15.12.2018

Cecilia Samartin: Kirottu kauneus


Olen niin kiitollinen sääherroille sateettomista keleistä. Tiedättekö miksi? Siksi, että kissan ulkoilutuksen ohessa olen voinut lukea ulkona. Pimeys ei haittaa, jos käyttää otsalamppua lukulamppuna. Voi olla, että naapuruston asukkaat hieman tuijottavat, mutta minua se ei haittaa. Ulkona lukemisessa on tyyliä. Viimeisimmän ulkoilulukemisen sain juuri äsken luettua loppuun. Kirja oli Cecilia Samartinin Kirottu kauneus (Bazar, 2018). Kirja, joka järkytti, mutta oli samalla jollain tavoin lohduttava.

Kolme toisilleen tuntematonta tyttöä on joutunut tahtomattaan Las Vegasiin. Inesa on kotoisin Moldovasta. Hänen piti mennä oman kylän pojan, Zaimin, kanssa naimisiin, mutta suunnitelmat muuttuivat yllättäen. Hänet kuljetettiin huumattuna Las Vegasiin ja myytiin upporikkaan miehen ja hänen asiakkaidensa leikkikaluksi. Karlan äidin kuolema ajaa tytön väärään seuraan. Karlasta tulee kukkaistanssija, jonka mies voi halutessaan ostaa itselleen muutamaksi hetkeksi. Tämä on kuitenkin vasta alkua. Karla joutuu Las Vegasiin, jossa hän lopulta löytää itsensä kadulta myymässä itseään. Sammy on alle kymmenvuotias tyttölapsi. Hän on joutunut insestin uhriksi. Nokkela tyttö tekee lopulta teon, joka on lähtölaukaus karkumatkalle. Sammy haluaa muuttaa Kaliforniaan valtameren rannalle. Las Vegas on vain välivaihe matkalla.

Tyttöjen tarinat kietoutuvat toisiinsa, kun Karla tutustuu ensin Inesaan ja myöhemmin Sammyyn. Kaikki haluavat Las Vegasista pois. Se ei tule olemaan helppoa, koska pelkoa on ilmassa liian paljon. Aina on kuitenkin mahdollisuus. Pako voi alkaa, kun muita vaihtoehtoja ei ole. Tyttöjen lähtö aiheuttaa ajojahdin, jossa ihmishengellä ei ole mitään arvoa.

Aivan järkyttävä tarina, mutta toisaalta kirjassa on uskomattoman paljon hyvyyttä. Sellaista hyvyyttä ja rakkautta, jota jokainen ihminen tarvitsisi. Etenkin tytöt, jotka ovat joutuneet ottamaan oman elämänsä haltuunsa aivan liian nuorina. Tytöt, jotka ovat nähneet aivan liian paljon pahaa ja irstasta meininkiä. Tytöt, joiden tulevaisuus on viety. Tytöt, jotka ovat joutuneet ihmiskaupan uhriksi. Cecilia Samartin kuvaa ihmiskauppaa tavalla, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Ihmiskauppa on mielipuolista ja rumaa. Vain rahalla, arvoasemilla ja mielihaluilla on tässä pelissä voimaa. Ihmiskaupan uhreiksi joutuvat tytöt ovat pelkkiä pelinappuloita.

Pidin siitä, kuinka Samartin vie lukijansa tyttöjen maailmaan. Tyttöjen tarinat vuorottelevat ja yhtyvät toisiinsa vähitellen. Kirjan alku tosin alkaa jo siitä hetkestä, kun tytöt lähtevät yhdessä pakomatkalle. Samartin kuvaa jokaisen tytön lähtötilanteen ja nykytilanteen loistavalla tavalla. Aivan kuin olisit itse ollut osa tyttöjen tarinaa. Samartin pitää myös jännitystä ilmassa koko ajan. Ajojahti, jossa lukijalla on vain pelko siitä, kuinka tyttöjen käy.

Kirjan englanninkielinen alkuteos Beauty for Ashes on ilmestynyt vuonna 2017. Kirjan on suomentanut Kristiina Vaara. Mainittakoon myös se, että kirjan rujonkauniit kannet on suunnitellut Eija Kuusela.

Cecilia Samartinin Kirottua kauneus on samalla sekä viihdyttävä että jännittävä, jos nyt viihdyttävästä voidaan ihmiskaupan yhteydessä puhua. Kirja on ehdottomasti lukemisen arvoin ja sopii hyvin joulupukin konttiin.

Cecilia Samartin vieraili syksyllä Helsingin Kirjamessuilla. Olin mukana Bazarin bloggaajatilaisuudessa, jossa Samartin oli kertomassa kirjastaan meille bloggaajille. Samartinista välittyi hyvin lämmin ja läsnä oleva kuva. Olen kiitollinen, että hän oli tarttunut näin räikeään aiheeseen. Kiitos myös kustantajalle kirjasta.









6 kommenttia:

  1. Ihmiskauppa on julmaa puuhaa. Onneksi Samartin on uskaltanut tarttua tähän aiheeseen. Hän on osannut yhdistää kolmen erilaisen tytön tarinan upeaksi kokonaisuudeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan järkyttävää touhua. Kirja kertoo myös sen, kuinka helposti tyttö tai nainen voi joutua ihmiskaupan uhriksi. Samartin on kirjoittanut todella koskettavan teoksen.

      Poista
  2. Tämä kirja kiinnostaa - mutta myös pelottaa. Lukulistalla se on ehdottomasti. Siitä on kauan, kun olen lukenut yhden tai kaksi kirjaa Samartinilta, mutta tämä kuulostaa aivan erilaiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittääkseni Kirottu kauneus on erilaista Samartinia kuin aiemmat teokset. Kirja kannattaa kuitenkin lukea. Kuvottavien asioiden rinnalla tarinassa on kauneutta ja toivoa.

      Poista
  3. Tämä Samartinin kirja tuntuu tosi rankalta. Hänen aiemmista Nora ja Alicia ja myös pari muuta kirjaa olivat mielestäni tosi kiehtovia rankoista aiheistaan huolimatta. Senor Peregrino taisi olla yksi niistä. Ystävyys, erilaisuuden ymmärtäminen ja uskollisuus omille arvoille olivat niissä upeasti kuvattuja ja mukaansa tempaavia tarinoita. Suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihe on rankka, mutta kirjassa ystävyys ja usko parempaan huomiseen kantaa läpi kirjan.

      Itse en ole lukenut muita Samartinin kirjoja, mutta toivottavasti asia korjaantuu jossain vaiheessa.

      Poista