3.12.2020

Kirjabloggaajien joulukalenteri 2020: 3. luukku

 

Vuosi taas vierähti ja on aika availla kirjabloggaajien yhteistä joulukalenteria. Kolmannen luukun sisällön esittelen minä. Tervetuloa hetkeksi rauhoittumaan joulukalenterin äärelle.


Kuva © Niina T., Yöpöydän kirjat -blogi


Teki mieli hypätä jouluisen tarinan syövereihin, joten lainasin kirjastosta äskettäin ilmestyneen Karin Erlandssonin ja Peter Bergtingin Yöjunan (S & S, 2020). Kirjassa on 24 lukua, joten kirja toimisi hyvin myös joulukalenterina. Minä tosin ahmin kirjan muutamassa päivässä. Sen verran huikea tarina kirjan kansien sisältä löytyi.Yksitoistavuotiaan Danjan perhe matkustaa isoäidin luokse joka vuosi heti joulukuun alussa, jotta yhteiselle jouluajalle jäisi riittävästi aikaa. Isoäiti asuu vanhassa asemarakennuksessa, joka on varsin mielenkiintoinen paikka. Danja rakastaa etenkin lipastoa, josta löytyy vaikka minkälaisia tavaroita. Lipasto on oikea aarreaitta. Tänä vuonna kaikki vaikuttaa kuitenkin olevan hieman huonosti. Isoäiti on vanhentunut ja tarvitsee paljon apua, eikä hän välillä muista asioita. Kaiken lisäksi hän höpöttää jostain hopea-avaimesta. Mikä se on? 

Yhtäkkiä isoäiti häviää. Häntä ei löydy mistään. Koko perhe on suunniltaan huolesta. Äiti, isä, Danja ja Danjan isosiso Nanda etsivät perheen ystävien kanssa isoäitiä joka paikasta. Missä hän voi olla? Eihän iäkäs ihminen voi selviytyä keskellä talvea elävänä. Tapahtuu myös muuta kummaa. Yöllä junarataa pitkin kolistelee juna, joka pysähtyy isoäidin vanhan asemarakennuksen kohdalle, vaikka asema ei ole ollut vuosikausiin käytössä. Danja hyppää junan kyytiin ja joutuu elämänsä seikkailuun, jossa mikä tahansa on mahdollista. 

Kerrassaan ihastuttava kirja, jonka seurassa viihtyi hyvin keski-ikäinen tätihenkilökin. Rakastan tällaisia tarinoita, joissa on salaisuuksia ja salaperäisiä asioita. Olisin itse esimerkiksi halunnut koluta lipaston jokaisen laatikon läpi ihan vain nähdäkseni, mitä kaikkea lipastoon oli vuosien saatossa säilötty. Voin kuvitella, kuinka hyvin kirjan tarina uppoaa alakouluikäiseen lukijaan. Kirjassa on mielettömiä juonikuvioita ja hieman jännitystä, mutta ei missään tapauksessa liikaa. Tarina etenee koko ajan, eikä jää junnaamaan paikalle. Yöjuna on seikkailukertomus, joka sopii sekä tytöille että pojille. 

Pidin kirjan henkilöhahmoista, joiden luonteenpiirteet tulivat nopeasti lukijalle selviksi. Danja on rohkea tyttö, joka uskaltaa juksata vanhempiaan ja lähteä yöjunan matkaan, jos tarve vaatii. Nanda puolestaan on puberteettia lähestyvä ärsyttävä isosisko, joka tietää kaiken, eikä todellakaan halua enää leikkiä tyhmiä lasten leikkejä. Danjan ystävä Konrad on puolestaan hieman pikkuvanha, mutta samalla hyvin älykäs, mitä tulee teknisiin laitteisiin.Kirjasta löytyy myös kuvitusta, jota jokaisessa alakouluikäiselle lapselle suunnatussa kirjassa soisi olevan. Kuvitusta ei ole missään nimessä liikaa. Juuri sopivasti, jotta lukeminen ei käy liian raskaaksi. Hienon seikkailuhenkisen kuvituksen takana on Peter Bergting. 

