Tämä kirjoitus piti julkaista jo reilu viikko sitten, mutta eihän
tässä ole mitään ehtinyt tehdä, koska kiireet ovat painaneet päälle. Nyt on
kuitenkin hetki aikaa, koska olen tänään pitänyt liukumavapaata ja huomenna
sama meininki jatkuu. Jotenkin helpottavaa, kun ei täytynyt töiden jälkeen
säntäillä kauppaan ja keittiö- tai siivoushommiin.
Tämä resepti olisi sen takia ollut kiva julkaista ajoissa
ennen joulua, koska valmistumisaika on vähintään viikko. Toisaalta nyt
nopeimmat ehtivät vielä tehdä näitä uuden vuoden pirskeitä varten, ja ehkä nämä
sopivatkin sinne paremmin kuin joulupöytään. Alkuperäinen resepti on napattu talteen
lähes parikymmentä vuotta sitten työkaverin Anna-lehden välissä olevasta
ruokakortista. Muistan vieläkin, kuinka naputtelin ohjetta muistiin kirjoituskoneella, ja jos joku nyt kysyy, mikä on kirjoituskone, niin Google auttaa. Ei silloin
ollut tietokoneita joka työpisteessä tai puhumattakaan, että kaikilla olisi ollut kotona tietokone.
Kirpeät
valkosipulinkynnet
5-7 kokonaista valkosipulia
2 laakerinlehteä
1-2 kuivattua chilipalkoa
1 rkl rosepippureita
5 maustepippuria
1 dl punaviinietikkaa
2 dl vettä
1 dl sokeria
2 tl suolaa
(chilijauhetta)
Kiehauta valkosipuleita muutama minuutti liedellä, jotta
kuoret irtoavat helpommin. Itse kiehautin noin viitisen minuuttia. Tämän
jälkeen laita valkosipulikattila kylmän vesihanan alle (vähän kuin keitetyt
kananmunat), jottet polta seuraavassa vaiheessa näppejäsi.
Kuori valkosipulinkynnet ja mieti syntyjä syviä.
Mittaa liemiainekset ja valkosipulinkynnet kattilaan. Itse
laitan aina chilijauhetta mukaan antamaan kynsille potkua. Keitä kynsiä
liemessä hiljalleen noin 5 minuuttia.
Kaada kynnet liemineen lasipurkkeihin ja anna maustua
jääkaapissa vähintään viikko.
Kynnet säilyvät etikkaisessa liemessään hyvinä parikin
kuukautta.
Tarjoa marinoituja valkosipulinkynsiä liharuokien
lisäkkeenä. Viipaloidut kynnet maistuvat hyviltä myös voileivän päällä tai
salaattiin sekoitettuna.
Valmistusaika on ohjeen mukaan noin 20 minuuttia, mikä ei
todellakaan pidä paikkansa. Kynsien kuoriminen vie ainakin minulla aikaa
reippaamman puoleisesti. Maustumisaika valkosipulinkynsillä on vähintään yksi
viikko.
Tämä ohje on yksinkertainen, mutta lopputulos on mahtava. Kannattaa
ehdottomasti kokeilla. Itse tein kerralla kaksinkertaisen annoksen, jotta sain
purkitettua herkkuja pieniksi jouluyllätyksiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti