1.1.2020

Lucinda Riley: Helmen sisar


Kuvittelin, etteivät Lucinda Rileyn Seitsemän sisaren -kirjasarjan osat voisi enää parantua lukiessani Tähden tarinan. Väärässä olin. Helmen sisar (Bazar, 2019) on mielestäni vielä uskomattomampi kirja. Nyt sitten jännittää, mitä seuraavat osat tuovat tullessaan. Olen niin koukussa tähän kirjasarjaan. Olen koukuttanut myös äitini ja kenties veljentyttärenikin. Helmen sisareen oli myös ihana päättää viime vuosi.

CeCe kärsii yksinäisyydestä, kun Tähti on löytänyt omalle elämälleen suuntansa. CeCe lähtee vähän kuin salaa Australiaan. Aluksi kuitenkin Thaimaahan, jonne hän jääkin hieman pidemmäksi aikaa. Thaimaassa hän tutustuu Aceen, jonka kanssa hän viettää unohtumattomia hetkiä. Ace on mies, johon CeCe luottaa, kun mieheen paremmin tutustuu. Australiassa CeCen on tarkoitus löytää sukulaisiaan. Ace on apuna tässäkin. Hän ostaa CeCelle kirjan, josta on apua naisen sukujuurien etsinnässä.

Acen ostama kirja kertoo Kitty Mercerin elämästä. Englantilaisen naisen, joka matkusti 18-vuotiaana Australiaan. Kittyn ei ollut tarkoitus jäädä maahan, mutta elämä ei mene aina niin kuin pitäisi. Kitty päätyy naimisiin, mutta avioliitto ei olekaan aivan sitä, mitä hän oletti. Mies on kiinni helmenkalastusyrityksen johdossa, eikä helmenkalastusrannikolla ole kauheasti tarjottavaa nuorelle naiselle. Kittyn elämässä on kuitenkin paljon hyvää. Uskollinen aboriginaalisisäkkö Camira huolehtii Kityn pojasta ja neuvoo Kitty-rouvaa monessa asiassa.

CeCen tutkimusmatka Australiassa johtaa Alice Springsiin. Nainen ihastuu Australian tasankojen värimaailmaan, eikä aikaakaan, kun taiteilija herää eloon naisessa. CeCen matka on yllätyksiä täynnä. Voiko hän löytää elossa olevia sukulaisia Australiasta? Entä voiko hän olla biseksuaalinen? Ainakin yksi asia on ratkennut. Hänen ulkonäkönsä salaisuus.

Ihan oikeasti en kestä, kuinka hieno kirja Helmen sisar on. Tähden tarinaa lukiessani sain CeCestä ikävähkön kuvan, joten en odottanut kirjalta suurempia, mutta se todellakin yllätti. Helmen sisar on mahtava kirja. CeCe osoittautuukin epävarmaksi ja haavoittuvaksi naiseksi, vaikka yrittää peitellä sitä. Pidin myös siitä, kuinka CeCe kulkee omia polkujaan. Hän haluaa vastauksia kysymyksiinsä ja niitä myös alkaa löytyä.

Riley kuljettaa lukijaansa vuosikymmenten ajan Australiassa. Australia on maanosana paikka, jonne aina olen haaveillut matkustavani, mutta luulen, että haaveeksi jää. Turpoavat jalkani eivät taatusti kestäisi sellaista lentomatkailua, joka olisi tehtävä, jotta Australiaan pääsisin. Ei sellainen lentäminen olisi myöskään ilmaston kannalta järkevää. Oli kuitenkin mukava uppoutua kirjan maisemakuvauksiin Australiasta. Tunsin lukiessani, kuinka punainen hiekka tunkeutui joka paikkaan, ja kuinka hiostava ilma oli. Sadekaudella en voinut välttyä tuntemasta punaista liejua varpaideni välissä. Saatoin jopa kuvitella sen sotkun, mikä kaikesta aiheutui.

Seitsemän sisarta -kirjasarjassa tarinaan kytkeytyy aina joku tai joitakin historiallisia henkilöitä. Tällä kertaa mukana oli Mikimoto, joka on helmenviljelyn edelläkävijöitä, ja joka oli varma, että helmenviljelyssä on tulevaisuus, ei helmenkalastuksessa. Toinen mielenkiintoinen henkilö oli aboriginaali Albert Namitjira, joka oli itselleni täysin vieras taiteilija entuudestaan. Oli pakko googlettaa ja sitä suosittelen teillekin. Mies on maalannut upeita maalauksia, enkä yhtään ihmettele, että hänen työnsä ovat saaneet myös kuningatar Elisabeth II:n suosion.

Kirjan englanninkielinen alkuteos The Pearl Sister on vuodelta 2017. Kirjan on suomentanut Hilkka Pekkanen. Kirjan kauniiden kansipapereiden takana on Laura Noponen.

Pakko vielä kertoa sekin, että hollywoodilainen tuotantoyhtiö on ostanut TV-sarjaoikeudet Seitsemän sisarta -sarjaan. En kyllä kestä, jos sarja nähdään Suomessa, ja jos se on vielä kaiken lisäksi hyvä.

Lucinda Rileyn Helmen sisar on kirja kaikille niille, jotka ovat koukussa Seitsemän sisaren -kirjasarjaan sekä niille, jotka rakastavat monta sataa sivua olevia romaaneja. Tämä on myös kirja, joka kannattaa ostaa, jos sai joululahjaksi lahjakortin kirjakauppaan. Itse jään odottamaan maaliskuuta, jolloin ilmestyy sarjan seuraava suomennos Kuun sisar.Kiitos kustantajalle kirjasta.
2 kommenttia:

 1. Olen ehtinyt vasta ensimmäisen osan lukea, mutta onpa ihana kuulla että tarinat sen kun paranevat sarjan edetessä :) Tv-sarja olisi ihan pakko katsoa jos sellaisella hemmotellaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos oikein mietin, niin laittaisin kirjat tässä vaiheessa tällaiseen paremmuusjärjestykseen: 4, 3, 1 ja 2. Toinen osakin oli kiehtova, mutta siinä oli ehkä liikaa romanttista höttötä. :D
   TV-sarja olisi varmasti huikea. Etenkin, jos se kuvattaisiin kohdemaissa.

   Poista