19.1.2020

Teatterissa: Thom Pain (tuulesta temmattu)


”Pidättekö taikatempuista?” Thom Pain (Kalle Tahkolahti) kysyy. Yleisöstä kuuluu hyväksyvää mutinaa. Thom Pain ei pidä taikatempuista tai ehkä pitää. Siitä ei voi olla kukaan täysin varma. Keski-Uudenmaan Teatterin (KUT) näyttämöllä oleva mies tuntuu olevan arvoitus hänelle itselleenkin. Varmaa on vain se, että KUT on ottanut ohjelmistoonsa vuoden 2005 draaman Pulitzer-finalistin Will Enon käsikirjoittaman monologin Thom Pain (tuulesta temmattu).

"Mä olen sellainen tyyppi, josta ei ehkä pitkään aikaan kuule mitään. Mutta sitten yhtäkkiä, yhtenä päivänä, pam, musta ei kuule enää ikinä."

Kalle Tahkolahti
Keski-Uudenmaan Teatteri: Thom Pain (tuulesta temmattu) (2020)
Kuva © Kapina Oy
Thom Pain on tullut kertomaan hienolle yleisölleen pienestä pojasta, koirasta, pelosta, naisesta, mehiläisistä. Miehellä on monta asiaa, eikä ajatus tahdo aina pysyä mukana. Tiedätte kyllä sellaiset henkilöt, jotka aloittavat tarinoinnin huomatakseen varttitunnin kuluttua olevansa ihan jossain muussa aiheessa. Alkuperäiseen aiheeseen voi kuitenkin aina palata. Kenties tarina on hieman muuttunut matkan varrella ja kuulija saa tietää lisää yksityiskohtia tai joitain sanoja vedetään takaisin. Tarinointi on siis poukkoilevaa, mutta jossain vaiheessa tajuat, kuinka asiat alkavat vääjäämättä punoutua yhteen. Kenties jäät toivomaan, että puhuja jatkaisi jostain aiheesta pidempään tai toivot, että hän jättää jonkin toisen aiheen nopeasti mielestään.

Kuulostiko sekavalta? Sitä se ei kuitenkaan ole, jos vain malttaa istua ja syventyä kuuntelemaan. Kalle Tahkolahti eli Thom Pain puhuu selkeästi, taukoja pidellen. Välillä tauot saattavat olla niinkin pitkiä, että kuulija alkaa liikkua hermostuneesti tai kuulijan suupielistä kuuluu tirskahduksia. Thom Pain luo yleisöönsä intensiivisen suhteen. Yleisö on niin keskittynyt kuulemaansa, että Thom Pain saattaa välillä aiheuttaa pienoisia pelonväreitäkin yleisössä. Ihan vain sillä, mitä hänen suustaan ulos tulee.

"Joitain asioita ei kai oikeastaan saa itse päättää."

Kalle Tahkolahti
Keski-Uudenmaan Teatteri: Thom Pain (tuulesta temmattu) (2020)
Kuva © Kapina Oy


Thom Pain ottaa kontaktia yleisöönsä, joka on tällaiselle esiintymiskammoiselle kauhistus. Välillä Thom Pain saattaa ottaa tiukan katsekontaktin johonkin henkilöön. Hui! Ei kai se vain minua tuijota? Voinko laskea katseeni muualle vai mitä teen? Yleisön joukosta löytyy myös nainen, jonka kauneuteen Thom Pain voisi uppoutua. Ehkä hän onkin miehen entinen rakastettu, josta mies kertoo kaipaavin sanoin. Entä se mies, joka vapaaehtoisena halusi liittyä Thom Painin seuraan näyttämölle? Kuinka kukaan ylipäätään pystyy seisomaan silmät kiinni minuuttikaupalla?

Thom Pain (tuulesta temmattu) on vahva ja intensiivinen monologi. Thom Pain ei aliarvioi yleisön älykkyyttä, vaan luottaa siihen, että yleisö ymmärtää vihjeet ja osaa punoa irrallisista tarinanpätkistä eheän kokonaisuuden. Monologissa on kirpeää huumoria ja ehkä myös ripaus leikkisyyttä, joka voi hieman töytäistä, mutta juuri sopivasti. Kenellekään ei tule paha mieli, mutta ehkä yleisön kannattaa silti olla hieman varuillaan. Thom Painin seurassa voi tapahtua luultavasti mitä tahansa, kuten miehelle itselleen on käynyt. Elämä ei ole kivutonta.

"Mistä meidän pitäisi oppia asiat siinä lyhyessä ajassa, joka meille kai annetaan?

Kalle Tahkolahti
Keski-Uudenmaan Teatteri: Thom Pain (tuulesta temmattu) (2020)
Kuva © Kapina Oy


KUT:in esittämä Thom Pain on monologin toinen suomennos, jonka on tehnyt Kalle Tahkolahti. Suomennostyöstä on ollut varmasti paljon apua siinä, koska monologista huokuu se, kuinka Tahkolahti on omaksunut Will Enon tekstin omakseen. Tahkolahti on näyttämöllä niin vakuuttava, että luultavasti hän onkin oikea Thom Pain.

Thom Pain (tuulesta temmattu) ei välttämättä ole kaikkein helpoimpia näytelmiä, mutta välillä kannattaa heittäytyä mukaan ja katsoa, mitä siitä seuraa.

Thom Pain (tuulesta temmattu) sain ensi-iltansa Keski-Uudenmaan Teatterissa perjantaina 17.1.2020.

Käsikirjoitus Thom Pain (based on nothing): Will Eno
Suomennos & esitys: Kalle Tahkolahti

Tekniikka: Iain MacIntosh
Järjestäjä: Kasper Kaijanen

Näin esityksen kutsuvieraslipulla. Kiitos Keski-Uudenmaan Teatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti