13.9.2014

Halvamousse

Tulin juuri Turkista matkatuomisinani puoli kiloa kaakaohalvaa. Halvaa. Siis tätä unohdettua herkkua. Nam. Ja miksi juuri halvaa? Ystävättäreni kehotti tuomaan Turkista halvaa, koska se on siellä huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa. Niinhän se olikin. Puolen kilon paketti kustansi muistaakseni alle viisi Turkin liiraa, joka tekee euroissa tämän hetkisellä kurssilla reilusti alle kaksi euroa. En edes osaa kuvitella, paljonko sadan gramman paketti samaista herkkua maksaa Suomessa, mutta luultavasti ainakin saman verran kuin ostamani puolen kilon punnus.

Halva on tehty kuorituista ja murskatuista seesaminsiemenistä, johon on lisätty ainakin kasviöljyä ja sokeria. Herkku ei siis sovi kaikille, koska se sisältää allergeeneja. Lisäksi tuote on varsinainen kaloripommi, joten painontarkkailijoiden on syytä olla valppaina. Minunkin pitäisi, mutta en nyt kykene mihinkään valppauteen.
Mitä sitten halvasta tekisin? Muistelin, että lapsuudessani 70-luvulla halvalla herkuteltiin ihan sellaisenaan. En kuitenkaan halua vetää puolta kiloa halvaa ihan pelkästään, joten aivoriihi raksuttamaan. Mieleeni juolahti, että vanhassa työpaikassani oli muutaman kerran halvamoussea jälkiruokana. Halvamousse oli ihanaa, joten päätin kehitellä oman herkkuversioni. Lopputulos on kaukana vanhan työpaikkaruokalan versiosta, mutta ei häpeä sille pätkääkään. Tämä versio voi pahimmassa tapauksessa viedä järjen ja on kaiken lisäksi äärimmäisen yksinkertainen valmistaa.

Halvamousse

2 dl vispikermaa
½ dl tomusokeria
1 rkl tummaa rommia tai jotain muuta hyvää viinaa
100 g kaakaohalvaa

Paloittele tai murusta halva. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää tomusokeri vatkauksen loppuvaiheessa kermavaahtoon. Lorauta joukkoon tummaa rommia (tai jotain muuta hyvää viinaa). Lisää murustettu halva vaahtoon ja sekoita.

Annostele mousse annosmaljoihin tai tarjoiluvatiin ja laita maustumaan jääkaappiin pariksi tunniksi. Kun mousse on maustunut tarpeeksi kauan, koristele annokset lopuksi halvamuruilla.
Tämä ohje on sen verran jymäkkää tavaraa, että tästä tulee ainakin neljä annosta, ellei halua ahmia itseään ähkyyn.

Maisteltuani valmista moussea, saattaisin seuraavalla kerralla heittää kermavaahdon joukkoon purkin rahkaa. Moussea voisi laittaa myös hedelmäsalaattiannosten päälle.
Aaah, mitä herkkua! Onneksi puolen kilon punnusta on vielä reilusti jäljellä. Ties mitä kaikkea tässä tuleekaan kehitettyä halvasta. Onko teillä halvavinkkejä jaettavaksi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti