26.4.2015

Lionel Shriver: Poikani Kevin

Sain ystävättäreltäni luettavakseni mielenkiintoisen pokkarin - Lionel Shriver Poikani Kevin (Avain, 2006). Pokkariversioni on vuoden 2008 painos. Englanninkielinen alkuteos We Need to Talk About Kevin on ilmestynyt vuonna 2003. Kirjan suomennoksen on tehnyt Sari Karhulahti. Paikallisesta kirjastosta kirjan saa lainattua helposti jonottamatta. Johtunee siitä, että kirjan ilmestymisestä on kulunut jo useita vuosia.

Poikani Kevin rakentuu siten, että Eva kirjoittaa kirjeitä entiselle aviomiehelleen. Kirjeiden sisältö käsittelee pariskunnan lähes täysi-ikäistä poikaa Keviniä. Kevin on tehnyt pahan ja synkän teon, josta Eva puhuu kirjeissään sinä torstaina. Torstai, joka muutti Evan ja monen muun elämän. Eva rakentaa kuvan pojastaan - raskausajasta lähtien aina Kevinin nuoreen aikuisikään saakka. Kevin on ollut pienestä pitäen Evan mielestä paha. Evan aviomies Franklin on toista mieltä. Hänen mielestään Kevin on tavallinen poika, jolla on poikien leikit. Kirjeiden kautta Kevinistä avautuu kuitenkin kuva epämiellyttävästä, julmasta, tunteettomasta sekä nerokkaasta pojasta. Kirjeiden kautta Eva pohdiskelee myös omaa äitiyttään, suhdetta poikaansa ja aviomieheensä. Eva miettii myös sitä, mitä hän olisi voinut äitinä tehdä toisin. Olisiko voinut rakastaa poikaansa enemmän ja ehdoitta?

Lionel Shriver on kirjoittanut käsittämättömän traagisen ja todentuntuisen kirjan, joka ahdistaa, mutta pakottaa samalla jatkamaan lukemista. Kirja on psykologinen, rankka ja taitavasti kirjoitettu. Shriver on osannut jättää lopullisen huipentuman aivan kirjan loppuun, vaikka kirjassa kerrotaankin alusta lähtien siitä torstaista. Kirja on jännittävä ja saattaa jäädä kummittelemaan uniin. Itse luin kirjan työmatkalukemisena, joten yöuniani en menettänyt. Kirjan tapahtumat kuitenkin pyörivät mielessäni aina pitkään, kun jouduin keskeyttämään lukemisen.

Kirja herätti mielessäni paljon kysymyksiä. Kuinka paha ihminen voi oikein olla? Riittääkö äidinrakkaus hyväksymään kaiken? Onko vanhempien pakko hyväksyä lapsiensa pahat teot? Voiko lapsi olla syntymästään saakka ilkeä? Mistä pahuus kumpuaa? Lionel Shriver on todellakin osannut kirjoittaa puhuttavan kirjan.

Lionel Shriver on voittanut kirjallaan Poikani Kevin vuoden 2005 Orange-palkinnon. Palkinto myönnetään vuosittain englannin kielellä kirjoittavalle naiselle. Kirja on saanut myös elokuvaversion psykologisena trillerinä vuonna 2011. Itse en ole elokuvaa nähnyt, mutta toisaalta en ehkä halua pilata lukukokemustani, koska usein kirjasta tehdyt elokuvaversiot eivät taivu kirjan tasolle.

Poikani Kevin on ajatuksia herättävä kirja, eikä taatusti jätä ketään kylmäksi. Jos kaipaat jotain koukuttavaa lukemista, valitse Poikani Kevin

Tähtiä annan kirjalle 4½ (asteikko 1-5).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti