5.7.2015

Linda Olsson: Kun mustarastas laulaa

Äidiltä lainaksi saadusta kirjakassista löytyi Linda Olssonin Kun mustarastas laulaa (Gummerus, 2015). Ruotsinkielinen alkuteos I skymningen sjunger koltrasten on ilmestynyt vuonna 2014. Kirjan on suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi. Paikallisissa kirjastoissa kirjaa joutuu jonottamaan eli ilmeisen suosittu teos on kyseessä.

Kun mustarastas laulaa kirjassa on kolme henkilöä, jotka asuvat Etelä-Tukholmassa saman kerrostalon samassa rapussa. Jokainen omalla tavallaan yksinäinen ja jollain tavoin hieman omissa maailmoissaan elävä. Noin 50-vuotias Elisabeth on täysin eristäytynyt muusta maailmasta. Hän on mielenterveysongelmainen, eikä hän halua, että kukaan näkee häntä, tai että kukaan kuulee häntä. Otto on eläkkeellä oleva leskimies, joka on luopunut elämäntyöstään antikvaristina. Nuori ja lahjakas sarjakuvapiirtäjä Elias kaipaa elämäänsä rakkautta. Lisäksi hän on jumissa työnsä kanssa. Hän osaa piirtää uskomattoman taitavasti, mutta kirjoittaa hän ei osaa.

Kirjan henkilöiden tarinat kohtaavat ja vähitellen heistä muodostuu tiivis kolmikko. Otto ja Elias ovat ystävystyneet jo aiemmin. Muutaman sattuman kautta Elisabeth tulee osaksi heidän joukkoaan. Kevään ja kesän hiipiessä sekä mustarastaan laulaessa pitkän ja kylmän talven jälkeen, alkaa jokaisessa kolmikon henkilössä tuntua siltä, että elämä hymyilee. Heille jokaiselle on paikkansa tässä maailmassa, vaikka välillä epäusko meinaakin vallata mielen.

Kirjassa on hiljainen ja rauhallinen ja jopa hieman runollinen tunnelma. Kirjan lukeminen eteni nopeasti, koska halusin tietää, mitä henkilöille käy. Toisaalta kirja oli mielestäni kautta linjan alakuloinen ja välillä ahdistavakin. Tämä on syy, jonka takia en ole varma, pidinkö kirjasta vai en. Kirjan loppu jäi mielestäni myös hyvin avoimeksi ja herätti kysymyksiä. Kuinka lopulta oikeastaan kävikään? Onko kirjalle kenties tulossa jatkoa, koska lopussa oli muutama virke, jotka saattaisivat antaa vihjauksen, että jatkoa olisi tulossa.

Kirjan teksti on kaunista ja sopusointuista. Pidin myös kirjailijan tavasta ottaa musiikki ja muu kirjallisuus osaksi kirjan tekstiä. Olsson on osannut käyttää kynää taitavasti. Kirjasta huokuu tunnelmaa läpi teoksen. Kirjan tarina myös eteni, eikä jäänyt paikoilleen junnaamaan.

Linda Olsson on minulle entuudestaan tuntematon kirjailija. Vaikka en osaa päättääkään, pidinkö kirjasta vai en, saattaisin ottaa jonkin toisenkin Olssonin kirjan luettavakseni. Kun mustarastas laulaa kirjaa suosittelen kuitenkin kaikille, jotka kaipaavat kiireetöntä ja kaunista tekstiä luettavakseen. 

Tähtiä annan kirjalle 3 (asteikko 1-5).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti