25.1.2015

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

Lukupiiri otti viime syksynä lukulistalle Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia (Otava, 2014). Kirjaan oli otettava aikalisä, koska lukupiiriläisille tuotti ongelmia saada kirja lainatuksi. Itse ostin kirjan, koska en luottanut siihen, että kirjaston varauslista olisi edennyt tarpeeksi nopeasti. Varauslistaa katsoessani kirja näyttää edelleen olevan erittäin suosittu.

Kissani Jugoslaviassa on kaksi kertojaääntä rinnakkain. Bekim on nuori biseksuaalipoika, joka yrittää päästä sinuiksi nykyisyyden kanssa. Yliopisto-opinnot eivät ota luonnistuakseen, mutta suurempi ongelma on Bekimin voimakastahtoisen isän varjo, joka on mukana Bekimin jokapäiväisessä elämässä. Bekim yrittää irrottautua menneisyydestä, mutta matka ei tule olemaan helppo. Toisena kertojaäänenä on Emine, jonka elämäntarina käydään läpi nuoruudesta nykypäivään. Kosovolainen albaanityttö Emine menee naimisiin perinteisin muslimimenoin Bekimin isän Bajramin kanssa. Emine on rakastunut, mutta suhteellisen pian Emine huomaa olevansa naimisissa vieraan miehen kanssa. Eminen elämä muuttuu täysin, kun perhe lähtee pakolaiseksi Suomeen. Vieras kieli on vaikeaa ja kulttuuri outoa. Emine on kahlehdittuna omaan kotiinsa, kunnes hän tekee elämänsä tärkeimmän ja kenties vaikeimman ratkaisun.

Kirjassa on paljon symboliikkaa, joista keskeisimmät symbolit ovat kissa ja käärme. Molemmat vihattuja olioita Kosovolaisessa yhteiskunnassa. Jokainen lukija ymmärtänee näiden kahden symbolin merkityksen omalla tavallaan. Lukupiirin keskustelussa symbolien merkityksistä päädyimme siihen, että kissa symbolina merkitsi naista ja käärme miestä. Molemmat symbolit kulkevat kirjan mukana alusta loppuun.

Kissani Jugoslavia käsittelee vaikeita asioita. Kirjassa otetaan esiin pakolais-, biseksuaali-, perheväkivalta- ja uskonasiat unohtamatta myöskään mielen herkkyyden asioita. Paljon on mahdutettu vajaaseen kolmeensataan sivuun. Asiat ovat todella taitavasti käsiteltyjä. Teemoja on käsitelty vaihtelevasti ja vakuuttavasti, vaikka kirja ei olekaan tämän laajempi.

Lukupiiri piti lukemastaan. Taisi olla kaikille ensimmäinen kirja, jossa kerrottiin Kosovon albaaneista. Kirjan kahta aikatasoa pidettiin myös toimivana ratkaisuna. Keskustelussa kävi myös ilmi se, että kirjan tarinat ovat erittäin uskottavia kehityskertomuksia. Lukupiirin mielestä Bekimin ja Eminen tarinat olivat tasapainossa keskenään, mutta molemmista olisi voinut lukea enemmänkin. Kirjassa olisi ollut ainekset myös pitkään sukuromaaniin.

Statovci sai vuoden 2014 Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon parhaasta suomeksi kirjoitetusta esikoisteoksesta. Myös lukupiiri on sitä mieltä, että Statovci on palkintonsa ansainnut. Kaiken kaikkiaan Kissani Jugoslavia on mielenkiintoinen ja monikerroksinen kirja, josta löytyy paljon vihaa, värikkyyttä ja toimintaa. Suosittelen kirjaa ehdottomasti, jos haluat lukea jotain erilaista ja kiehtovaa. 

Lukupiiri antoi kirjalle tähtiä 4 (asteikko 1-5).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti