22.3.2020

Tiina Laitila Kälvemark: H2O


Koronauutiset ovat saaneet aikaan sen, että olen täysin lamaantunut, mitä tulee blogin suhteen. Pöydällä on vino pino kirjoja odottamassa postausta, mutta mitään en saa aikaiseksi. Ehkä ensi viikolla kuitenkin yritän pelastaa tilanteen, koska huomenna alkaa talviloma. Kerrankin muuten loma, jolloin ei oikeasti tarvitse olla koko ajan tekemässä jotain aktiviteettia. Mutta mennään aiheeseen. Ennen kuin koronavirus alkoi jyllätä Suomessa oikein toden teholla, sain Bloggariklubilla kuulla Tiina Laitila Kälvemarkin kertovan uudesta kirjastaan H2O (WSOY, 2020). Kirja vaikutti mielenkiintoiselta, joten pitihän se myös hetimiten lukea.

Hester on kolmekymppinen nainen, jonka lääkärinopinnot takkuavat. Päällisin puolin hän on aivan kuin kuka tahansa meistä, mutta hänen päänsä sisällä käy jatkuva myllerrys. Siellä asuvat myös Hani, Ofelia ja Hanna P. Jokaisella heistä on oma persoonansa, omat mielipiteensä ja omat vahvuutensa sekä heikkoutensa. Hester kärsii monipersoonahäiriöstä. Veteen upottautuminen saa muut persoonat vaikenemaan, joten Hesterin on päästävä päivittäin sukeltamaan tai ainakin upottamaan päänsä veden alle.

Hesterin isäpuoli Jacek on vakavasti sairaana, eikä kuolema ole kaukana. Tämä aiheuttaa sen, että Hester alkaa muistaa, mitä tapahtui kaksikymmentä vuotta sitten uudenvuodenyönä. Ennen kuin Jacek kuolee, haluaa Hester vielä selvittää, mitä isäpuoli tapahtumista muistaa. Tämä aikaansaa sellaisen vyöryn, että Hester ottaa asian puheeksi muidenkin läheistensä kanssa. Ongelmana lienee vain se, ettei kukaan halua muistella kyseistä iltaa tai ei yksinkertaisesti muista siitä mitään.

Uskomatonta, kuinka hienosti Laitila Kälvemark on kuvannut Hesteriä ja hänen eri persooniansa. Hani on kujeileva ja aina valmiina uuteen seikkailuun. Tämä aiheuttaa Hesterille päänvaivaa, koska toisinaan voi herätä oudoissa paikoissa tuiki tuntemattoman henkilön vierestä. Ofelia puolestaan on varsinainen pilkunviilaaja. Hän muistaa kaiken lukemansa. Kaoottista tilaa hän pakenee järjestelemällä kynät pituus- ja värijärjestyksiin. Viivoittimella mitataan, että pöydän kattaus on täydellisen symmetrinen. Sanomattakin on selvää, että hän vihaa Hania. Hanna P on salaperäisin persoona, mutta samalla vaarallisin. Nukkuvaa karhua ei kannata herättää.

Jos Hesterin sivupersoonat ovat hyvin kuvattuja, niin sitä ovat myös muut henkilöhahmot. Hesterin äiti on aina ollut hipahtavan boheemi. Hän rakastaa horoskooppeja ja uskoo Tarot-korttien tuomiin sanomiin. Hesterin äidin ja isän suhteessa on polyamoria kukoistanut. Hester on joutunut lapsena näkemään vaikka mitä, koska hänen äitinsä mielestä lapsen on opittava, että on kaikenlaista seksuaalisuutta. Hesterin äidinäiti eli mummo puolestaan on ollut jotain aivan muuta kuin tyttärensä. Hän on ollut arvostettu lääkäri, joka ei ole sietänyt minkäänlaista kurittomuutta.

Kaikki tuntevat kaavan H2O. Vesi. Elämän eliksiiri. Kirjassa tälle kaavalle tulee monta merkitystä. Vesi on Hesterille vapauttava elementti, mutta se on myös pelottava. Hester pelkää vedenpaisumusta ja sitä, että kaupungin suojamuurit murtuvat. Lapsuudessa on asioita, jotka ovat johtaneet siihen, että vesi on Hesterille pelottava asia. Pyhäkoulussa nähty elokuva Nooan arkista, vedenpaisumuksesta ja siitä, kuinka Jumala pesee ihmiskunnan synneistä sekä uutisointi tsunamista ovat luoneet lapsen herkkään mieleen ajatuksen pelottavasta elementistä. Vedellä on myös monta eri olomuotoa: kiinteä, neste ja kaasu. H2O:lla on myös muu merkitys kirjan kannalta. Hani, Hester ja Ofelia.

