25.7.2017

Kesäteatterissa: Haluatko mökkiläiseksi?

Pari viikkoa sitten vietin mahtavan perjantain puolikkaan Turussa. Lähdimme neljän naisen voimin puoliltapäivin kohti Turkua. Olipa virkistävää lähteä töistä kerrankin todella ajoissa. Ja miksi Turkuun? Ei Ruisrockiin, vaikka se samaisena viikonloppuna Turussa jyrähteli. Ei, nämä naiset suuntasivat Linnateatteriin katsomaan Roope Lipastin käsikirjoittamaa kesäteatteriesitystä Haluatko mökkiläiseksi?

Valtteri Roiha, Arttu Kapulainen ja Minna Kivelä
Kuva © Otto-Ville Väätäinen, Linnateatteri


Keski-ikäinen pariskunta haluaa vaihtaa karavaanarielämän mökkielämäksi. Onneksi on tv-visailu Haluatko mökkiläiseksi? Mies (Valtteri Roiha) osallistuu kilpailuun ja yhtäkkiä pariskunta huomaakin olevansa loppukilpailussa. Heidän täytyy viettää koko kesä mökillä ja selviytyä. Mökillä kaikki näyttää hienolta, vaikkakin melkoisen rapistuneelta. Rouva (Minna Kivelä) ihastelee maalaismaisemaa, kunnes paikalle porhaltaa sekopää naapuri (Arttu Kapulainen), joka ei välitä peitellä melkoisia sukukalleuksiaan. Pariskunta huomaa, että naapuria saa pelätä henkensä kaupalla, mutta toisaalta ei toinenkaan naapuri (Arttu Kapulainen) mikään miellyttävä mies ole. Ökyrikas pullistelija, joka on tienannut omaisuutensa kauneusleikkauksilla. Entä mitä tapahtuu, kun pariskunnan murrosikäinen poika (Arttu Kapulainen) saapuu mökille? Pariskunnan mökkikesä on vauhtia täynnä, eikä mökillä tunnu olevan hetken rauhaa. Pariskunta joutuukin kysymään itseltään useammin kuin kerran, haluatko ihan oikeasti mökkiläiseksi?

Näyttelijöistä on ehdottomasti ensin kehuttava Arttu Kapulaista, vaikka kaikki hyviä olivatkin. Siis aivan uskomatonta. Kapulainen vetää näytöksen aikana ties kuinka monta roolia. Vaihdot sujuvat suit sait sukkelaan ja aina näyttämöllä on aivan uusi hahmo. Mahtavaa työskentelyä, jota oli ilo katsella. Valtteri Roiha on ihastuttavan tavallinen ja rauhaa rakastava mies. Ei mikään perinteinen juopotteleva suomalainen mies, vaan mies, joka haluaa vain viettää kesän mökillä vaimonsa kanssa. Minna Kivelä aviovaimon roolissa on suuruudenhullu ja hieman yksinkertaisen tuntuinen. Tällaisilla aineksilla saadaan kuitenkin hyvä soppa aikaiseksi ja katsojat saavat nauraa.

Arttu Kapulainen, Minna Kivelä ja Valtteri Roiha
Kuva © Otto-Ville Väätäinen, Linnateatteri


Kari-Pekka Toivosen ohjaama näytelmä sopii suomalaiseen kesäteatteritarjontaan mahtavasti. Toukokuisessa Linnateatterin bloggari-illassa Toivonen kertoi, että näytelmä syntyy yhdessä tekemällä ja näytelmässä annetaan näyttelijöille improvisointimahdollisuuksia. Katsoja huomaa hyvin helposti, että näyttelijöiden yhteistyö pelaa kitkatta. Pidin myös näytelmän lavastuksesta, josta on vastannut Peter Ahlqvist. Hienosti on saatu hieman repsahtanut kesämökkitunnelma lavalle.

Olen aina paasaamassa vaatetuksen ja varustuksen tärkeydestä, kun mennään kesäteatteriin. Näin olin tehnyt myös tällä kertaa ja kvartetillamme oli täysvarustukset vaatetusta ja lämmikettä mukana. Meille sattui kuitenkin yksi kesän parhaimmista illoista ilmojen suhteen. Sää oli todella mahtava, eikä pieni sadekaan olisi haitannut, koska Linnateatterin sisäpihalla oleva kesäteatteri on täysin katettu, eikä kastumisen vaaraa ole.

Valtteri Roiha, Minna Kivelä ja Arttu Kapulainen
Kuva © Otto-Ville Väätäinen, Linnateatteri


Haluatko mökkiläiseksi? on ehdottomasti tarkoitettu viihdyttäväksi kokemukseksi. Näytelmää en todellakaan suosittele tosikoille tai vakavailmeisille tunnelman pilaajille. Haluatko mökkiläiseksi? tekee hyvää ihmisen nauruhermoille ja sielulle. Suosittelen lämpimästi varaamaan liput. Esityksiä on pitkälle syksyyn asti, aivan marraskuun alkupäiville saakka. Kenties silloin onkin jo kesämökkikauden päättäjäiset tiedossa. Vinkkinä myös sellainen, että ennen esitystä ja väliajalla on mahdollisuus ruokailla Linnateatterin ravintolan antimilla. Pöytävarauksensa ennakkoon tehneet saavat katsomon parhaat paikat.

Haluatko mökkiläiseksi? sai kantaesityksensä 15.6.2017 Linnateatterin Pihanäyttämöllä.

Rooleissa: Arttu Kapulainen, Minna Kivelä ja Valtteri Roiha

Käsikirjoitus: Roope Lipasti
Ohjaus: Kari-Pekka Toivonen
Ohjaajan assistentti: Riitta Lindroos
Lavastussuunnittelu: Peter Ahlqvist
Pukusuunnittelu: Anniina Kuula
Naamioinnin suunnittelu: Minna Pilvinen
Äänisuunnittelu: Kristian Uusitalo 

Näin esityksen kutsuvieraslipulla. Kiitos Linnateatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista.2 kommenttia:

 1. Oi olisinpa ollut mukana! Hieno postaus!Mukavaa tiistai-iltaa⚘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kiva näytös ja hauska Turun reissu.
   Kivaa viikon jatkoa <3

   Poista