28.12.2014

Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

Sain ystävättäreltäni luettavakseni Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa (Otava, 2008). Englanninkielinen alkuteos A Thousand Splendid Suns on vuodelta 2007. Lukemani Sevenin pokkariversio on painettu vuonna 2009. Kirjan on suomentanut Kristiina Savikurki ja otteet Koraanista on suomentanut Jaakko Hämeen-Anttila. Tartuin kirjaan innolla, koska olin saanut kirjasta paljon suosituksia. Lisäksi pidin paljon myös Hosseinin Leijapojasta.

Kirjassa vuorottelevat kaksi päähenkilöä, joiden molempien kohtalona on joutua naimisiin saman miehen kanssa. Rikkaan miehen äpärätytär, harami, Mariam, naitetaan 15-vuotiaana Kabuliin Rashidille, joka on tyttöä kolmisenkymmentä vuotta vanhempi. Rashidin ainoana toiveena on saada poikalapsi aiemmin menehtyneen poikansa tilalle. Mariamin monet raskaudet keskeytyvät, jonka seurauksena Rashidin toive poikalapsesta muuttuu vähitellen vihaksi ja väkivallaksi Mariamia kohtaan. Kun Mariamia parikymmentä vuotta nuorempi naapurintyttö Laila menettää vanhempansa, Rashid ottaa 14-vuotiaan tytön hoiviinsa. Ei kulu pitkäänkään, kun Rashid nai nuoren Lailan. Laila synnyttää Rashidin toivoman poikalapsen, jolloin Mariamin asema perheessä heikkenee entisestään.

Mariamin ja Lailan välit ovat aluksi kireät, mutta vähitellen naiset tutustuvat toisiinsa. Heistä tulee parhaimmat ystävät ja toistensa uskotut. Naiset saavat toisistaan tukea ja turvaa väkivaltaista Rashidia vastaan. He jakavat salaisuutensa ja yrittävät elää Afganistanin kauhujen keskellä, jossa naisella ei ole mitään sananvaltaa. Mariamin ja Lailan tarinoita voisi kuvata eräänlaisiksi selviytymistarinoiksi, vaikka toisen naisen kohtalo onkin loppupeleissä kauhistuttava

Tuhat loistavaa aurinkoa antaa naisten riipaisevien tarinoiden ohessa loistavan kuvauksen Afganistanin historiasta 1970-luvulta 2000-luvulle. Kirjassa kuljetaan kommunistien ja mujahideenien kautta Taliban-liikkeeseen. Naisten ja miksei myös tavallisten miesten asema tuntuu heikkenevän vuosikymmenten saatossa. Afganistan on täynnä mitä kummallisimpia sääntöjä ja kieltoja. Kirjan tarina on uskottava, enkä voinut olla miettimättä, kuinka erilaista voi naisen elämä olla eri puolilla maailmaa. Kirja antaa paljon ajateltavaa. Välillä olisikin hyvä pysähtyä ja miettiä, kuinka hyväosainen sitä itse on.

Hosseinin tarina vie mukanaan. Teksti on helposti luettavaa ja lähestyttävää. Kirja on koskettava ja realistinen. Kirja on kuitenkin myös rankka kertomus ja siinä riittää sulateltavaa. Kirjaa suosittelen kuitenkin luettavaksi. Etenkin, jos olet pitänyt Hosseinin Leijapojasta ja kenties Hosseinin tuoreimmasta suomennoksesta Ja vuoret kaikuivat

Tähtiä annan kirjalle 4 (asteikko1-5).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti