29.6.2015

Tomi Astikainen: Miten elää ilman rahaa

Lukupiirin viimeisin kirjavalinta oli taas ”ei niin perinteistä” kirjallisuutta. Kirjaksi valikoitui Tomi Astikaisen Miten elää ilman rahaa (Into, 2015). Itse en ollut kuullutkaan tällaisesta, mutta hieman googlattuani, kirja alkoi kiinnostaa. Kirjaa ei suinkaan saanut kirjastosta helposti lainattua. Oli laitettava itsensä paikallisten kirjastojen jonotuslistalle ja näemmä jonotus jatkuu edelleen seuraavien lukijoiden kohdalla.

Miten elää ilman rahaa on Tomi Astikaisen omiin kokemuksiin perustuva kirja. Astikainen eli neljä vuotta ilman rahaa. Rahaton mies kykeni tänä aikana kuitenkin vierailemaan 42 eri maassa. Astikaisen kirja ei ole matkakertomus, vaan mies jakaa neuvoja ja vinkkejä rahattoman ihmisen elämään. Toki kirjassa on tarinoita ja sattumuksia matkan varrelta, mutta kirja on rakennettu johdonmukaiseksi ideaoppaaksi. Jokaisessa luvussa on kolme eri vaihtoehtoa rahattomaan elämän: maistiainen, matkaeväs ja mahan täydeltä.

Mistä kirja sitten kertoo? Omat veikkaukseni olivat roskisten dyykkaus ja sohvasurffaus. Nämä molemmat vinkit kirjassa kerrotaan, mutta kerrotaan myös paljon muuta. Kirja antaa paljon ajattelemisen aihetta. Väkisin tulee mieleen ajatuksia, voisinko itse tehdä tulevaisuudessa jotain toisin. Esimerkiksi Antikaisen kertomus siitä, kuinka kuljetti mukanaan vain muutamia vaatteita. Paikan vaihtuessa vaikkapa lämpöisestä kylmään, mies jätti rantasandaalit ja kesävaatteensa seuraaville tarvitsijoille ja järjesti itselleen kylmään keliin sopivat vaatteet päällensä.

Antikaisen kirjasta huokuu usko ihmisten hyvyyteen. Asioilla on yleensä tapana järjestyä tavalla tai toisella. Toki rahattoman ihmisen elämä ei ole aina helppoa ja mutkatonta, mutta oikealla asenteella ihminen pääsee pitkälle ja selviää monesta. Kirja on mielenkiintoinen ja antaa uskoa siihen, ettei maailma ehkä olekaan täysin mätä paikka. Astikaisen avomielisyyttä lukupiiri ihaili. Tällaiseen elämäntapaan vaaditaan todella avointa mieltä ja rohkeutta.

Kirja oli helppolukuinen ja rakenne selkeä. Kirjan rakenne laittoi myös lukijan miettimään, mille tasolle lukija itse kykenisi rahattomuudessa vai kykenisikö millekään. Lukupiiriläisten mielestä kirjasta löytyi samaistumismahdollisuuksia, ja vaikka osa lukupiiriläisistäkin on joutunut käyttämään kekseliäisyyttään venyttääkseen penniä, ei kukaan lukupiiriläisistä silti olisi valmis täysin rahattomaan elämään. Lukupiiriläisten mielestä tällainen elämäntapa saattaisi sopia parhaiten nuorelle miehelle. Lukupiiriläiset olivat myös sitä mieltä, että tietotekniikan ja etenkin Internetin tuomat mahdollisuudet edesauttavat rahattoman ihmisen elämää, kunhan rahaton vain pääsee käsiksi tietokoneeseen.

Miten elää ilman rahaa sopii mielestäni luettavaksi henkilölle, joka on lähdössä minimibudjetilla matkaan tai kenties aivan rahattomana kiertämään maailmaa. Toisaalta kirjasta löytyy vinkkejä ja ajateltavaa itse kullekin. 

Lukupiiri antoi kirjalle tähtiä 3+ (asteikko 1-5).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti