27.9.2014

Kari Hotakainen: Luonnon laki

Ilokseni lukupiirissä ehdotettiin luettavaksi Kari Hotakaisen Luonnon laki (Siltala, 2013). Itse en ole aiemmin kyseistä teosta lukenut, joten olen kiitollinen, että nyt tämäkin puute tuli korjattua. Paikallisesta kirjastosta kirjan sai helposti lainattua, mutta jokseenkin suosittu kirja on edelleen, koska suurin osa paikallisen kirjastoverkon kirjoista on koko ajan lainassa.

Luonnon lain taustat löytyvät auto-onnettomuudesta, johon Hotakainen joutui kevättalvella 2012. Kirjailija loukkaantui pahoin, mutta selvisi onnettomuudesta pitkän sairaalassaolon ja kuntoutuksen avulla. Onnettomuus antoi sysäyksen kirjalle, jossa yksityisyrittäjä Rautala joutuu kolariin, joka vie hänet sairaalasänkyyn ja sitä kautta kuntoutukseen. Sairaalassa Rautalalla on aikaa miettiä elämäänsä, suhdetta tyttäreensä ja vanhempiinsa. Ajatusten kohteeksi joutuvat myös hyvinvointivaltio ja siihen kohdistuvat poliittiset leikkaukset sekä verotus.

Rautala on suomalainen mies, joka on kiertänyt veroja aina, kun se on ollut mahdollista. Rautalan tytär Mira on viimeisillään raskaana oleva viherpiipertäjä, jonka keskustelut isänsä kanssa eivät ota sujuakseen. Rautalan isä, Väinö, on vaimonsa Kertun, Rautalan äidin, omaishoitaja. Kertulla on omat hetkensä, mutta suurimman osan ajasta hän omissa maailmoissaan. Väinö puolestaan haaveilee Hamletista ja tulevasta teatteriretkestään. Muita kirjan keskeisiä henkilöitä ovat sairaanhoitaja Laura, sairaalan huonetoveri Niittymäki sekä muut sairaalan vakioasukit. Ei voi myöskään unohtaa Rautalan työtoveria Mikaa ja aikuistunutta Plan-kummilasta Badua.

Rautalan ja Miran suhde aiheutti lukupiirissämme paljon keskustelua. Tytär ei tunnu ymmärtävän isäänsä, eikä isä tytärtään. Osa lukupiiriläisistä oli sitä mieltä, että Mira oli kylmä ihminen, mutta osa puolestaan piti Miraa herkkänä nuorena naisena. Yksi lukupiiriläinen toi myös esiin ajatuksen, kuinka Hotakainen nostaa esiin suomalaisen hyvinvointivaltion hyvät ja huonot puolet. Sairaanhoito toimii ja kaikki hoidetaan, mutta ihmiset jätetään systeemin hoitoon ja inhimillinen läheisyys jää pois. Lähes kaikki kirjan henkilöt katselivat maailmaan lähinnä oman napansa ympäriltä. Rautalan perhesiteet olivat vaivaantuneet kolmessa sukupolvessa. Badu osasi kuitenkin tuoda esiin ajatuksia vanhempien ihmisten kunnioittamisesta ja perhesiteiden tärkeydestä. Mika oli kirjan ehdottomasti pyyteettömin ihminen ja ajatteli muita.

Lukupiiri hehkutti kirjaa yksimielisesti. Kirjan arvioitiin olevan yksi Hotakaisen parhaista. Kirja on lyhyt ja nopeatempoinen ja ehkä hieman hiomaton, mutta joka tapauksessa loistava. Luonnon laki on kaikessa raadollisuudessaan surkuhupaisa teos. Luonnon laissa on onnistuttu yhdistämään huumori vakavaan aiheeseen. Lisäksi kirjaan on saatu mahdutettua uskomattoman paljon yhteiskunnallisia, vaikeita ja ajankohtaisia asioita ja silti kirja on kevyt lukea. Yksi lukupiiriläinen sanoi, kirjan ensimmäisen virkkeen olevan yksi parhaista aluista, mitä on koskaan kirjoitettu. Jos haluat tietää, mikä virke on, ota käteen Luonnon laki ja lue kirja. Uskon, ettet tule pettymään. 

Lukupiiriläisten tähdet kirjalle olivat 5- (asteikko 1-5).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti