9.12.2018

Kaarina Griffiths: Punainen piru ja musta enkeli


Nyt tuli koettua taas kerran jotain uutta. Sain sähköpostiini e-kirjan. Minähän en ole yhtään e-kirjaa lukenut. Äänikirjoja olen kuunnellut muutaman, mutta en tuntenut juttua aivan omakseni. Äänikirjoja kuuntelin ulkona ollessani, jolloin oikeasti haluan kuunnella luonnon ääniä. E-kirja puolestaan on oudoksuttanut minua. Kyllähän vanhanaikainen kirja on ainoa oikea kirja. Vai onko? Päätin kokeilla lukea sähköpostiini saamaani Kaarina Griffithsin esikoisdekkaria Punainen piru ja musta enkeli (Taika Tales, 2018) kissan ulkoilun ohessa. Ei muuta kuin Play Kauppaan sovellusta lataamaan. Onnistuin ja lukeminen saattoi alkaa. Täytyy myös myöntää, ettei ollut yhtään hullumpi kokemus.

Keski-ikäinen Heli on kesätöissä vanhainkoti Onnelassa. Heli viihtyy työssään ja pitää siitä, kuinka vanhuksia kohdellaan. Onnela on ihana, vanha pitsihuvila maalaismaisemassa. Suomen kesä on kauneimmillaan, eikä ukkospilviä taivaalla näy. Idyllisyys kuitenkin rikkoontuu, kun Onnelassa alkaa tapahtua kummia. Ensin jotain pienehköä, johon henkilökunta ei edes halua reagoida, koska kyse saattaa olla dementoituneen asukkaan omista puuhista. Alkaa tapahtua lisää. Lääkevarastosta on varastettu iso määrä rauhoittavia - ja kipulääkkeitä. Heli joutuu epäillyksi, mutta niin joutuu moni muukin. Juhannusjuhlien jälkeen tapahtuu vielä pahempaa. Yksi talon asukkaista löydetään saunalta kuolleena. Ruumissa on väkivallan merkkejä. Kuka Onnelassa on murhaaja vai onko murhaaja joku ulkopuolinen?

Kaarina Griffithsin dekkari vie ihaniin kesäisiin tunnelmiin. Viime päivien sateiden jälkeen olisi kiva taas nähdä aurinkoa, ja sitä tässä kirjassa riitti. Kirjan tunnelmakuvat ovatkin ihastuttavia ja hyvin perisuomalaisia. Pidin myös siitä, kuinka kirjailija vie tarinaa eteenpäin. Dekkarissa on paljon pohdintaa, mutta tarina selkeästi etenee. Olin myös hyvin yllättynyt siitä, mitä kaikkea kirjassa tapahtui. Olin siinä uskossa, että ensimmäinen outo tapaus Onnelassa leviäisi laajemmin ja tarina pyörisi tämän tapahtuman ympärillä. Jotenkin tuli siis toisinaan sellainen olo, että kirjassa oli ehkä hieman liikaakin tapahtumia. Toisaalta lopussa asiat niputettiin hienosti yhteen pakettiin, eikä arvoituksia jäänyt ilmaan.

Kirjan tapahtumat pohjautuvat Saksaan ja puna-armeijan hyökkäyksiin. Hienoa, kuinka Griffiths on tuonut saksalaista tarinaa suomalaiseen maalaismaisemaan. Periaatteessa tarina voisi olla totta, vaikka ei ehkä aivan murha-asteelle saakka. Maailmassa kuitenkin tapahtuu kaikenlaista ja yllättäviä asioita voi nousta esiin vuosikymmenten takaa.

Kirjan kansikuva on pelottava ja antaa hieman vääristyneen kuvan itse dekkarista. Itse en nimittäin olisi kannen perusteella kirjaa luettavakseni valinnut. Odotinkin jotain trillerimäistä kauhua, mutta onnekseni sain nauttia mukavasta murhadekkarista, jos murhaa mukavaksi voi sanoa. Ymmärtänette kuitenkin, mitä tarkoitan.

Kaarina Griffithsin Punainen piru ja musta enkeli sopii etenkin kesälomalukemiseksi, mutta nyt talvella kirja vie ajatukset kivasti kesäisiin tunnelmiin.

Kiitos e-kirjasta kustantajalle. Yksi kokemus rikkaampana e-kirjan jäljiltä.
4 kommenttia:

 1. Muutaman e-kirjan olen lukenut, mutta olen kyllä kirjafani. Minä haluan lukea oikeita kirjoja, joissa on sivut ja kannet. Kun aloin bloggaamaan, niin kustantamot lähettivät minun sähköpostiin e-kirjoja, mutta lopettivat, kun huomasivat, että en lue semmoisia. Äänikirjoja tulee kuunneltua pitkillä ajomatkoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. E-kirja vaatii kyllä totuttelua. Kissan ulkoilun ohessa homma toimi aika kivuttomasti, koska onhan kännykkä kätevämpi käsissä pidettävä kuin kirja, kun ulkoilusta on kyse. :D Sisätiloissa luettaessa perinteiset kirjat vievät ehdottomasti voiton.

   Poista
 2. Kuuntelen juuri paraikaa tätä kirjaa niin, että minulla on luurissa Ellibs-sovellus, josta voi kuunnella kirjastosta lainattavia äänikirjoja. Kuuntelen pääasiassa ulkona, luuri on povitaskussa ja kuullokenapit korvissa. Olin hämmästynyt, kun tätä kirjaa ei löytynytkään kirjaversiona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muuten ajatellutkaan, ettei kirjasta ole painettua versiota. Kiva kuitenkin, että äänikirja löytyy, jos lukija vain on hyvä. Tämä kirja vie ihaniin kesäisiin tunnelmiin, jos ei huomioi murhia. :)

   Poista