18.1.2015

Viikonlopun kissamaisuudet

Tullessani perjantaina töistä kotiin herra Karvajalka tervehtii minua kiipeilytelineensä ylimmältä orrelta naamallaan hyvin väheksyvä ilme. ”Sinä alamainen, maan matonen. Minä kuningas numero yksi. Järjestä heti parempi keli tuonne ulos.” Sen verran kissa alistuu, että laskeutuu kiipeilytelineeltään alas, teroittaen samalla kynsiään telineen tolppiin. Onhan nyt jalkahieronnan aika.

Kissa lösähtää kyljelleen keskelle eteisen lattiaa. Jalkahieronta-aika. Istahdan eteisen jakkaralle ja yritän aloittaa jalkahieronnan. ”Voisitko siirtyä lähemmäksi, jotta jalkahieronta voi alkaa”, sanon kissalle. Ei elettäkään. Siirrän jakkaraa lähemmäksi kissaa, jotta jalkani ylettyvät kissaan. Jalkahieronta alkaa. Rapsutan varpaillani kissan kaulaa, päälakea, poskea. Kissa venyttelee tyytyväisen näköisenä. Tätä jatkuu kymmenisen minuuttia, kunnes hieronta riittää kissalle. Voin siirtyä eteisestä peremmälle kodin lämpöön.
Kissan ulkoilusta ei meinaa tulla mitään. Koska herra Karvajalka on itseään kunnioittava kissa, ei hän suostu tekemään isompaa hätäänsä hiekkalaatikkoon kuin vain äärimmäisen hädän keskellä. Vessapaikka on löydyttävä ulkoa. Ulkona on kuitenkin kurja ilma ja tassut kastuvat, joten ei ole kivaa. Saan tehdä töitä, jotta pääsemme käymään ulkona. Isompi hätä ei nyt kuitenkaan ota onnistuakseen. Liian märkää, liian kovaa maata. Lumipeitekin on jäätynyt eli sitäkään ei voi kaivaa. Parempi mennä sisälle.

Lauantaiaamuna kello 6.15 herään kissan vaativaan mau’untaan. Nousen ja laitan kissan terassille fleksissä. Pesen hampaat, puen päälleni ja laitan herra Karvajalan ruoan valmiiksi kuppiin. Lähden kissan kanssa ulkoilemaan ennen omaa aamupalaa ja sanomalehden lukua. Onhan kissalla varmasti iso hätä.

Kissalla on selvät sävelet, minne mennä. Kalliolle kurkkimaan. Hieman hirvittää, koska vanhoista nastakengistäni on muutamia nastoja irronnut ja olen jo kerran kengillä kaatunut, mutta mitä ihminen ei tekisi rakkaan karvakakaransa eteen. Pienempi hätä hoidetaan heti, mutta ei isompaa. Lähes tunnin seikkailujen jälkeen palaamme kotiin. Lauantai ja kissan seitikalapäivä. Kyllä ruoka maistuu. Niin ja isompi hätä hoidetaan vasta iltaulkoilun yhteydessä.

Illalla tuijotamme miehen, joka täällä asuu kanssa televisiosta Selviytyjiä. Mies kysyy, onko kissa tulossa sisälle, koska herraa ei näy tolpan päässä. Vastaan, että kai se nyt itse raollaan olevan terassioven auki saa, koska on ennenkin saanut. Asia jää kuitenkin vaivaamaan. Nousen sohvalta ja menen terassin ovelle. Kissasta ei näy muuta kuin fleksi eli on se kissa jossain siellä fleksin päässä. Palaan sohvalle. Hetken kuluttua kuulen oven aukeavan. Nousen sohvalta irrottaakseni kissan fleksistä. Samassa näen kissan suussa hiiren. Kiljaisen ja hyppään sohvalle. Mies katsoo minua. Sanon, että hiiri. Mies nousee sohvalta ja alkaa ohjata kissaa takaisin päin. Ei kyllä tarvinnut pahemmin ohjata. Kissa on jo itse kääntynyt ja vie hiirtä kohti keittiötä. Seison edelleen sohvalla ja seuraan tilannetta. Mies irrottaa kissan fleksin ja ihmetellessäni asiaa, mies toteaa hiiren olevan kuollut. Kohta keittiöstä kuuluukin rouske. Kissa nauttii itse pyydystämäänsä iltapalaa. Jatkan Selviytyjien katsomista. Ohjelman jälkeen pesen keittiön maton. Siis kello kymmenen illalla. Herra Karvajalka on jälleen järjestänyt ohjelmanumeron.

Sunnuntaiaamulla herään vaativaan mau’untaan kello kuusi aamulla. Nousen sängystä, mutta tänä aamuna päätän, että kissan ulkoilu hoidetaan vasta minun aamupalan ja sanomalehden lukemisen jälkeen. Kissa tyytyy tähän, koska lähdemme kuitenkin ulos jo puoli kahdeksalta. Suunta on tälläkin kertaa selvä. Naapuritaloyhtiön roskakatoksen taakse tällä kertaa. Siellä on hyvät mustarastas- ja hiirimaastot. Yritän pysyttäytyä ison puun takana varjoissa, etteivät aidan takana olevan rivitalon asukkaat säikähdä huppupäistä hiiviskelijää, jos sattuvat heräämään ja katsastavat ikkunasta ulos. En näe muita ihmisiä kuin yhden juoksijan. Hänkin on onneksi puolituttu nainen, johon olen usein törmännyt kissan ulkoilutusreissuilla.

Lähes tunnin ulkoilujen jälkeen on hyvä palata kotiin. Katson Avaran luonnon loppuun ja näen kissan pujahtavan kylpyhuoneeseen. Menee varmasti juomaan vettä. Hetken kuluttua terästän kuuloani. Kuulostaa vessapaperirullalta. Menen kylpyhuoneeseen. Kissa on päättänyt kuivata kasvonsa vessapaperiin.
Nuhtelen hieman kissaa. Kissa siirtyy saunaan ja aloittaa naukumisen siellä. Menen perässä saunaan. Kissa on tyytyväinen saamastaan huomiosta ja kaivautuu oman laudeliinansa alle makaamaan. Täältä on hyvä seurata alamaisen touhuja ainakin sen aikaa, kun saunassa viihdytään. Sunnuntai on vielä nuori. Odotan mielenkiinnolla, mitä vielä touhuammekaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti