26.12.2018

Tuuli Tamminen-Syrjälahti: Harmaa säteilee


Piti ehtiä ennen joulua postaamaan vaikka mitä, mutta eihän siitä sitten mitään tullut. Kaiken lisäksi sairastuin sopivasti flunssaan jouluksi. Alkaa olla perinne. Ilmeisesti stressi laukeaa ja olen avoin kaiken maailman pöpöille. Tapaninpäivänä olen kuitenkin ottanut rennosti. Olen nukkunut lähes koko päivän, kunnes muistin, että huomenna pitää palauttaa kirjastoon yksi kirja. On siis aika runouden. Tuuli Tamminen-Syrjälahden Harmaa säteilee (Artbox Irja, 2013) osui käteeni sattumalta kirjaston runohyllystä, eikä ollutkaan mikään hullumpi sattuma.

Harmaa säteilee on helposti lähestyttävä runoteos. Kirja on jaettu kuuteen eri kokonaisuuteen, josta löytää lohtusanoja tai ajatuksia eri elämäntilanteisiin. Rakkauden suuruutta voi kuvata hyvin yksinkertaisesti, mutta kauniisti. Elämä koostuu jokapäiväisistä asioista ja teoista, joita ei normaalisti huomaa, mutta jos antaa katseensa ja ajatuksensa hetkeksi pysähtyä, havaitsee, kuinka erikoislaatuisia asioita ympäriltään löytää. Luonto näyttäytyy jokaiselle omanlaisenaan. Luonto koostuu käsittämättömän isoista asioista tai ihan vain pienistä osista. Kokoelman Kasvu-osio on riipaiseva. Kolmetoistavuotiaan nuoren oman itsensä etsintä, oman äidin dementoituminen. Aiheita, jotka koskettavat syvältä. Kirkonpenkissä koostuu kristillisistä runoista, jotka eivät ehkä aivan auenneet minulle. En tunne itseäni kovin kristilliseksi henkilöksi, vaikka edelleen kirkkoon kuulunkin. Uskon kuitenkin, että näistäkin runoista löytyy lohtua, jos Jumala on lähellä sydäntä. Kokoelman päättää Lähtö, jossa kuolemaa lähestytään hyvin kauniin sanoin.

Kirjan jaottelu on onnistunut mielestäni todella hyvin. Jotenkin tuli tunne, että ohueen kokoelmaan oli saatu yksien kansien väliin monta suurta teemaa. Mikään teema ei kuitenkaan mielestäni kärsinyt toisen teeman ylivoimaisuudesta. Kirja on ehdottomasti tasapainoinen ja kauniisti kirjoitettu sekä koottu. Pidin myös Tamminen-Syrjälahden selkeäsanaisuudesta. Ei tarvinnut kahdesti miettiä, mitä runoilija tahtoo sanoa, vaikka toki joudun runoja aina lukemaan useampaan kertaan ja maistelemaan sanoja. Runojen lukeminenhan on täysin erilaista kuin romaanien lukeminen. Runoja lukee huomattavasti hitaammin, mutta hienot sanat jäävät helposti mielen sopukoihin. Tykkäsin myös siitä, kuinka osassa runoissa etelä-pohjanmaalaisuus tulee ilmi.

Seison portailla
     järvellä sumu soutaa hitaasti hämärässä

On aivan hiljaista
kissantassujen jäljet palelevat ohuessa lumessa

Ote lainattu Tuuli Tamminen-Syrjälahden runoteoksesta Harmaa säteilee.

Tuuli Tamminen-Syrjälahden Harmaa säteilee kannattaa lukea, jos haluaa lohduttavaa ja ajatuksia tuovaa lukemista.

Tuuli Tamminen-Syrjälahden Harmaa säteilee kirjalla osallistun Reader, why did I marry him? -blogin runohaasteeseen.

6 kommenttia:

 1. Flunssa on ikävä vieras. Minulla on menossa jo kuudes viikko. Onneksi enää yskää, jospa se hellittäisi jonakin päivänä. Luen mielelläni runoutta.
  Rentoja välipäiviä ja uusi vuosi mielessä lukuiloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamalaa! Kuudes viikko flunssaa. Itse olen jo aivan kyllästynyt, koska kuvittelin selättäneeni flyunssan, niin vielä mitä. Sehän tuli uudestaan ja taas on viikonloppu vierähtänyt sängyn pohjalla. :(

   Minun pitäisi saada vielä yksi runokirjapostaus tehtyä tälle vuodelle. Katsotaan, saanko aikaiseksi.

   Ihanaa tulevaa vuotta sinullekin ja paljon mukavia kirjoja!

   Poista
 2. Oi että! Hyvinpä alkoi tämä vuoden viimeinen ppäivä. Ystäväni oli yöllä unettomana seilaillut netissä ja oli sattumalta (?) törmännyt blogiisi. Ja löytänyt sieltä tämän bloggauksen, joka koski mun kirjaani :) Kiitos, että lainasit sattumalta (?) mun kirjani kirjastosta ja kirjoitit siitä. Vaikka se ei merkitse mitään ihmiskunnalle, se saa pienen kirjoittajasydämeni sykähtämään.
  Mullakin on blogi täällä bloggerissa, sitä kirjoitan nimella "mmaliskukka". Yritän (jos onnistun) liittyä blogisi seuraajaksi. Hyvää uutta vuotta 2019! Tuuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi ja ihana kuulla, että sain sinut iloiseksi postauksellani. Tällaiset pienet asiat ovat elämän suola. Ei tarvitse olla suuria tekoja, jotta voi edes jollekin tuoda onnenhetken elämään. :)

   Kiitos myös blogini seuraajaksi liittymisestä. tervetuloa mukaan. Yritän vielä tänään tehdä runohaasteen koosteen, jossa sinunkin kirjasi tulee vielä tapetille. :)

   Poista
 3. ... siis "maaliskukka". Laastari sormessa lisää kirjoitusvirheitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt heti lukemaan blogiasi. Kiitos vinkistä. :)

   Ihanaa Uutta Vuotta sinulle!

   Poista