Tiina Laitila Kälvemarki kertoi Bloggariklubilla kirjastaan, että häntä kiehtoi ajatus siitä, että ihmisen sisällä on monta eri ihmistä. Vedellä on kirjassa suuri merkitys ja sen kaksijakoisuus ja olomuodot myös kiinnostivat kirjailijaa. Kirjan henkilöistä Laitila Kälvemark kertoi, että kyseessä on eripurainen perhe, jossa henkilöillä on erilaiset käsitykset, mitä on tapahtunut. Jacekin sairasvuoteen äärellä Hester on oikealla hetkellä herkistyneenä, jolloin hän ei voi enää kiertää asioita, vaan hänen on otettava selvää itsestään sekä siitä, mitä oikeasti tapahtui uudenvuodenyönä kaksikymmentä vuotta sitten. Oman elämänsä näkee uudessa valossa, kun jotain suurta tai kamalaa tapahtuu.

Tiina Laitila Kälvemarkin kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Nyt kun kirjastot ovat suljettuina, tätä kannattaa metsästää äänikirjana tai E-kirjana. H2O on upeasti kirjoitettu kirja traagisesta tarinasta ja sairaudesta, mutta se on myös kirja, jossa mietitään ilmastonmuutosta.

-Nähdään Hestersson. Ja muista, että jos sukeltaa tarpeeksi syvälle, ei pintaan noustessaan ole enää sama. (s. 218)

Kiitos kustantajalle, jolta kirjan sain. Kiitos myös Bloggariklubille ja Tiina Laitila Kälvemarkille hienosta tilaisuudesta.

21 kommenttia:

 1. Rakastin Laitila Kälvemarkin teosta Seitsemäs kevät, siksi tämä kirja on nyt kirjaston varausjonossa, joka ei koronan vuoksi liiku. Huokaus. Mutta joo, luottoni kirjailijaan on vahva, odotan tältä paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä oli ensimmäinen Laitila Kälvemarkin kirja. Oli kyllä niin hieno lukukokemus, että pitää tutustua kirjailija tuotantoon laajemminkin. Toivottavasti saat H2O:n heti, kun kirjastot aukaisevat jälleen ovensa.

   Poista
 2. Monipersoonahäiriö aiheena houkuttelee. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mielenkiintoinen aihe. Laitila Kälvemark esittelee sairauden hienolla tavalla. Aivan kuin päähenkilöitä olisi ollut useampi kuin yksi, vaikka Hester selvästi tarinaa eteenpäin veikin.

   Poista
 3. Minulla on tämä lukulistalla, vaikken päässyt alkua pidemmälle Kälvemarkin Seitsemännen kevään kanssa. Olen huomannut, että joskus kannattaa kokeilla joltain kehutulta kirjailijalta toista kirjaa, jos yksi eri ole napannut, ja sitten, jos sekään ei innosta, voi todeta, ettei kaikki sovi kaikille ja että maailma on joka tapauksessa täynnä lukemattomia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät lukemastasi, kun pääset kirjaa lukemaan. Se on kyllä totta, etteivät kaikki kirjat uppoa kaikille. Itse olen aika harvoin jättänyt mitään kirjaa kesken, mutta toisaalta, jos kirja ei ole napannut, niin olen saattanut lukea sitä pitkään.

   Poista
 4. Varmasti lähtee kevään lukulistalle, ja tässä on myös syy (Sadie Jonesin uutukaisen lisäksi) tilata taas jakso BookBeatia tai muuta suoratoistopalvelua. Vaikka kirjan tematiikka on painava, tämä kuulostaa silti oudolla tavalla toiveikkaalta teokselta. Olen lukenut Laitila Kävlemarkilta kaksi aiempaakin romaania, eikä laatu pettänyt kakkosenkaan suhteen. Joten tätä kolmosta odotan jo aivan innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Itse ainakin yllätyin, kuinka paljon kirjasta pidin. Aihe oli kiehtova, ja tykkäsin kirjailijan tavasta viedä tarinaa eteenpäin.

