3.1.2022

Kirjatilastoa vuodelta 2021

 

Tein viime vuonna ensimmäistä kertaa hieman yhteenvetoa vuoden aikana lukemistani kirjoista. Nyt on aika tarkastella vuoden 2021 lukemisia. Huomattavasti vähemmän luin viime vuonna kuin vuonna 2021. No, siihen on varmasti omat syynsä. 

Vuoden aikana luin yhteensä 42 kirjaa. Yli kymmenen vähemmän kuin toissa vuonna. Luettuja sivuja kertyi 14.621. Kirjojen keskimääräinen sivumäärä oli 348 eli lähes sama kuin vuonna 2020. Tosin ohuimmassa kirjassa sivuja oli vain 133. Paksuimmassa 892 sivua. Kaikki kirjat luin perinteiseen malliin. Äänikirjat eivät ole minun juttuni. 

Lukuintoni on selkeästi vahvinta kesällä. Heinäkuu ja elokuu loistavat pylväissä. Tämä johtuu myös siitä, että kesällä on pidempi loma, jolloin on enemmän aikaa lukea. Sen sijaan alkuvuosi ja loppuvuosi laahaavat lukumäärissä. Alkuvuosi oli hyvin raskasta aikaa mieheni sairauden ja kuoleman kanssa. Lisäksi lukupiirissä luettu Saatanatango tuntui kestävän saatanallisen kauan. Loppuvuosi on minulla aina jotenkin alavireistä. Joulukuussa on niin paljon kaikkea muuta aktiviteettia, jotta lukemiset kärsivät tästä.



Paljon käydään keskustelua siitä, miksi etenkin kotimaisten mieskirjailijoiden kirjoja luetaan vähemmän. Itsekin luen enemmän naiskirjailijoiden tuotoksia. Kuitenkin olen viime vuonna lukenut hieman enemmän mieskirjailijoiden teoksia verrattaessa vuoteen 2020. Näistäkin kotimaisia oli seitsemän kappaletta.



Olen lukenut kaikki kirjat suomeksi, mutta mielenkiinnon vuoksi tein tilaston kirjojen alkuperäisistä kielistä. Pidän suomalaisesta kirjallisuudesta ja se on nähtävissä kaaviossakin. Englanti tulee hyvänä kakkosena.



Vanhimman lukemani kirjan alkuperäinen ilmestymisvuosi oli 1946. Suurin osa lukemistani kirjoista on kirjoitettu parin viime vuoden aikana. Tästä voi päätellä, että luen paljon nykykirjallisuutta, mutta välillä nappaan hyllystä jonkin vanhemmankin teoksen.



Kirjoja on ehkä hieman tyhmä tilastoida kustantajittain, mutta tein sellaisenkin vertailun. Kymmenen teosta on yksittäisten kustantajien julkaisemia. Kuten vuonna 2020, viime vuonnakin Bazar loisti tilastoykkösenä. Eikä siinä mitään. Bazarilla on yksinkertaisesti hienoja kirjoja tarjolla. Otava on myös korkealla tilastossa. Sen jälkeen on tasaisempaa.



Tällaista tilastointia viime vuodelta. Yritän taas tänä vuonna jatkaa tätä perinnettä, koska on mukava lukea tilastoja siitä, kuinka on suoriutunut lukijana. Vuonna 2020 luin yhden kirjan viikkovauhtia. Viime vuonna yhteen kirjaan meni keskimäärin reilu viikko. Saas nähdä, kuinka tänä vuonna käy. Kilpailemaan en ala kenenkään kanssa. En edes itseni kanssa. 

Kuinka itselläsi meni viime vuosi lukemisten kanssa?


4 kommenttia:

  1. Tuli luettua ennätysmäärä. Silti lukuvuosi oli jotenkin aika keskinkertainen, vaikka toki helmiäkin oli joukossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on jännä, kuinka eri elämäntilanteet vaikuttavat siihen, paljonko lukee. Toisinaan on kirja aina kädessä ja toisinaan ei voi keskittyä lukemiseen ollenkaan. Aloin lukea viime vuonna Joel Elstelän Sirkusleijonan mieli -kirjaa. Oli pikalaina, joten kirja jäi kesken. Oli pakko laittaa kirja uudestaan varaukseen, koska tämä kirja on käsittämättömän hyvä.

      Poista
  2. Aina hauskaa lukea toisten vuosikatsauksia, oma onkin vielä vaiheessa 😀
    Mulla on sama, tulee todella vähän luettua miesten kirjoittamia kirjoja, mutta oma on vikansa, kirjoittaisivat sellaisia mitkä kiilaa nykyisten lukemieni joukkoon 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa jännä, ettei vastaukseni tähän ole tullut näkyviin. Hmm. Miesten kirjoja tulee kyllä luettua vähemmän. Ehkä heidän ajatusmaailmansa on niin erilainen kuin naisten. Voiko olla?

      Poista