12.7.2017

Kesäteatterissa: Engelin hattu

Kesäteatteri on aina kokemus. Ulkona oleva ympäristö antaa esitykselle paljon, eikä esityksen tarvitse olla edes luonnonhelmassa. Valtimonteatteri toi oman kesäteatterinäytelmänsä Engelin hattu keskelle Helsinkiä, aivan Senaatintorin kupeeseen. Ja mikä vielä mielenkiintoisempaa, esitys kätkeytyy Helsingin kaupunginmuseon yhdelle sisäpihalle, Falkmanin pihalle. Ihastuttava miljöö, jossa voi tuntea historian havinaa jo itsessään, ja vielä mukavammaksi kokemuksen tekee esitys, joka on viety parinsadan vuoden takaisin tunnelmiin.

Pinja Hahtola ja Eero Enqvist
Kuva © Seppo Honkonen, ValtimonteatteriEngelin hattu on kertomus siitä, kuinka Carl Ludvig Engel (Eero Enqvist) palkattiin rakentamaan Helsinkiä. Helsingin ruutukaava saa aivan uuden mallin. Kadut levenevät ja rakennuksia, mukaan lukien esimerkiksi kaupunkilaisten rakastama Ulrika Eleonoran kirkko, puretaan maan tasalle. Carl Ludvigilla on visio. Hän haluaa rakentaa kirkon. Oikein ison kupolikirkon, joka näkyy kauas ja on taatusti hienompi kuin Pietarissa oleva kirkko. Carl Ludvig saa tukea uudelleenrakentamiskomitean puheenjohtajalta Johan Albrecht Ehrenströmiltä (Marko Pakarinen). Kaupungin rakentamisesssa aviomiestänsä tukee myös Charlotte Engel (Pinja Hahtola). Carl Ludvig rakentaa myös kodin perheelleen ja siihen puutarhan, eikä mitä tahansa puutarhaa, vaan mitä monimuotoisempia kasveja puutarhaa koristamaan ja ilostuttamaan. Esimerkiksi rabarberistä saadaan mahtavaa mehua. Helsinkiläiset eivät tätä kaikkea tuhoamis- ja rakentamisvimmaa suodata. Seurapiireissä kohistaan ja eräskin seurapiirirouva (Anna Ranta) jättää Helsingin tällaisen vulgäärin takia.

Eero Enqvist Carl Ludvig Engelin asussa ja jopa hatussa antaa vakavahenkisen kuvan itsestään, ja miksei antaisi, onhan miehellä valtava työ tekeillä. Pinja Hahtola puolestaan tekee loisteliaan roolin Charlotten puvussa. Uskollinen aviovaimo, joka ei kuitenkaan kieltäydy pienestä silmäpelistä, jos siihen tulee mahdollisuus. Marko Pakarinen Ehrenströminä on hauska ja hullutteleva. Ei todellakaan mikään tiukkapipo virkamies. Entä sitten kaksoisroolituksen tekevä Anna Ranta? Naisella pitää kiirettä roolien välillä, mutta taitavasti nainen molemmat roolit vetää. Seurapiirirouvan mekossa keikkuva Ranta on alituisesti Engeleillä kyläilemässä ja aina maistuu porejuoma ja leivonnainen.

Anna Ranta
Kuva © Seppo Honkonen, Valtimonteatteri

Seppo Honkonen on ohjannut Engelin hatun. Näytelmä etenee hyvin loogisesti, eikä katsojalle jää arvailujen varaa. Pidin näytelmän puvustuksesta erityisen paljon. Asut olivat hyvin ajalle tyypillisiä. Etenkin Charlotten asut olivat todella kauniita. Ihastuin myös siihen, kuinka Falkmanin pihaa hyödynnettiin näytelmässä. En tiedä, olivatko näytelmässä olevat kukat aitoa lavastusta vai Falkmanin pihalle kuuluvaa kalustoa, mutta todella kaunista ja värikästä kukkaloistoa näytelmässä nähdään.

Engelin hattua oli kiva katsoa, etenkin kun olemme lukupiirissä lukeneet kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2016 voittaneen Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista. Oli mukava tehdä vertauksia kirjan ja näytelmän Engelien välillä. Hyvin samanlaisen historiakuvan Engelin kaupungista saa sekä kirjasta että näytelmästä.

Marko Pakarinen, Anna Ranta, Eero Enqvist ja Pinja Hahtola
Kuva © Seppo Honkonen, Valtimonteatteri


Esityspäivänä, jolloin kävin näytelmän katsomassa, alkoi ripsiä sadepisaroita muutama minuutti ennen esitystä. Katsomo ei ole katettu, joten onneksi olin tällä kertaa varustautunut kunnolla. Kaivoin kassista lisävaatetusta ja kertakäyttösadetakin päälleni. Kesken esityksen huomasin, että osa katsojista oli avannut sateenvarjon jalkojensa päälle. Niin tein minäkin. Esitystä oli varsin mukava seurata, kun oli kunnon varusteet. Pystyi keskittymään kokonaisvaltaisesti esitykseen, kun kylmyys ei haitannut. Kesäteatteri vaatiikin myös erittäin positiivista asennetta. Pienet sadekelit eivät teatterielämystä huononna.

Engelin hattua esitetään enää vain kaksi kertaa, joten jos kiinnostuit, nyt tulee kiire lähteä Falkmanin pihalle.

Engelin hattu sai kantaesityksensä 28.6.2017.

Rooleissa: Eero Enqvist, Pinja Hahtola, Marko Pakarinen ja Anna Ranta

Käsikirjoitus: Anna Eloaho ja Eero Enqvist
Ohjaus: Seppo Honkonen

Näin esityksen vapaalipulla. Kiitos Valtiomonteatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti