4.1.2022

Lesley Anne Ivory: Omat kissani

 

Joskus jokin aivan pieni asia voi saada hymyn huulille. Sain äidiltäni joululahjaksi kierrätyslahjan. Ihanan Lesley Anne Ivoryn kissakirjan Omat kissani (WSOY, 1991). Kirjan kansi vaikutti tutulta, mutta täytyy myöntää, etten kirjaa ollut aikaisemmin lukenut. Muutenkin tämä kierrätyslahja on kiva idea. Joskus työpaikkalääkärini kertoi, että he lainaavat vaimonsa kanssa toisilleen kirjastosta joululahjaksi kirjat. Mikä loistava idea sekin. 

Lesley Anne Ivory on kirjoittanut kirjan omista kissoistaan. Ihanista, persoonallisista karvapalloista, joita on kirjan kirjoitushetkellä ollut peräti kokonainen tusina. Mukaan on mahtunut Jemma, joka haki Ivoryn paikan päälle kätilöksi, kun oli synnytyksen aika. Viiru puolestaan oli iso kolli, joka toimi jenginjohtajana, kun piti tehdä jotain pahaa. Siamilainen Amon-Ra puolestaan saattoi tiputtaa jotain lattialle. Teon tehtyään siniset silmät katsoivat hämmästyneen viattomasti, ettei kissalla ollut aavistustakaan, kuka tiputti ja mitä tiputti. 

Ivoryn tapa kertoa kissoistaan on ihastuttava. Hän kertoo, kuinka mikäkin kissa on heille joutunut, ja millaisia luonteenpiirteitä kissalla on. Jokainen kissanomistaja tietää, että kissat ovat suuria persoonallisuuksia. Ivory kertoo myös tyttökissojen pentueista, ja kuinka joku tai parikin pentua saattoi jäädä heille asumaan. Pidin myös siitä, kuinka Ivory kuvaili kissojen välisiä suhteita. Osa kissoista saattoi olla parhaita ystäviä koko kissan eliniän ajan. 

Kirjan paras anti on ilman muuta Ivoryn mahtava kuvitus. Ivoryn kissakuvat ovat kerrassaan suloisia. Kissat ovat todella aidon näköisiä viimeistä viiksikarvaa myöten. Ihastuin myös kuvien värikkyyteen. Kissakuvien taustat ovat yksinkertaisesti kauniita. Aloin heti miettiä sitä, kuinka mahtavaa olisi tehdä Ivoryn kissakuvasta palapeli, ja tiedättekö mitä? Googlasin ja todellakin Ivoryn kissakuvista on tehty palapelejä. Menee luultavasti ostoslistalle. Vielä en kuitenkaan mitään tilannut, koska tekemättömiä palapelejä on joitakin kappaleita muutenkin. 

Kirjan englanninkielinen alkuteos Meet My Cats on ilmestynyt vuonna 1989. Kirjan on suomentanut Eeva Heikkinen. 

Lesley Anne Ivoryn Omat kissani on ihana kuvakirja, jossa on kuitenkin myös kivoja tarinoita kissoista. Tämä kirja kannattaa kaikkien kissaihmisten lukea, jos vain osuu kohdalle.
 

8 kommenttia:

 1. Onpas ihana kirjavinkki!
  Meidän perheessä on pohdittu ensi joulun teemaksi juuri kierrätystä. Toki ajatuksella, että toiselle olisi tavaralle oikeasti käyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään normaalisti ole kierrätyslahjoja, paitsi minulla, kun tarjoan sukulaisille kirjoja luettavaksi ja palapelejä ratkottaviksi. Äiti oli tämän kirjan lisännyt lahjakassiin, koska heille on tulossa remontti ja tavaroita on pakko hävittää. Ja ihana lahjahan tämä olikin.

   Poista
 2. Kuulostaa superihanalta!

  VastaaPoista
 3. Kierrätyslahjat on mahtava idea. Tämä kirja kuulostaa tosi kivalta kissakirjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrätyslahja on todella, kiva, jos se tuottaa lahjansaajalle iloa. Saattaa olla, että Ivoryn kissakirja on jäänyt vuosien saatossa unholaan, mutta kuvat elävät edelleen tänä päivänäkin.

   Poista
 4. Ihanan kuuloinen kirja ja kuvitus juuri sopiva palapeleihin! Pitääpäs etsiä tämä käsiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ivorylta on ilmestynyt jokin toinenkin kirja. Sekin pitäisi etsiä käsiin. Ihania kissakuvia ja -tarinoita.

   Poista