Kirjan ruotsinkielinen alkuteos Nattexpressen on ilmestynyt vuonna 2020. Kirjan on suomentanut Anu Koivunen. 

Karin Erlandssonin ja Peter Bergtingin Yöjunan kyytiin ehtii vielä hyvin, jos haluaa lukea kirjaa joulukalenterimaisesti. Lukee vaikka adventtisunnuntaisin pari lukua kerrallaan. 

Kirjabloggaajien joulukalenterin neljännen luukun esittelee Kirjasähkökäyrän Mai.

Eilisen luukun tarjosi Kirjailuja -blogin Viivi. 

Säkenöivää joulunodotusta kaikille ihanille lukijoille. 🎅 

14 kommenttia:

 1. Kuulostaa kirjalta, jonka seurassa itsekin viihtyisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mukava kirja. Sopivasti seikkailua ja erilaisia ympäristöjä. Tällaisen kirjan parissa oma mielikuvitus voi loihtia vaikka mitä kuvia. :)

   Poista
 2. Tämä yöjuna odottaa vielä lähtövuoroa, joten käyn lukemassa arviosi vasta sen jälkeen, kun olen lopettanut junamatkan. Kivalta kuulosti alkumatka.

  Rauhallista joulun odotusta ja lukuiloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät lukemastasi. Itse nautin koko matkasta. Paljon mielikuvia.

   Kiitos samoin rauhallista joulun odotusta ja kasapäin hyvää luettavaa!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos. Joulukalenterikuva Yöpöydän kirjat -blogin Niinan tekemä. Loput kaksi omia. Minua vain hieman harmittaa, kun kaamoksen keskellä on todella hankala kuvat mitään.

   Poista
 4. Tämä kirja on minulle aivan vieras, mutta kuulostaa kyllä tutustumisen arvoiselta. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa tutustua. Kiva lukea välillä kirjoja, jotka on suunnattu selvästi lapsille ja lapsenmielisille.

   Poista
 5. Kiitos vinkistä, vinkkaan edelleen kuopukselle, joka saattaisi innostua tästä. Saattaisinpa samalla lukea itsekin.

  Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin suositus. Toivottavsti kuopuskin pitää ja ilman muuta kirja kannattaa lukea itsekin. Ei ollut hukkaan heitettyä aikaa.

   Ihanaa joulun odotusta sinullekin!

   Poista
 6. Hih, meillä kuopus lukee Yöjunaa tiukasti luku per päivä. Yritin ehdottaa, että lukisi meille ääneen, mutta halusi mieluummin näin. Saamme kuulemma lukea ihan itse. Tosin minä olen nyt muutaman päivän perässä, ehkä pitää tänään ottaa kiinni. Esikoinen lienee seurannut pikkuveljensä esimerkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöjuna taitaa olla tänä vuonna monen suosikkikirja ennen joulua. Tällainen kirja on kyllä mukava. Yksi luku päivässä toimii hyvin joulukalenterina. Toivottavasti pidätte kirjasta.

   Poista
 7. Tämä oli ihan mukava seikkailukirja, mutta hieman petyin, ettei se ole jouluisempi, vaikka joulukalenterikirjana markkinoidaankin. Toisaalta, näin kirja sopii hyvin muulloinkin kuin joulukuussa luettavaksi. Kuvitus on kyllä upeaa.
  Mukavaa joulunodotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulun tunnelma kirjasta puuttui, vaikka lunta tupruttikin paljon. Toki Danjan perhe yritti luoda joulutunnelmaa ja pipareita syötiin joka käänteessä, mutta ei se tietysti ihan joulua yksinään tuo. Seikkailukertomuksena kirja on verraton.

   Ihanaa joulunodotusta sinullekin Kia!

   Poista