17.8.2014

Laura Wilson: Vähempi veli

Laura Wilsonin Vähempi veli (Blue Moon, 2004) tarttui kouraani kirjaston poistomyynnistä ja onneksi tarttui. Kirja on yksinkertaisesti loistava. Kirjan englanninkielinen alkuteos My Best Friend on vuodelta 2001. Suomennoksen on tehnyt Tiina Ohinmaa. Uudesta kirjailijatuttavuudesta ihastuneena googlasin heti Laura Wilsonin ja mitä ihmettä? Eikö rouvan muuta kirjallisuutta ole käännetty suomeksi? Onko tässä pakko tarttua englanninkieliseen teokseen? Tykkään lukea suomeksi, vaikka olisihan englanniksi lukeminen vieraan kielen harjoittamista mitä parhaimmillaan.

Kirjassa on kolme kertojaääntä. Gerald on syrjäänvetäytyvä, noin 60-vuotias, nukkavieru ja omituisia tapoja omaava mies. Geraldin kaksoisveli on kuollut synnytyksessä ja tästä Geraldin kuuluisa kirjailijaäiti ei tuntunut ikinä pääsevän yli. Tilly on Geraldin täti, joka on elättänyt itsensä kiertuenäyttelijänä. Hänellä on omat salaisuutensa, mutta hän on luvannut itselleen pitävänsä Geraldista huolta elämänsä loppuun saakka. Jo on Geraldin työkaveri ja alainen. Noin 30-vuotias Jo on yksinhuoltaja teini-ikäiselle 12-vuotiaalle tyttärelleen Melanielle, joka on hänen elämänsä tärkein ja kallisarvoisin asia.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahdelle ajanjaksolle. Toisen maailmansodan aikana Gerald on vielä lapsi. Hän löytää sisarensa Veran kuolleena. Tämä jättää nuoreen poikaan syvät jäljet. Veran kuoleman jälkeen Geraldille ei jää muita ystäviä kuin mielikuvitusystävä. Mielikuvitusystävä, joka on hänen synnytyksessä kuollut kaksoisveli Jack. Äiti ja isä riitelevät jatkuvasti, eivätkä kerro hänelle asioiden oikeaa laitaa. Toinen ajanjakso, johon Vähemmän veljen tapahtumat sijoittuvat, on toisen maailmansodan voiton 50-vuotisjuhlien aaton Englanti vuonna 1995. Gerald käy töissä ja asuu alivuokralaisena. Hän keskustelee edelleen päivittäin synnytyksessä kuolleen kaksoisveljensä Jackin kanssa. Gerald törmää Jon tyttäreen, joka muistuttaa erittäin paljon Geraldin edesmennyttä sisarta Veraa. Gerald alkaa seurailla Melanieta ollakseen hänelle suojelusenkelinä. Kirjan tapahtumat alkavat vyöryä omalla piinaavalla tavallaan, eikä kirjaa meinaisi malttaa laskea käsistään.

Vähempi veli on uskomattoman loistava dekkari. Vaikka kirjassa kuljetaan kahdella eri aikatasolla, se ei ole häiritsevää. Aikatasot tukevat toisiaan ja kirjan juoni etenee loogisesti. Toisen maailmansodan aikatasolla olevat pommituskuvaukset olivat mielestäni erittäin uskottavia. Jotenkin taas ymmärtää paremmin sodan läpikäyneitä ihmisiä. Suomennos on hyvin tehty ja tekstiä on miellyttävä lukea. Kirjasta tulee eittämättä mieleen Ruth Rendellin dekkarit.

Jos et ole vielä lukenut tätä kirjaa, niin lue se, jos pidät dekkareista. Vähempi veli on helmi. Uskon, ettet tule pettymään. 

Tähtiä kirja ansaitsee 4½ (asteikko 1-5).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti