8.7.2015

Matti Yrjänä Joensuu: Harjunpää ja rakkauden lait

Löysin kirjaston kierrätyshyllystä Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja rakkauden lait (Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1986), jonka nappasin mukaani kesälukemiseksi. Otava on kustantanut kirjan alun perin vuonna 1985. Kirjaa löytyy edelleen myös kirjaston hyllystä. Voidaanhan Harjunpää-teokset luokitella jo jonkin sortin legendaksi suomalaisessa dekkarikirjallisuudessa.

Harjunpää ja rakkauden lait –kirjassa Timo Harjunpää löytää kollegansa Bingon kanssa kotonaan kuolleen parturikampaajan Helenan. Vainajan kuolinsyyksi paljastuu henkirikos. Harjunpää sekä hänen työtoverinsa Bingo ja Onerva saavat tapauksen selvittämisen vastuulleen. Melko pian käy selville, että Helena on joutunut Auervaaran syövereihin, kuten aika moni muukin nainen. Auervaaran, joka on huijannut naisystäviltään suuria summia rahaa. Harjunpää ja Onerva pelaavat hyvin yhteen, mutta alkoholisoituneen Bingon kanssa on vaikeampaa. Bingo esittää vihjailuja Onervan uudesta miesystävästä samalla kun kieriskelee itsesäälissä. Harjunpää yrittää saada Bingoon ryhtiä, mutta tehtävä on vaikea, kun vastapuoli ei halua kuunnella suoraa puhetta. Onnistuuko Harjunpää kollegoineen saamaan Auervaaran silmukkaan, se jääköön salaisuudeksi.

Joensuun tyyli on ollut kirjoittaa selkeää ja suoraa tekstiä. Pidän myös siitä, että Harjunpää-kirjoissa katsotaan maailmaa välillä poliisin silmin ja välillä rikollisen silmin. Tämä tuo kirjaan moniulotteisuutta. Harjunpää ja rakkauden lait on kirjoitettu hyvin todenmukaisesti. Tällainen tarina voisi oikeasti tapahtua tai on kenties tapahtunutkin. Onhan Auervaaroja oikeassa elämässäkin.

Olen lukenut kirjan aiemminkin, eikä se huonone useammallakaan lukukerralla. Edellisestä lukukerrasta on kuitenkin sen verran aikaa, että nyt tulin kiinnittäneeksi huomiota eräisiin pieniin seikkoihin, jotka ovat vuosien saatossa muuttuneet. Puhelinkioskit. Kirja on kirjoitettu aikana, jolloin matkapuhelimia ei pahemmin vielä ollut. Harjunpääkin joutuu puhelinkoppiin soittokeikalle. Voi niitä aikoja. Poliisin oli pidettävä kolikoita taskun pohjalla, jos oli pakko soittaa jonnekin puhelimella. Entä sitten tupakointi? Harjunpää ja rakkauden lait –kirjassa tupakoida saa vapaasti missä vaan. Työpaikkatupakointi oli ihan yleistä, eikä lupia kyselty, häiritseekö sauhuttelu kenties jotakuta. Onneksi nykyään on tupakkalaki. Siitä olen kiitollinen.

Joensuu on ottanut kirjassaan kantaa mm. poliisin ylityötunteihin, ihmisten yksinäisyyteen sekä syrjintään. Rankkoja aiheita, jotka laittavat pohtimaan asioita. Kirjan julkaisusta on kolmekymmentä vuotta, mutta samat ongelmat ovat edelleen olemassa, kenties jopa pahempina. Ihmiset tekevät pimeitä ylityötunteja, kun kantavat läppäreitä ja älypuhelimia työpaikalta kotiin. Sosiaalisesta mediasta huolimatta ihmiset saattavat olla yksinäisempiä kuin koskaan aiemmin. Syrjintää löytää joka paikasta, jos hiemankin pitää silmiään ja korviaan auki.

Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää-teoksia on palkittu paljon. Kirjoista on tehty on tv-sarjoja ja elokuvia. Harjunpää ja rakkauden lait on sovitettu kuunnelman muotoon vuonna 1987. Kirjasta on tehty myös useita eri käännöksiä.

Suosittelen Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja rakkauden lait –kirjaa lomalukemiseksi. Vaikka kirjalla onkin jo ikää, tarina ei vanhene. 

Kirja saa tähtiä 4+ (asteikko 1-5).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti