27.3.2022

Paratiisin lumoissa

 

Maaliskuun kulttuuripäivä osui talvilomaviikolleni. Toki kulttuuria harrastan muutenkin kuin yhtenä päivänä kuukaudessa, mutta tämä yksi päivä on aina sellainen spesiaali tapaus, koska saan viettää sen ihanien ystävieni seurassa. Kohteemme oli tällä kertaa Sinebrychoffin taidemuseo. Itse en ole Sinebrychoffin museossa ennen vieraillut, mutta ihastuin täydellisesti museon monipuolisuuteen. 

Sinebrychoffin taidemuseossa on tällä hetkellä Linné ja pieni pala paratiisia -näyttely sekä Jarmo Mäkilän Matrix hardcore -näyttely. Lisäksi pysyvänä näyttelynä on Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseo. Kerrassaan upea kokonaisuus. Täytyy myöntää, etten ollut tutustunut taidemuseon nettisivuihin, joten kotimuseo oli minulle täysin uusi juttu. Lisäksi kuvittelin, että ihastelen vain kauniita kukka-aiheisia tauluja, niin Jarmo Mäkilän näyttely oli pelkkää plussaa tähän päälle. 

Annetaan kuvien puhua puolestaan, millainen kulttuurin lumo meitä oli tällä kertaa vastassa. Ensin katsellaan hieman pientä palaa paratiisia. Rakastan näitä kukka-aiheisia maalauksia.


Ambrosius Bosschaert I (1573-1621): Kukkakori/Basket of Flowers (1600-1620)Jean-Michel Picart (c. 1600-1682): Kukka-asetelma/Still-Life of FlowersGeorg Dionysius Ehret (1708-1770): Kuvitusta Christoph Jacob Trewin teoksesta Uitgezochte Planten, Magnolia (1750-1773)Magnus von Wright (1805-1868): Kukkia/Flowers (1867)Werner Holmberg (1830-1860): Linnanpuisto auringonlaskun jälkeen/German Castle Park at Sunset (1856)Jan Brueghel I (1568-1625): Kukkamaljakko/Vase with Flowers


Seuraavaksi siirrytään kotimuseon aarteita ihastelemaan. Sinebrychoffin taidemuseosta löytyy muuten ihastuttavia erkkereitä, jotka kutsuvat istumaan. Itse asiassa paratiisin teoksia ihastellessa istahdimme hetkeksi yhteen erkkeriin ja unelmoimme pienestä teehetkestä herkkuleivonnaisten kera.


Tuntematon taiteilija: Kissaserenaadi/Serenade to A Cat (1600-luku)


Vielä pari teosta Jarmo Mäkilältä. Siirrytään täysin erilaiseen maailmaan. Kaikesta huolimatta näissä tauluissa on jotain sellaista, joka vangitsee katseen. Sitä vain haluaa löytää lisää ja lisää yksityiskohtia.


Jarmo Mäkilä: Golgata (2021)Jarmo Mäkilä: Kuningas/The King (2021)


Kylläpäs tuli taidenälkä taltutettua, mutta ruumiin ravintoa oli vielä saatava. Olimme varanneet pöydän legendaarisesta Café Ekbergistä. Ekberg on perustettu vuonna 1852 eli todella kunnioitettava ikä kahvilalla. Ekbergin valikoima on melkoisen laaja. Itse valitsin lounaaksi lohikeiton. Jestas, kuinka ihanan kermaista. Jälkiruoaksi herkuttelin cappuccinolla ja sitruunapailla.

Mainittakoon muuten sekin, että salaa olimme taas haaveilleet rauhallisesta museokäynnistä ja vain taiteen ihastelemisesta. Kuinkas kävikään? Kun museo avautui kello 11.00, tulimme sopivasti paikalle nähdäksemme, että jokin koululuokka syöksyi museon ovista sisään. Näiden perään asteli suuri joukko varttuneempaa väestöä. Se siitä rauhallisuudesta, mutta iloitsen siitä, että koululaisille annetaan tällaista sivistävää kulttuurihistoriallista opetusta. Lisäksi on aina mahtavaa, kun varttuneempi väestö on aktiivista ja haluaa nauttia taiteen antimista. Taide kuuluu kaikille. 

Huhtikuun kulttuuripäivästäkin oli jo puhetta. Siitä myöhemmin lisää, jos ei tule mutkia matkaan.6 kommenttia:

 1. Ihana kukkataulunäyttely, tuonnehan pitää päästä katsomaan tauluja. Kiitos esittelystä :) Sitten kuolasin tuota sitruunapaita, aah <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä upea näyttely. Kannattaa käydä katsomassa. Niin, ja sitruunapai on niin hyvää. Nam. :)

   Poista
 2. Tuli fiilis, että pitäisi päästä tuolla näyttelyssä käymään: paljon yksityiskohtia niin taiteessa kuin itse rakennuksessakin.
  Ja nam mikä herkkukattaus=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa tauluissa oli todella paljon yksityiskohtia. Muutenkin Sinebrychoffin museo on paikkana upeana. Suosittelen käymistä.
   Herkut pitää olla aina kohdillaan. :D

   Poista
 3. Silloin kun viimeksi kävin Sinebrykoffin taidemuseossa, haukan lailla vahdittiin ettei kukaan ota kuvia teoksista. Jos oli puhelin vaan kädessä, tuli tiukka komento laittaa se pois näkyvistä. Hyvä kun sait kuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta, koska tällainenhan tuo museollekin lisänäkyvyyttä. Nyt ei kukaan sanonut mitään valokuvaamisesta ja museon nettisivuillakin kerrottiin, että voi kuvata ja jakaa kuvia somessa. Jos jotain teosta ei saa kuvata, on se merkattu kieltomerkillä.

   Poista