10.7.2017

Kesäteatterissa: Bonnie & Clyde

Sain mielenkiintoisen kesäteatterikutsun, johon oli pakko vastata kyllä. Helsingin ylioppilasteatterin ja Teatterikorkeakoulun opiskelijoista koostuva vapaa ryhmä on valmistanut näyttämöteoksen Bonnie & Clyde, joka kiertää autolla Suomea kesällä 2017. Esityksellä halutaan tuoda uudenlaista musiikkiteatteria julkiseen kaupunkikuvaan osaksi monimuotoista ja kehittyvää kaupunkikulttuuria.

Bonnie & Clyde pärähtää käyntiin sillä, että Bonnien ja Clyden tarina kerrotaan äkkipikaa katsojille. Mitä ihmettä? Sitä, että tämän jälkeen hypätään nykyaikaan ja näyttämöllä oleva trio, Lumi Aunio, Eeva Kaihola ja Elias Salonen esittävät kukin Bonnieta tai Clydea. Ihan sen mukaan, mikä parhaiten sopii kohtaukseen. Katsoja voi nähdä näytöksen kohtaukset osana näyttämöllä olevien nuorten aikuisten unelmia ja pelkoja tai kuten minä, että näyttelijät tuovat Bonnien ja Clyden nykyaikaan, ja kuinka he nykymaailmassa toimisivat ja ajattelisivat.

Lumi Aunio
Kuva © Lauri Laukkanen


Pidin siitä, kuinka näyttelijät pistivät itsensä peliin. Esitysilta, jolloin näytelmän näin, oli todella kylmä, mutta siitä huolimatta näyttelijät eivät tuntuneet kylmyydestä kärsivän. Tässä oli todellakin tekemisen meininkiä ja into paistoi näyttelijöiden kasvoilta, mutta ei suinkaan niin, että se olisi haitannut näyttelemistä. Vaikuttaa siltä, että Suomeen kasvaa uusia hienoja ja ammattitaitoisia näyttelijöitä.

Pauli Patinen on vastannut Bonnien & Clyden ohjauksesta. Mielestäni esitys pysyi varsin hyvin koossa, vaikka esityspaikat saattavat vaihdella joka ilta. Esityksessä on Henna Helasvuon säveltämää ja Helasvuon ja Patisen sanoittamia musiikkikappaleita, joita näyttelijät tulkitsevat. Näyttelijäkolmikosta on nostettava ehdottomasti esiin Lumi Aunio, jonka tulkinnoista pidin erityisen paljon.

Eeva Kaihola
Kuva © Lauri Laukkanen


Bonnie & Clyde on melkoisen pirstaleinen esitys, mutta siitä huolimatta puolitoistatuntinen ilman väliaikaa menee nopeasti. Vaikka näytelmä on pirstaleinen, on siinä punainen lanka, joka vie esitystä eteenpäin. Näytelmässä tapahtuu paljon, eikä katsojalle tule tylsiä hetkiä. Esityksessä on myös paljon huvittavia kohtauksia.

Näytelmän esityspaikat vaihtuvat sen mukaan, missä päin Suomea liikutaan. Itse olin katsomassa esitystä Helsingissä Kaartin lasaretin sisäpihalla. Täällä ei tietenkään ole valmista katsomoa, joten kunnon kesäteatterimeininkiä noudattaen katsomo oli rakennettu muutamasta matalasta pukista ja leveistä lankuista. Lisänä oli joitakin irrallisia jakkaroita. Jotenkin tästäkin tuli kunnon kesäfiilis. Mutta se, että minä, joka aina paapatan siitä, että kesäteattereihin pitää varustautua kunnon vaatetuksella, olin lähtenyt liikkeelle aivan liian vähissä tamineissa. Palelin ja otin opikseni.

Elias Salonen
Kuva © Lauri Laukkanen


Bonnie & Clyde kiertää vielä Jyväskylässä, Joensuussa, Savonlinnassa, Mikkelissä, Turusssa, Tampereella sekä uudestaan Helsingissä. Jos olet lähistöllä, niin suosittelen menemään paikalle. Pääsylipusta jokainen maksaa juuri sen verran, mitä kukkaron nyörit sallivat. Tietenkin on soveliasta maksaa jotain, koska kiertue rahoitetaan pääsylipputuloilla.

Bonnie & Clyde sai ensi-iltansa 1.7.2017 Helsingissä Tervasaaren amfiteatterissa.

Rooleissa: Lumi Aunio, Eeva Kaihola ja Elias Salonen

Ohjaus: Pauli Patinen
Tekstit: Pauli Patinen, Liila Jokelin, Martta Jylhä, Linnea Kilpeläinen ja työryhmä
Sävellys: Henna Helasvuo
Ääni ja tekniikka: Riku Vuorensola
Puvustus: Vita Edvards ja Stella Kylä-Liuhala


2 kommenttia:

 1. Mahtava kutsu ja voi vitsi miten mielettömät ja intensiiviset kuvat. Ihanaa viikon jatkoa Mannilainen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva esitys ja jotenkin nautin nuorten innosta näytellä. Suomen kesässä on paljon tapahtumia, jotka voivat yllättää todella positiivisesti.
   Ihanaa viikon jatkoa myös sinulle <3

   Poista