22.12.2014

Kirpeät valkosipulinkynnet

Tämä kirjoitus piti julkaista jo reilu viikko sitten, mutta eihän tässä ole mitään ehtinyt tehdä, koska kiireet ovat painaneet päälle. Nyt on kuitenkin hetki aikaa, koska olen tänään pitänyt liukumavapaata ja huomenna sama meininki jatkuu. Jotenkin helpottavaa, kun ei täytynyt töiden jälkeen säntäillä kauppaan ja keittiö- tai siivoushommiin.
Tämä resepti olisi sen takia ollut kiva julkaista ajoissa ennen joulua, koska valmistumisaika on vähintään viikko. Toisaalta nyt nopeimmat ehtivät vielä tehdä näitä uuden vuoden pirskeitä varten, ja ehkä nämä sopivatkin sinne paremmin kuin joulupöytään. Alkuperäinen resepti on napattu talteen lähes parikymmentä vuotta sitten työkaverin Anna-lehden välissä olevasta ruokakortista. Muistan vieläkin, kuinka naputtelin ohjetta muistiin kirjoituskoneella, ja jos joku nyt kysyy, mikä on kirjoituskone, niin Google auttaa. Ei silloin ollut tietokoneita joka työpisteessä tai puhumattakaan, että kaikilla olisi ollut kotona tietokone.
Kirpeät valkosipulinkynnet

5-7 kokonaista valkosipulia
2 laakerinlehteä
1-2 kuivattua chilipalkoa
1 rkl rosepippureita
5 maustepippuria
1 dl punaviinietikkaa
2 dl vettä
1 dl sokeria
2 tl suolaa
(chilijauhetta)

Kiehauta valkosipuleita muutama minuutti liedellä, jotta kuoret irtoavat helpommin. Itse kiehautin noin viitisen minuuttia. Tämän jälkeen laita valkosipulikattila kylmän vesihanan alle (vähän kuin keitetyt kananmunat), jottet polta seuraavassa vaiheessa näppejäsi.

Kuori valkosipulinkynnet ja mieti syntyjä syviä.

Mittaa liemiainekset ja valkosipulinkynnet kattilaan. Itse laitan aina chilijauhetta mukaan antamaan kynsille potkua. Keitä kynsiä liemessä hiljalleen noin 5 minuuttia.

Kaada kynnet liemineen lasipurkkeihin ja anna maustua jääkaapissa vähintään viikko.

Kynnet säilyvät etikkaisessa liemessään hyvinä parikin kuukautta.

Tarjoa marinoituja valkosipulinkynsiä liharuokien lisäkkeenä. Viipaloidut kynnet maistuvat hyviltä myös voileivän päällä tai salaattiin sekoitettuna.

Valmistusaika on ohjeen mukaan noin 20 minuuttia, mikä ei todellakaan pidä paikkansa. Kynsien kuoriminen vie ainakin minulla aikaa reippaamman puoleisesti. Maustumisaika valkosipulinkynsillä on vähintään yksi viikko.
Tämä ohje on yksinkertainen, mutta lopputulos on mahtava. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Itse tein kerralla kaksinkertaisen annoksen, jotta sain purkitettua herkkuja pieniksi jouluyllätyksiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti