3.11.2019

Teatterissa: Kepeä elämäni


En tiennyt, mitä odottaa, kun lähdin katsomaan Teatteri Takomoon Miiko Toiviaisen omaelämäkerrallista monologia Kepeä elämäni. Kyseessä olisi transihmisyydestä kertova esitys. Avoimin mielin joka tapauksessa liikkeelle, koska aina voi oppia jotain uutta ja aihehan on joka tapauksessa itselleni melko vieras.

Kepeä elämäni on näytelmä, joka koskettaa, naurattaa, mutta vetää myös vakavaksi. Näytelmästä ei ole helppo kirjoittaa, joten laitoin runosuonen sykkimään. Tosin sisäinen runoilijani on aika kaukana Kajaanin Runoviikosta.


Mitä on syntyä
väärään kroppaan?
Onko se outoa
alusta lähtien
vai eikö sillä
väliä ole?

Olenko ainut kummajainen
vai löytyykö muita
kohtalotovereita?

Olenko edes kummajainen?
Enkö minä ole kuitenkin
ihminen?
Ihminen siinä missä
kaikki muutkin

Minä olen minä
Sukupuoli
syntymässä saatu
ei minuutta määritä

Ihmiset puhuvat
Selän takana puhuvat
Monet kasvot
Kuvittelevat olevansa
parempia ja selvillä
minuudestaan
samalla myös minusta

Rohkea uskallan olla
Uskallan kertoa
raamit tarinani
Yksityiskohdat kiinnostavat
Se ei muille kuulu

Uuden elämän
saanut olen
Olen onnellinen
Annan näkyä sen
kaikille
myös näytelmän
katsojille

Minä olen minä
Transsukupuoliseksi syntynyt


Täytyy myöntää, että Miiko Toiviainen on rohkea, kun on tuonut oman tarinansa näyttämölle. Monologista välittyy ilo ja onnellisuus. Toiviainen on uskaltanut kulkea omaa tietään ja tehnyt suuria ratkaisuja. Pidin myös siitä, kuinka runollisuus oli esityksessä läsnä. Toiviaisella on muuten uskomattoman upea lauluääni. Olisin voinut kuunnella pidempäänkin. Esityksen ehkä kutkuttavimpina yksityiskohtina olivat tölväisyt kriitikoita kohtaan.

Vaikka esitys on nimensä mukaisesti kepeä, sysää se ajatukset väkisinkin liikkeelle. Millaista on sellaisen ihmisen elämä, joka tuntee, että hänen sukupuolensa ei ole sitä, mitä sen pitäisi olla? Tavallisella ihmisellä, jos sellaisesta edes voidaan puhua, riittää murheita ja suruja, mutta voin kuvitella, että transihmisellä niitä on vielä roppakaupalla enemmän. Mieli sairastuu helpommin kuin valtaväestön ihmisellä. Mielen sairastuminen puolestaan saattaa antaa sysäyksen itsemurhaan. Miiko Toiviaisen monologista välittyi tunne, että kun ihminen on käynyt pitkän prosessin läpi päästäkseen siihen sukupuoliseen tilaan, jossa hän tuntee olevansa sinut itsensä kanssa, on ihminen kuin uuden elämän saanut.

Näytelmän nimeen Kepeä elämäni liittyy pieni jippo. Jos oikein tarkasti katsoo näytelmäjulisteen tekstiä, onko kepeä-sana alun perin ollut kipeä? Mahtavaa sanoilla leikittelyä. Toivon ja uskonkin, että nykyisin Toiviaisen elämä on kepeää. Ainakin näyttämöllä hän vaikutti hyvin tyytyväiseltä siihen, mitä hän on.

Miiko Toiviainen valmistui Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 2018. Samana vuonna hänet valittiin Vuoden nuoreksi lausujaksi Kajaanin Runoviikolla. Kepeä elämäni -monologi sai alkunsa, kun voiton myötä Toiviaiselta tilattiin esitys vuoden 2019 Runoviikolle. Onneksi esitys ei jäänyt vain Kajaanin Runoviikoille, vaan Toiviainen on kiertänyt esittämässä sitä ympäri Suomen. Tämä esitys kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan, jos se tulee jonnekin lähistölle nähtäväksi.



Miiko Toiviaisen Kepeä elämäni on saanut ensi-iltansa 7.7.2019 Kajaanin Runoviikolla.

Roolissa: Miiko Toiviainen

Ohjaaja: Riikka Oksanen
Dramaturgi: Aino Pennanen
Sävellys ja äänisuunnittelu: Eeva Kontu
Visuaalinen suunnittelu: Sofia Palillo
Musiikin tuotanto: Mikko Renfors

Näin esityksen kutsuvieraslipulla. Kiitos Teatteri Takomolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti