23.6.2019

Kesäteatterissa: Rakkautta Aholassa


Minulla ei ollut oikeastaan minkäänlaisia ennakko-odotuksia, kun lähdin katsomaan Järvenpään teatterin esittämää musiikkipitoista kesäteatteriesitystä Rakkautta Aholassa. Jotenkin vain ajattelin, että aihepiiri soveltuu erinomaisesti Järvenpään ja Tuusulan kulttuurimaisemiin. Mieleni oli siis hyvin avoin ja hyvä niin, koska sain katsottavakseni todella hienon ja viihteellisen kesäteatteriesityksen, joka antoi samalla reilun annoksen kulttuurihistoriallista tietoutta.

Venny Soldan-Brofeldt ja Juhani Aho
Järvenpään teatteri: Rakkautta Aholassa
Kuva © Kapina Oy

Kirjailija Juhani Aho (Tommi Kolehmainen) ja hänen vaimonsa Venny Soldan-Brofeldt (Annu Kajanne) elävät näennäisesti tavallista arkea Aholassa. Juhanilla on vaikeuksia saada tekstiä paperille, mutta sellaistahan se välillä on. Luomisen tuskaa tai kenties kyse on jostain muusta. Talon seinien sisäpuolella nimittäin kuohuu enemmänkin. Vennyn sisko Tilly Soldan (Linda Maria Laaksonen / Outi Pippuri) yrittää jatkuvasti liehitellä siskonsa miestä, eikä se pelkäksi yrittämiseksi jää. Syntyy suhde, jonka seurauksena Tilly alkaa odottaa kirjailijalle lasta. Siskosten kärhämöidessä kirjailija joutuu muistoissaan pappisisänsä (Juha Palkeinen) saarnojen kohteeksi. Onneksi tämän kaiken rinnalle löytyy myös riehakkuutta. Aholassa pidetään kosteita taitelijajuhlia, joissa vierailevat Jean Sibelius (Mikko Moilanen / Markus Peltola), Pekka Halonen (Artturi Frisk) ja Eero Järnefelt (Ilpo Halonen).

Tommi Kolehmainen piirtää Juhanista kiltin oloisen, mutta helposti vietävissä olevan miehen kuvan. Kirjailijalla ei ole helppoa olla siskosten välissä. Molemmille hän haluaa rakkauttaan suoda, mutta loppupeleissä Venny on se, jonka hän aina valitsee. Annu Kajanne tekee Vennystä voimakkaan ja itsenäisen naisen. Vennyllä on myös piikikäs kieli, jonka kohteeksi joutuvat etenkin Juhani ja Tilly. Se, mikä näytelmästä tekee viihteellisen, on ilman muuta Tilly. Tillyn roolia näyttelevä Linda Maria Laaksonen osaa keimailun taidon. Hän on varsinainen syöjätär, jonka katseet kirjailijaa kohtaan eivät jää kenenkään huomaamatta.

Tilly Soldan ja Juhani Aho
Järvenpään teatteri: Rakkautta Aholassa
Kuva © Kapina OyNäytelmään on mukavalla tavalla tuotu skandaalinkäryisen rakkaussuhteen rinnalle taidekulttuuripiirit. Kohtaukset, joissa taiteilijat istuvat saman pöydän äärellä ryyppäämässä, ovat mehukkaita ja ennen kaikkea kosteita. Nauratti etenkin se, kun Juhani Aho oli saanut ennakkoa tulevasta kirjastaan, niin taiteilijat päättivät, että Aho tarjoaa juomat. Samalla taisi ennakkopalkkiot mennä Kämpin kassaan. Oli myös mielenkiintoista oppia tuntemaan Juhania Ahoa siltäkin kannalta, että hänen isänsä oli ollut kiivas ja syyttävä saarnaaja. Juha Palkeinen päästeleekin sanojaan suusta virtaavana vyörynä. Ei siinä ole paljon kirjailijalla sanomista. En tiennyt sitäkään, että Juhani Aholla on ollut Heikki-poikansa (Artturi Frisk) kanssa vaikea suhde.

Näytelmän yksi voimakas elementti on tietenkin musiikki. Onhan kyseessä musiikkinäytelmä. Altti Uhlenius on musiikin takana. Pidin siitä, kuinka hienosti näytelmän kuoro toimi. Kuoro oli toimittajajoukko, joka laulaen kirjoitti muistiinpanoja kohukirjailijasta. Viihdyttävää ja erilaista toimintaa näyttämöllä, mutta kuitenkin toimivaa.

Näytelmän käsikirjoituksen takana on Eppu Nuotio. Nainen on kyllä hienosti saanut historian elämään. Teos ei todellakaan ole mitään kuivaa koulussa opittua historiaa, vaan elävää ja toimivaa. Tiina Brännare puolestaan on ohjauksen takana. En ymmärrä, kuinka hän sen tekee, mutta ammattinsa hän taitaa. Harrastajateatterin esittämä näytelmä ei yhtään kalpene ammattilaisnäyttelijöiden esittämien teosten rinnalla. Mahtavaa!

Ukko Brofeldt, Juhani Ahon isä
Järvenpään teatteri: Rakkautta Aholassa
Kuva © Kapina OyRakkautta Aholassa jättää hyvät fiilikset. Tuntui kuin olisi saanut olla kärpäsenä Aholan katossa. Jos Juhani Aho olisi elänyt nykymaailmassa, olisi hän taatusti päässyt Seiskan kanteen useammin kuin kerran. Tällaisista näytelmistä jää aina myös sellainen tunne, että pitäisi tutustua aiheeseen laajemminkin.

Järvenpään teatterin Rakkautta Aholassa -näytelmän esitykset jatkuvat heinäkuun puolessavälissä. Jos kesäteatteriin aikoo mennä, eikä jaksa liian hassunhauskaa esitystä, niin tässä on näytelmä, jota suosittelen vahvasti. Järvenpään kesäteatteri sijaitsee Järvenpään Vanhankylän kartanon pihapiirissä. Miljöö on idyllinen juuri tällaiselle esitykselle. Plussana on tietysti katettu katsomo, jos sadesää yllättää.

Rakkautta Aholassa sai kantaesityksensä Järvenpään kesäteatterissa lauantaina 15.6.2019.

Rooleissa: Tommi Kolehmainen, Annu Kajanne, Juha Palkeinen, Linda Maria Laaksonen / Outi Pippuri, Artturi Frisk, Marjut Kamppinen, Markus Peltola / Mikko Moilanen, Noora Kärki, Ilpo Halonen, Roosa Kärkkäinen, Salme Larvala, Jenni Tapaila, Aurora Eskelin ja Pirjo Eskolin. Heikin ääni lapsena: Mauri Häkkinen

Käsikirjoitus: Eppu Nuotio
Sovitus ja ohjaus: Tiina Brännare
Koreografi: Virpi Maisala
Musiikki: Altti Uhlenius
Lavastuksen toteutus: Eero Toropainen / työryhmä
Puvustus: Sinikka Zannoni
Ohjaajan assistentti: Pauliina Naala
Tekniikka: Tiitus Saaristo, Iain Macintosh, Altti Uhlenius
Järjestäjä: Tiina Seppänen

Näin esityksen kutsuvieraslipulla. Kiitos Järvenpään teatterille. Kiitos myös kuvalainauksista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti