3.4.2016

Ruth Rendell: Paras mies kuolkoon

Ruth Rendell on kirjailija, jonka tuotannosta pidän. Siksipä tartuin kirjaston kierrätyshyllystä Ruth Rendellin Paras mies kuolkoon (Book Studio, 1997) kirjaan heti, kun kirjan hyllyssä näin. Alkuteos The Best Man to Die on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1969 eli kirja ei ole varsin tuore, mutta tarina elää edelleen. Kirjan on suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom. Kirkes-kirjastojen hyllyiltä kirjaa löytyy pari kappaletta, joten aivan unohtuneesta teoksesta ei ole kyse.

Jack Pertwee on menossa naimisiin. Hän on juhlistamassa tulevaa avioliittoa ystävineen paikallisessa kuppilassa hääpäivän aattoiltana. Jackin paras ystävä ja tuleva bestman Charlie Hatton saapuu kapakkaan viime hetkillä. Charlie on normaaliin tapaan ylimielinen ja ilkkuva toisia miehiä kohtaan sekä ylenpalttisen tuhlaileva. Ei olekaan ihme, että vähitellen miehet kaikkoavat koteihinsa ja jäljelle jäävät vain Charlie, Jack ja Maurice. Kapakan sulkeuduttua miehet lähtevät yhdessä kotimatkalle. Mauricella ja Charliella on sama suunta, mutta Charlie jää vielä Jackin kanssa öiselle sillalle vaihtamaan muutaman sanan. Seuraavana aamuna komisario Wexford löytää Charlien ruumiin joesta. Alkaa kimurantti murhatutkimus, jota tuntuu sekoittavan liikenneonnettomuus, jossa on menehtynyt kaksi henkilöä.

Rendellin Paras mies kuolkoon on kunnon murhamysteeri. Rakastan komisario Wexfordia, joka on täysin omanlaatuisensa. Mies, joka tuntee arvonsa, mutta saa silti lukijan suupielet kohoamaan omalla tärkeydellään. Vaikka kirja onkin dekkari, täytyy myöntää, että olin hyvin hämmästynyt muutamista seikoista, jotka kirjassa tulivat ilmi. Jos kirja on ilmestynyt 1960-luvun lopussa, niin on käsittämätöntä, kuinka kirjassa puhuttiin väritelevisiosta ja astianpesukoneesta. Ilmeisesti Iso-Britanniassa on eletty huomattavasti modernimmin siihen aikaan kuin Suomessa. Vertailun vuoksi muistelen, että kotiini tuli ensimmäinen väritelevisio 1980-luvulla. Astianpesukone taisi tulla vasta 1990-luvulla tai ihan 1980-luvun lopussa, mutta myöhemmin kuitenkin kuin väritelevisio. Tulipahan taas muistutuksena sekin, että Suomi on oikeasti tullut tietyissä asioissa jälkijunassa.

Ruth Rendell on osannut viedä tarinaa eteenpäin kiehtovalla tavalla. Vaikka aluksi en meinannut saada kirjasta otetta, alkoivat sivut kuin huomaamatta kääntyä eteenpäin. Kirjan juoni on mielestäni hyvin rakennettu, enkä itse ainakaan arvannut, kuka on murhaaja, koska mielestäni vaihtoehtoja oli useita. Pidän myös tavasta, jolla Rendell on kuvannut ympäristöä ja yksittäisiä asioita. Lukija voi nähdä silmiensä edessä tapahtumapaikat sellaisina kuin Rendell on ne kuvannut.

Ruth Rendellin tuotanto on varsin laaja ja pidetty. Nainen ehti kirjoittaa yli 60 kirjaa elämänsä aikana. Ruth Rendell kuoli vuonna 2015 ollessaan 85-vuotias.

Ruth Rendellin kirjaan Paras mies kuolkoon kannattaa tarttua kaikkien salapoliisiromaanien ystävien jo ihan pelkästään komisario Wexfordin takia. 

Kirjalle annan tähtiä 4+ (asteikko 1-5).






2 kommenttia:

  1. Enpäs ole lukenut tuota kirjaa, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Olen lukenut joitain Rendellin kirjoja ja ovat olleet jotkut oikein hyviä, jotkut jäi vähän "löyhäksi" jollain tavoin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha kirja, mutta mielelläni ainakin itse luen myös vanhempia kirjoja. Komisario Wexford on niin hyvä tyyppi, että jo se nostattaa lukuintoa entisestään.

      Poista