31.8.2014

Steven Naifeh & Gregory White Smith: Muukalainen perheessä

Ostin kesällä kirjaston poistomyynnistä tositapahtumiin perustuvan Steven Naifehin ja Gregory White Smithin toimittaman teoksen Muukalainen perheessä (Gummerus, 1997). Kirjan englanninkielinen alkuteos A Stranger in the Family on vuodelta 1995. Kirjan on suomentanut Heikki Karjalainen.

Muukalainen perheessä on tositapahtumiin perustuva kirja. Danny Starrett on miellyttävä, hyvästä perheestä lähtöisin oleva mies, jolla on kaunis vaimo ja ihana 2-vuotias tytär. Ulospäin kaikki näyttää täydelliseltä amerikkalaiselta unelmalta, mutta pinnan alla kaikki onkin toisin. Danny Starrett elää kaksoiselämää. Hän hyväksikäyttää nuoria tyttöjä ja naisia, päätyen lopulta myös murhaamaan yhden uhreistaan. Dannyn viimeisin uhri onnistuu pakenemaan ja saamaan apua. Alkaa ajojahti, joka päättyy Dannyn kiinniottoon. Tästä alkaa lukemattomien oikeudenkäyntien ja psykiatristen tuomioiden läpikäynti. Danny saa syytteen moninkertaisista raiskauksista, kidutuksista ja murhasta.

Kirjan alkusivuilla kirjan kuvataan olevan tosi tarina ehdottomasta rakkaudesta, mielipuolisuudesta ja murhasta. Allekirjoitan tämän kaiken, mutta kirja oli pettymys. Kirjan pääosissa vuorottelevat Danny ja hänen äitinsä Gerry. Dannyn elämä läpikäydään lapsuudesta nykypäivään. Kuinka mukavalle Dannylle on voinut käydä näin? Oman perheensä mukaan Danny ei ole voinut tehdä kauheuksia, joista häntä syytetään. Todisteet kuitenkin puhuvat puolestaan. Danny on selvästi mieleltään järkkynyt. Lisäksi kirjassa kerrotut asiat Dannyn lapsuudesta antavat mielestäni selviä viitteitä siitä, ettei Danny ollut aivan normaali lapsi, vaikka muu perhe muuta vakuuttelee. Dannyn äiti Gerry kuvataan uskomattoman voimakkaana henkilönä. Gerryn äidinrakkaus on ylitsepursuavaa ja ehdotonta. Kirjaa lukiessa en voinut olla miettimättä sitä, minkälainen vaikutus voimakastahtoisella äidillä on ollut Dannyn kehitykseen.

Kirjassa jätetään uhrien tarinat löyhälle tasolle. En tiedä, onko uhreja haastateltu kirjaa varten vai ovatko he kenties yksimielisesti päättäneet olla antamatta haastatteluja. Muukalainen perheessä olisi ehkä ollut mielenkiintoisempi kirja, jos uhreilta olisi ollut edes jonkinlainen haastattelupätkä kirjassa. Nyt kirja antaa mielestäni hieman vääristyneen kuvan todellisuudesta. Dannyn teot ovat olleet pahoja, mutta kirjassa Danny jollain tavalla esitetään uhrina. Lisäpontta tälle tuo Gerryn jatkuva huolehtiminen mielisairaasta Dannysta. Kirjassa pahat teot mielestäni kuitataan sillä, että Danny on mielisairas. Jopa Danny itse kertoo, että hänessä on kaksi minää: hyvä ja paha.

Jos haluat lukea perusamerikkalaista saippuaa, lue tämä kirja. Kauheat teot on saatu kuvattua draamamaisesti ja oikeastaan kirjan mukaan paha onkin hyvä. 

Kirjalle heruu pisteitä 2- (asteikko 1-5).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti