Sain ystävältäni lahjaksi aivan ihastuttavan kirjan. Katja
Tikan, Leea Lappalaisen ja Anu Järvisen Kahvintuoksuinen
Helsinki – Historiaa ja tarinoita kahviloista (Minerva, 2013) on tietokirja,
joka houkuttelee avaamaan ja lukemaan kirjan. Kirjan tekijöistä Katja Tikka on historioitsija ja kaupunkielämän tarkkailija. Leea Lappalainen on kielitieteilijä ja auktorisoitu Helsinki-opas. Anu Järvinen puolestaan on valokuvaava taidehistorioitsija. Katsoessani paikalliskirjaston
tilanteen kirjan kohdalta, niin täytyy sanoa, että hyvällä onnella kirjan voi
löytää kirjaston hyllystä, mutta huonommalla joutuu vartomaan.
Kahvintuoksuinen
Helsinki esittelee helsinkiläisiä kahviloita. On jokaisen tuntemia
klassikkokahviloita, mutta on myös uudempia kahviloita, joista on tullut kaupunkilaisten kohtaamispaikkoja. Mukana on myös muutama toimintansa lopettanut kahvila, joita
varttuneemmat ihmiset muistelevat mielellään.
Kirjan johdanto sananmukaisesti johdattaa lukijan suomalaiseen
kahvi- ja kahvilakulttuuriin. Tämän jälkeen kirja on jaettu neljään eri osaan. Empire-Helsingin helmiä osiossa viehättää
eniten kahviloiden historialliset taustat. Kappeli sai silmissäni aivan uuden
arvon ja kuvan, kun luin kuvauksia, kuinka Akseli Gallen-Kallela, Albert
Edelfelt ja Jean Sibelius ovat istuneet kyseisessä kahvilassa. Lisäksi Kappelin
taideaarteet alkoivat kiinnostaa minua uudella tavalla tai aiemminhan en ollut edes ajatellut Kappelin taidetta minään. Meren ja luonnon äärellä osio tarjoaa
otsikon mukaisesti kahviloita, jotka sijaitsevat meren tai luonnon
läheisyydessä. Minua viehättivät etenkin luvut Korkeasaaren kahviloista Pukki
ja Saarenvartijan tupa sekä Linnunlaulussa sijaitseva Sinisen huvilan kahvila,
johon haluan ehdottomasti vielä joskus tutustua. Kantakaupungin katuvilinässä osiosta tulvahtivat nuoruusmuistot
mieleen, kun menimme ystäväni kanssa Café Ekbergiin. Hieno kahvila, joka veti
teinitytöt hiljaiseksi ja hieno kahvila on edelleenkin. Arvostusta lisää Fredrik
Edvard Ekbergin uranuurtajuus suomalaisessa leivoskulttuurissa. Lasipalatsiakin
tuli viimeksi Helsingissä käydessäni katsottua eri tavoin kuin ennen. Mainosvalot,
joissa ovat tarjoilijat sekä hattupäinen kahvia nautiskeleva nainen, ovat lähtöisin
peräti 1930-luvulta. Kirjan viimeisessä osiossa Ratikkamatkan varrella piipahdetaan mm. Fazerilla ja
torikahviloissa. Parhaiten tästä osiosta jäi kuitenkin mieleeni Villipuutarha.
Kahvila, jossa en ole käynyt, mutta joka kuuluu listalle ”Pakko tutustua”.
Kahvintuoksuisessa
Helsingissä on mukavasti kerrottu kunkin kahvilan historiasta ja
nykypäivästä sekä tietenkin mukana on kuvailuja kahviloiden antimista. Kirja on
tieto- ja historiankirja samanaikaisesti. En voi kuin vain ihmetellä, miksei
koulussa tarjoiltu historiaa näin mukavassa muodossa. Kenties lukion
kuvaamataidon taidehistorian luennotkin olisivat saaneet mielenkiintoni
puolelleen, jos ne olisi osattu ympätä näin mukavaan muotoon. Kirjan kuvitus
saa myös kiitoksensa. Pieniä yksityiskohtia kahviloista, herkullisen näköisiä
leivonnaisia ja kahvikuppeja. Kirja on helppotajuinen, eikä ollenkaan kuiva, kuten tietokirjat usein ovat.
Suosittelen kirjaa ehdottomasti kaikille kahvilaihmisille
sekä Helsingistä kiinnostuneille. Kirja on loistava lukupaketti, joka on pakko
ahmia kannesta kanteen. Kirja antaa myös sysäyksen tutustua uusiin, itselle
ennestään vieraisiin kahviloihin. Mielestäni kirja on myös mainio lahjaidea kahviloissa viihtyvälle ystävälle.
Tähtiä kirja saa 4½ (asteikko 1-5).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti