17.11.2015

Saunomisia

Asumme kerrostalossa, mutta meillä on oma sauna, kuten taitaa nykyään aika useissa kerrostalohuoneistoissa olla. Olemme kuitenkin jotenkin jumiutuneet kerran viikossa saunotteluun ja saunaillaksi on valikoitunut perjantai-ilta. Joka perjantai toistuu sama show herra Karvajalan kanssa. Kun on aika mennä saunaan, otamme kissan terassilta sisälle. Herra Karvajalka ei millään viitsisi vaivautua tulemaan sisälle. Venyttely kestää pitkään ja liikkuminen on kuin hidastetusta elokuvasta. Sisälle päästyään alkaa meteli. Kissa ei ole todellakaan valikoinut vapaaehtoisesti sisälle tulemista, joten siitä pidetään kovaa ääntä.


Kun lopulta pääsemme saunan lämpöön, herra Karvajalka tulee ensin kylpyhuoneeseen ihmettelemään. Jonkin aikaa asiaa pohdittuaan herra tulee kanssamme saunaan. Kissa asettautuu alimmille lauteille eli saunajakkaralle makaamaan. Yleensä siten, että saunasta ei niin vain lähdetä pois. Kun juttelemme niitä näitä miehen, joka täällä asuu, kanssa, muistaa herra Karvajalka kommentoida jokaiseen keskustelunpätkään oman mielipiteensä. Aika kovia mielipiteitä tuntuu kissalla olevan.

Yleensä mies luovuttaa saunomisen suhteen ensimmäisenä ja lähtee pesulle. Minä jään kissan kanssa kahdestaan saunaan tai vaihtoehtoisesti kissa seuraa miestä pois saunasta. Kun mies on peseytynyt ja laittaa kylpytakin päälleen, on joka perjantainen traditio se, että kissa alkaa mittailla miestä. Mies huomauttaa kissalle, että et hyppää selkään. Tämä on kuitenkin aivan turhaa. Heti kun miehen silmä välttää, ponkaisee kissa suorilta jaloilta miehen selkään roikkumaan. Mies tietenkin kumartuu, mutta kissa jatkaa selässä roikkumista. Selkään hyppyä säestää todella kovaääninen mau’unta. Ilmeisesti tämä on kosto siitä, että herran piti tulla sisätiloihin ja jopa saunaan asti.Perjantaisaunomisen lisäksi kissa harrastaa päivittäin kylmäsaunomista. Vähintään kerran päivässä saunasta alkaa kuulua huutoa. Kun minä tai mies, joka täällä asuu, menemme katsomaan, mikä kissalla on hätänä, seisoo kissa ylimmillä lauteilla ja huutaa. Huutoa jatkuu niin kauan, että kissan seuraksi menee istumaan saunanlauteille. Siinä sitten istutaan ja seurustellaan kissan kanssa. Kissa kulkee pitkin lauteita ja käy välillä puskemassa. Jos herra Karvajalka ei viitsi seurustella, kehrää se todella kovaäänisesti. Välillä kissa saattaa myös kiipeillä pitkin saunanpaneeleja kielloista huolimatta. Yleensä tätä kylmäsaunomista kestää kymmenisen minuuttia. Sitten kissa vain yhtäkkiä päättää, että nyt on saunottu tarpeeksi ja lähtee muina miehinä pois saunasta.
Saunooko teidän kissa tai kissat ihan perinteiseen malliin lämpimässä saunassa vai modernisti kylmäsaunassa?


2 kommenttia:

  1. Hassu! Meillä kissat viihtyvät saunassa päivittäin. Siellä on mukava nukkua lauteilla. Mutta kuumaan saunaan ei kissat saa mennä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytiin tänään eläinlääkärissä, niin kysyin tuota saunomisasiaa, kun jäi kaivelemaan mieltäni. Eläinlääkäri sanoi, että ei periaatteessa saisi kissat mennä saunaan, mutta minkäs sille tekee, että jotkut kissat vain änkeävät mukaan lämpöiseen saunaan. Sanoi kyllä myös, että hyvä kun Manni viihtyy alajakkaralla lämpimässä saunassa, ettei kiipeä ylemmäs, niin ei ole niin paha asia. On nuo eläimet kyllä jokainen omanlaisiansa. :)

      Poista