3.12.2019

Kirjabloggaajien joulukalenteri 2019: 3. luukku


On se aika vuodesta, jolloin kirjabloggaajat ilahduttavat lukijoitaan joulukalenterilla. Tänään on minun vuoroni raottaa joulukalenterin luukkua. Ota siis hyvä asento ja rentoudu hetkeksi joulukalenterin äärellä.

Kuva © Niina T., Yöpöydän kirjat -blogi
Kuka ei voisi muistaa ihania Tammen kultaisia kirjoja? Lasten kuvakirjasarjaa, joiden tarinoita olet lapsena ehkä kuunnellut vanhemman sylissä istuen. Myöhemmin olet kenties itse käännellyt ja lukenut kirjan sivuja. Olet mahdollisesti lukenut kirjoja omalle lapsellesi tai ehkäpä lapsenlapsellesi. Onhan kirjasarjaa julkaistu jo vuodesta 1952 lähtien. Aika paljon on vuosia kulunut ja edelleen kirjasarja on hengissä.

Tänä syksynä on ilmestynyt varsinainen mahtiteos kirjasarjan rinnalle. Disneyn kultainen joulukirja (Tammi, 2019) sisältää yhteensä viisi toinen toistaan jouluisempaa Walt Disneyn joulutarinaa. Neljä tarinaa on aiemmin ilmestynyt Tammen kultaisissa kirjoissa, mutta mukana on myös yksi uusi kertomus Mikki Hiiren jouluposti. Tällaisen kirjan kanssa on ihana odotella joulua.Aku Ankka ja joulupukki on tarina siitä, kuinka Aku Ankka yrittää juksata joulupukkia. Aku haluaa mielettömän lahjakasan, joten hän käy ympäri maailmaa laittamassa joululahjatoivelistojaan esille. Aikamoista ahneutta Akulta, mutta mitä luulette, kuinka Akun toiveiden kanssa käy?

Lukiessani Mikki Hiiren joulupostia, oli pakko ajatella, olisiko Mikki Hiiri rientänyt apuun Postin lakon aikana vai olisiko hänet leimattu rikkuriksi. Tarinassa nimittäin Mikki Hiirtä pyydetään apuun, kun joulupostit pitää saada toimitettua perille.

Televisiosta tutusta jouluaaton suosikkiohjelmasta Samu Sirkan joulutervehdyksestä monet muistavat Tikun ja Takun ilakoinnin joulukuusessa ja Pluton hermostumisen. Disneyn kultaisesta joulukirjasta löytyy tarina Aku Ankan joulukuusi, jossa Pluto pääsee jälleen kerran hämmentymään Tikun ja Takun käytöksestä.

Kuinkas käy Mortille ja Vertille, kun he lähtevät Minnin ja Mikin kanssa jouluostoksille suureen tavarataloon? Sen voi lukea tarinasta Mikki Hiiri jouluostoksilla.

Joulupukin lelupaja avaa ovet joulupukin pajalle. Pajalle, jossa joulupukki valmistaa tonttujen kanssa leluja, leluja ja leluja. Joulupukki ei kuitenkaan itse ikinä ennätä leikkiä leluilla. Mikä neuvoksi?Disneyn kultaisen joulukirjan tarinat ovat ihastuttavia, mutta niin on myös kuvituskin. Kauniita, hauskoja ja ilman muuta Disney-henkisiä kuvia kirja pullollaan. Joku voi ajatella, että Disney on liian kaupallista, eikä tällaista pitäisi suosia, mutta itse olen eri mieltä. Tämä kirja kunnioittaa vanhaa kunnon Disneytä. Sitä paitsi Disneyn kultainen joulukirja yhdistää sukupolvia toisiinsa, koska tarinat ovat vanhoja. Niitä samoja, joita vanhemmat lukijat muistavat omasta lapsuudestaan.

Onko sinulla omaa suosikkia Tammen kultaisissa kirjoissa? Itse muistan parhaiten kirjan numero 113 Junalla Timbuktuun. Tätä kirjaa luimme kymmeniä, kenties jopa satoja kertoja veljenpojalleni, joka ei ikinä tuntunut kyllästyvän kirjan tarinaan. Eikä siinä mitään, onhan tarina yksinkertaisesti mukava.

Kirjabloggaajien joulukalenterin neljännen luukun avaa Hemulin kirjahyllyn Henna.
Eilisen luukun tarjosi Kirjasähkökäyrän Mai.

