21.12.2020

Kjell Westö: Tritonus

 

Kjell Westön romaanit ovat aina sellaisia, joita odotan. Siksi olinkin enemmän kuin kiitollinen, kun Kulttuuri kukoistaa -blogin Arja lähetti minulle Westön uusimman romaanin Tritonus (Otava, 2020). Kiitos Arja. Laaturomaaneja on aina hienoa lukea. 

Keski-ikäinen Thomas Brander on maailmaankuulu suomalainen kapellimestari. Hänen uransa on ollut nousujohteinen, mutta mitä tapahtuu, kun mies huomaa olevansa yksinäinen? Brander yrittää etsiä syitä huonolle voinnilleen entisistä rakastetuistaan. Häntä ahdistaa, kun nuoret tulokkaat saavat työtilaisuuksia, joista hän itse on haaveillut. Häntä riipii myös ajatus siitä, kuinka hän pelastui terrori-iskusta. Tämän pitäisi olla onnellinen asia, mutta kaikki se sekasorto pyörii hänen alitajunnassaan. 

Brander on rakennuttanut saaristoon hulvattoman huvila Casa Tritonuksen. Huvila ällistyttää kaikki. Sitä pidetään röyhkeänä rikkaan ihmisen asumuksena, eikä Brander sitä kielläkään. Hän on halunnut toteuttaa kaikki mielitekonsa ja on haaveillut, millaisia äänitiloja huvilassa olisikaan. Naapuritontilla asuu niin ikään keski-ikäinen mies. Reidar Lindell on paikkakunnalla tunnettu mies. Hyväntahtoinen harrastelijakitaristi, jonka elämää varjostaa vaimon kuolema. Miesten tiet kohtaavat, ja vaikka he tulevat täysin erilaisista maailmoista, on heidän elämissään paljon yhtymäkohtia. Miesten välille syntyy suhde, jota voisi kutsua eräänlaiseksi ystävyydeksi. 

Tritonus kulkee tässä ajassa kahden keski-ikäisen miehen näkökulmasta nähtynä. Tarina on kautta linjan hyvin tummasävyinen, hieman ehkä liiankin ahdistava. Keski-ikäisten miesten maailmoihin mahtuu paljon synkkiä puolia. Kumpikaan miehistä ei mielellään avaudu syvimmistä tunnoistaan, vaan he haluavat pitää niistä itsepintaisesti kiinni. Tähän sopii tietysti hyvin se, että suomalainen mies ei puhu, eikä pussaa. Toki etenkin Branderilla on ollut paljonkin suhteita. Lindell puolestaan vasta hapuilee ensiaskeleitaan suhdemaailmassa vaimonsa kuoleman jälkeen. Miesten naissuhteet ovat vaikeita. Ne ovat vaikeita, jos asioista ei puhuta avoimesti kumppanin kanssa. Ei toinen osapuoli voi tietää, mitä mies haluaa ja tuntee. 

Kirjan yksi vahva elementti on ilman muuta musiikki. Molempien päähenkilöiden musiikkitausta tuo tietysti musiikin olennaisena osana kirjan tarinaan. Tällaisena ei musikaalisena henkilönä minun oli paikoin vaikea pysyä mukana kaikissa musiikillisissa termeissä ja musiikkimaailman nimissä. Ymmärrän toki sen, että Kjell Westölle musiikki on rakas harrastus, joten sen tuominen romaaniin näin voimakkaana elementtinä voi olla jonkinlainen ylistyslaulu musiikille. Kirjan nimikin tulee musiikkimaailmasta. Wikipediasta kannattaa lukea enemmän. Keskiajalla tritonusta pidettiin paholaisena musiikissa ja sen käyttö oli pannassa. Symbolisoiko Casa Tritonus pahuutta, jota paikkakuntalaiset parjaavat? 

Kirjan tarinasta nousee esiin yksittäisiä asioita, jotka saattavat aiheuttaa ihmismielelle ylitsepääsemättömiä ongelmia. Unettomuus on yksi tällainen. Moni ihminen kärsii unettomuudesta, eikä sen hoitaminen ole mitenkään yksinkertaista. Jos ihminen ei saa iltaisin unta tai hän herää joka yö tuntikausiksi miettimään asioita, ei ihmisen voimavarat kauhean pitkälle riitä. Yön pimeinä tunteina asioiden mittasuhteet saavat omat hallitsemattomat mittasuhteet, jolloin esiin nousee pelko. Väsyneenä ihmismieli on niin herkässä mielentilassa, että jopa pimeys saattaa ahdistaa ja salpauttaa hengityksen. Mutta kuinka tällaisista asioista mies voi puhua kellekään? Sehän ei kuulu kulttuuriimme, että mies avautuisi peloistaan. 

Kjell Westön romaani on ajankohtainen jo pelkästään puhumattoman miesnäkökulman vuoksi, mutta sieltä löytyy myös viittauksia pandemiaan ja Me Too -kampanjaan. Vaikka pidänkin Westön kirjoista, en ole niitä kaikkia lukenut. Usein Westön kirjoissa on eletty menneissä vuosikymmenissä. Tritonus tuo hienon vivahteen Westön kirjalliseen tuotantoon, kun kirjan tarina vie lukijaa eteenpäin tässä ajassa. 

Tritonuksen on käsikirjoituksesta suomentanut Laura Beck. Kirjan pohjalta on käsikirjoitettu konsertti Sanat ja Sävelet. Ensi-illan piti olla jo tämän syksyn aikana, mutta konserttiaikataulu siirtyi alkuvuoteen. Toivottavasti silloin korona antaa sijaa kulttuurielämyksille. 

Kjell Westön Tritonus on kirja henkilölle, joka rakastaa musiikkia ja korkealuokkaista kirjallisuutta.









2 kommenttia:

  1. Kiva kun kirja sai otollisen lukijan! Huomasin kyllä juttusi jo aiemmin, mutta puhelimella en päässyt kommentoimaan. (On muuten tuskaa vaihtaa puhelinta, nyt oli pakko, olen vieläkin pihalla...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kirjasta. Oli ilo lukea hienoa kaunokirjallista teosta. :)

      Uuden puhelimen vaihto on kamalaa. Aina pitää laittaa asetukset uudestaan, eikä mistään meinaa löytää paikkoja, joista valinnat tekee. :)

      Poista