen
maidon kanssa margariinivaahtoon.
4. Levitä seos pellille.
5. Paista pohjaa uunin keskitasolla noin kymmenen minuuttia.
6. Kumoa hieman jäähtynyt pohja voipaperin päälle. Täällä ei
ollut voipaperia, joten ihan leivinpaperilla mentiin.
7. Jatka kuorrutuksen teolla. Sulata margariini tai voi
kattilassa. Lisää kuorrutuksen muut aineet ja jäähdytä.
8. Levitä kuorrutus pohjalevyn päälle. Allekirjoittaneella
ei levittynyt kuorrutus nätisti.
10. Koristele tekemilläsi muotoilumassakoristeilla.
11. Kun kuorrutus on jähmettynyt, leikkaa levy palasiksi.
Itse leikkasin ennen aikoja.
12. Nauti superimelistä herkkupaloista.
Tällaisia niistä sitten tuli. Ei ainakaan tarvitse
osallistua leivontakauneuskilpailuihin näillä, mutta makuhan se ratkaisee.
Nyt on sitten kokeiltu muotoilumassan käyttöä. Ehkä ei ollut
aivan minun juttuni, mutta kiva oli kokeilla. Uskon, että tosileipureille
tällaisella tuotteella on käyttöä enemmänkin. Renshawn suklaiset
muotoilumassakoristeet oikeasti maistuivat makoisilta.
Onko lukijoiden joukossa muita, jotka eivät ole kokeilleet
muotoilumassojen käyttöä?