Ihanaa joulunodotusta kaikille 🎅17 kommenttia:

 1. Ihanan nostalginen luukku! Olen itsekin lukenut lapsena Tammen kultaisia kirjoja. Mikään niistä ei pikaisesti mietittynä jäänyt suuremmin mieleen, mutta googlen kuvahakua tutkiessani Edith Unnerstadin Pannukakkutalon kansi kyllä herätti huomioni - tuota kirjaa on tullut luettua!

  Tosi kivan oloinen tämä uusi kirja. Toivottavasti löytyy monesta joulupaketista. Olen sitä mieltä, että Disneyn kaupallisuus, juuri sen vanha kunnon "Disney-henki" on nykymaailmassa ihan paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkennan nyt sen verran, että Unnerstadin kirjan nimi on siis Pannukakkupäivä, mutta Oulussa voi käydä ruokailemassa Pannukakkutalossa. :D

   Poista
  2. Oi, Pannukakkupäivän kansi näyttää siltä, etten ole ikinä nähnytkään kirjaa. Pitää lukea, jos jossain törmään. Nämä ovat niin ihania.

   Ei sen puoleen, kyllä voin käydä tutustumassa Pannukakkutaloonkin. Pannukakut ovat niin hyviä. :)

   Poista
 2. Kaikkein kultaisin kirja! Joku (koira? minä itse?) kalunnut vähän etukantta kulmasta ja lehdet irtoilevat, mutta tämä on mulle kaikkein kultaisin kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat hauskoja, kun muistaa tarkalleen, miltä kirja on näyttänyt purukulmineen kaikkineen. Tällaisista tulee ihania muistoja mieleen. <3

   Poista
 3. Ihanan jouluinen luukku. Nyt siirryttiin kauas lapsuuteen. Tammen kultaisia kirjoja tuli luettua urakalla, kun opin lukemaan. Luin niitä sitten myös omille lapsille. Oma suosikkini oli Maija Poppanen.

  ❤️❤️❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi joi, ihana Maija Poppanen! Tammen kultaiset kirjat ovat siitä syystä upeita, että niiden tarinat oikeasti elävät sukupolvilta toisille. <3

   Poista
 4. Minulle tuo kirjasarja ei ensin sanonut mitään, mutta googletin ja kas kun tuli tuttuja kansikuvia näkyviin! Kaikkia en tunnista, mutta aika monet. Maalarikissat oli eräs suosikkini - en siitä tosin mitään muista enää, mutta kansi teki aikoinaan suuren vaikutuksen.

  Ihanan nostalginen luukku! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalarikissat on myös yksi minun suosikeistani, vaikken sen paremmin tarinaa muistakaan. Kansikuva sen sijaan tosiaan tuo muistoja mieleen. Pitäisi oikeasti hieman enemmänkin googlailla noita kirjoja.

   Poista
 5. Ihana jouluinen postaus. Niin upean kirjan olet valinnut. Tuttuja ovat minullekin Tammen kultaiset kirjat. Erityisesti muistan kirjan Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri. Aivan ihastuttavia tarinoita ihmiset muistavat. Nämä ovat niin rakkaita satuja.

   Poista
 6. Neljä kissanpoikaa on tainnut jäädä mieleeni ikuisiksi ajoiksi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan pakko googlrttaa kansi, ja muistan kuin muistan tämänkin kirjan. Nyt sitä oikein vasta ymmärtää, kuinka ihania kirjoja nuo ovat.

   Poista
 7. Ihana joulukalenterin luukku! Ja kun ensin ajattelin etten voi muistaa näitä, olen sentään syntynyt 60-luvun lopulla, niin voi että, muistan sittenkin <3 Silloin jo eläinhahmot olivat tärkeimpiä, Meidän Mirri, Dumbo, Kaunotar ja Kulkuri... voi mikä nostalgiahetki, kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Nämä palautuvat jollain kummalla tavoin mieleen. Jos on pieniä lapsia lähipiirissä, niin nämähän ovat ihania kirjalahjoja. <3

   Poista
 8. Apua mikä kirja, tahtoo! Siis ihana ja hyvä, että sanoit, sillä olisi tuo mennyt ohi. Tämä kirja on muuten jäänyt näinä elon päivinä itseltä bongaamatta.

  Sydämellistä torstaita Mannilainen. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos ilahduit kirjavinkistä. Itsekään en ollut nähnyt tästä mitään mainontaa, mutta kirjaston verkkohaun avulla löysin kirjan. Tosin kirja oli varastossa, koska marraskuun lopussa ei ilmeisesti vielä ollut joulu. :D

   Ihanaa loppuviikkoa sinulle Tiia <3

   Poista