30.12.2017

Runohaasteen koonti

Kiitos Reader, why did I marry him? -blogin Omppu Martinille hienosta runohaasteesta. Runohaaste heitettiin kehiin loppiaisena ja aluksi sen piti kestää kesäkuun loppuun saakka. Omppu oli kuitenkin niin innoissaan runojen aikaansaamasta lukuinnosta, että haastetta pidennettiin vuoden loppuun saakka. Tarkoituksena oli lukea suomalaista runoutta, koska onhan kyseessä ollut Suomen juhlavuosi.

Itse kuulun niihin ihmisiin, jotka eivät kauheasti runoja lue. Siksipä haaste hieman jännitti, mutta mielestäni selvisin kohtalaisesti siihen nähden, etten aiemmin ollut tainnut ikinä lukea kokonaista runokirjaa alusta loppuun saakka. Vaikeinta haasteessa oli se, mitä kirjoittaisin postauksiin. Joudun ehkä vielä hieman harjoituttamaan itseäni tämän suhteen, koska välillä oli vaikea pukea sanoiksi sitä, mitä ajatuksia runot olivat herättäneet. Koin useat runot runoilijan hyvin henkilökohtaisina oman elämän kuvauksina, vaikka näin ei välttämättä ole ollutkaan.

Mitä tarkoittaa sitten kohtalainen määrä? Luin kymmenen eri runokirjaa. Luettuja runoja kirjoista tuli yhteensä 816 kappaletta. Ja koska tykkään leikkiä Excelillä, piti tehdä parit kuvaajat.

Ensimmäisessä kuvaajassa luettujen runojen määrä kuukausitasolla. Nolottaa nollakuukaudet, mutta välillä on näin.

Tästä piti tietysti vielä myös miettiä vuodenaikojen prosentuaaliset osuudet. Talvikuukausiin laskin tammi-, helmi- ja joulukuun, kevääseen maalis-, huhti- ja toukokuun, kesään kesä-, heinä-, ja elokuun sekä syksyyn syys-, loka- ja marraskuun. Talvi on selkeästi minulle suotuisaa runojen lukuaikaa. Kesän valoisuus ja syksyn pimeimmät kuukaudet sen sijaan eivät anna aihetta syventyä runouden rujon kauniisiin sanoihin.


Jotenkin minulla oli sellainen tunne, että runojen lukemiseni keskittyi pääasiassa miesrunoilijoihin. Tästäkin oli tehtävä oma piirakkansa ja yllätys olikin suuri. Puolet ja puolet. Tosin Kirsi Kunnaksen laskin kahteen kertaan, koska häneltä tuli luettua kaksi eri runoteosta.Mitä runoja sitten tuli luettua. Tässä listaus ja linkit postauksiin.

Kyllikki Villa: Ei eilistä, ei huomista (runoja yhteensä 133 kpl)
Lassi Sinkkonen: Liikkuvat maailmat (runoja yhteensä 62 kpl)
Jukka Vieno: Ruttopuiston rakastavaiset (runoja yhteensä 165 kpl)
Pentti Saarikoski: Tanssiinkutsu (runoja yhteensä 58 kpl)
Kirsi Kunnas: Kaunis hallayö (runoja yhteensä 55 kpl)
Kirsi Kunnas: Tiitiäisen tuluskukkaro (runoja yhteensä 140 kpl)
Outi Mäenpää: Naarassika (runoja yhteensä 48 kpl)
Hannu Mäkelä: Musta on meri (runoja yhteensä 53 kpl) 

Tällaiset haasteet ovat hauskoja, joissa saa vähän haastettua itseään, mutta ei tarvitse kuitenkaan suorittaa haastetta hampaat irvessä.2 kommenttia:

 1. Voi mitä mahtavaa taulukointia. Uskomatonta, että yhtään mihinkään suuntaan tähtäämättä luit 50/50 nais- ja miesrunoilijoita.

  Tosi kiva, että olit haasteessa mukana ja 10 teosta on minusta ainakin jo ihan kunnioitettava määrä. Päättelisin sun piirakasta, että talvi on runouden kulta-aikaa.

  Julkaisen huomenna uuden runohaasteen. Tervetuloa mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle! Ja mahtavaa! Uusi runohaaste. Tulen niin mukaan tähänkin. :)

   Poista