   Poista
 5. En ole lukenut Laitila Kälvemarkilta vielä mitään, mutta muistelen kyllä kuulleeni kehuja Seitsemännestä keväästä. Tässä uudessa kirjassa on hieno ja vaativa aihe, joka kyllä kiinnostaa. Minulla on BookBeat nykyään käytössä, saattaa olla että kokeilen äänikirjaversiota sieltä.

  Minä olen pyrkinyt vähän väkisinkin pitämään bloggausrytmiä yllä koronatilanteesta huolimatta, jotta arkeen kuuluisi edelleen ihan "normaaleja" juttuja. Tsemppiä ja jaksamista sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kuuntelet kirjan äänikirjana, niin mielenkiinnolla odotan, mitä kirjasta pidit.

   Kiitos tsempeistä. Ehkä tämä lamaannus ja alakulo nostaa päätään taas ensi viikolla, kun (etä)työt jatkuvat. Tämä viikko meni lomaillessa kotona ja koronaa tuli joka tuutista aivan liikaa. Toki ymmärrän uutisoinnin tärkeyden, mutta huomaan itsessäni sen, että haluan olla koko ajan tietoinen kaikesta, mitä koronasta kerrotaan. Se alkaa rasittaa. :)

   Ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle. :)

   Poista
 6. Olen tästä kirjailijasta kuullut blogeista, mutta liittyen hänen muihin kirjoihinsa, joista siis kiinnostuin. En tosin enää muista, mistä kirjoissa oli kyse (en ole saanut kirjoja käsiini). Tämä H2O alkoi kyllä nyt toden teolla kiinnostaa nimenomaan monipersoonahäiriön takia. Olen lukenut siihen liittyen kolme elämäkertaa tunnetuista tapauksista (Billy Milligan, Sybil ja Truddi Chase). Eli ehdottomasti lukulistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt minua alkoivat kiinnostaa nuo elämäkerrat. Monipersoonahäiriö on kaikessa kamaluudessaan kiehtova aihe. H2O:ta on kyllä helppo suositella.

   Poista
 7. Mulla on tämä ehdottomasti tämän kevään äänikirjalistalla! Nuo monet persoonat kiinnostavat kovasti, se on kuitenkin itselleni suhteellisen vieras asia. Muistan joskus katsoneeni Taran monta elämää -sarjaa, jossa pyörittiin saman tematiikan ympärillä ja se oli todella kiinnostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taran monta elämää oli aivan loistava!

   Poista
  2. Itseltäni jäi aikoinaan Taran monta elämää katsomatta. Nyt kun tiedän, mikä aihe sarjalla oli, niin olisi kyllä pitänyt katsoa. Toivottavasti H2O on äänikirjana yhtä hyvä kuin luettuna.

   Poista
 8. Tämä oli minulle ihan uusi tuttavuus. Vaikuttaa erittäin kiinnostavalle ja mielenkiintoiselle. Täytyypä laittaa nimi mieleen. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin olisi jäänyt tämä kirja väliin, jos Bloggariklubilla ei olisi kirjaa esitelty. Aihe on varsin kiinnostava.

   Poista
 9. Olen lukenut hänen kaksi aiempaa kirjaansa, tuon Seitsemäs kevät jossa oli kiinnostavia teemoja sekä Karkulahti josta pidin vielä enemmän jos mahdollista.

  Olin onnekas kun ehdin saada H20:n kirjaston varausjonosta ennen kuin kirjastot sulkeutuivat. Nyt on ollut kyllä ihan pakko pyytää arvostelukappaleita kustantajilta, kun varausjonot seisovat niin pitkään. Odotan tämän lukemista kyllä kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pitää jossain vaiheessa tutustua Laitila Kälvemarkin muihin kirjoihin, koska moni niitä kehuu. Hyvä, että ehdit saada H2O:n ennen kirjastojen sulkemista. Toivottavasti pidät kirjan tarinasta.

   Poista
 10. Tämäpä kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta. Kirjailija on mennyt minulta ihan ohitse, sillä en muista hänen aiemmistakaan romaaneista kuulleeni (tai sitten olen vain unohtanut). Pitänee laittaa lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin myönnän, että kirjailija oli mennyt minulta täysin ohi ennen tätä. Suosittelen lukulistalle laittamista. Oli täysin erilainen aihe kuin yleensä.

   Poista