22.7.2014

Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie

Jostain syystä Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie (WSOY, 2002) oli jäänyt niiden kirjojen joukkoon, joihin en ollut ikinä tullut tarttuneeksi, vaikka muuta Hotakaisen tuotantoa olenkin lukenut. Asiaan tuli kuitenkin muutos, kun äitini lainasi minulle kirjan. Kyseessä oli kirjan 13. painos vuodelta 2003. Uskomaton määrä kirjasta on otettu painoksia jo toisena vuotena ilmestymisensä jälkeen. Montakohan painosta kirjasta on tähän mennessä otettu?

Juoksuhaudantien päähenkilö on Matti Virtanen. Mies, joka kerran löi vaimoaan. Tämä puolestaan aiheutti sen, että Matin vaimo Helena pakkaa kimpsut ja kampsut ja ottaa mukaansa pariskunnan yhteisen tyttären Sinin. Helena hakee avioeroa ja lähestymiskieltoa, eikä vastaa Matin puheluihin. Tästä alkaa suomalaisen miehen taisto perheensä puolesta.

Matti Virtanen päättää ostaa omakotitalon, koska muistaa Helenan sellaisesta puhuneen. Alkaa perinpohjainen ja maanisuuteen asti menevä selvitys erilaisista talotyypeistä ja omakotitaloasujatyypeistä. Matti vetää itsensä koville. Hän ei halua ottaa lainarahaa, vaan päättää takoa rahaa pimeillä kaupoilla ja hieronnalla. Lisäksi Matti myy nykyisen asuntonsa kaiken irtaimiston. Tämän kaiken ohella Matti juoksee ja tutkii omakotitaloalueita. Matin täytyy myös selvittää kaikki mahdollinen kiinteistönvälittäjistä. Matti käy kuin kone. Täysin ylikierroksilla, mutta tärkeintä on saada oma perhe takaisin. Kaiken tämän keskellä Matin naapurikuviot tuovat kirjaan omaa lisäväriä.

Kirjan meno on hengästyttävää ja uskomatonta. Kirjaa lukiessa ei voi olla miettimättä erilaisia ihmiskarikatyyrejä. Juoksuhaudantie on samalla sekä hauska että surullinen. Matti Virtasesta on tehty ehkä hieman liioiteltu hahmo, mutta lähes kaikki muut henkilöhahmot ovat hyvin uskottavia. Toisaalta kirja ei varmasti olisi niin hyvä kuin se on, jos Matti olisi tavallisempi.

Juoksuhaudantien teksti on verbaalisesti lahjakasta. Kirjaa on helppo lukea ja asiat etenevät koko ajan. Kirja on tragikoominen kuvaus yhden miehen taistelusta oman perheensä puolesta. Täytyy kyllä myöntää, että Kari Hotakaisella on terävä kynä.

Juoksuhaudantie on palkittu Finlandia-palkinnolla vuonna 2002. Pohjoismaiden kirjallisuusneuvoston palkinnon kirja nappasi vuonna 2004. Kirjan perusteella on myös tehty elokuva vuonna 2004. Jos et ole vielä lukenut Juoksuhaudantietä, tartu siihen nyt. Uskon, ettet tule pettymään. 

Tähtiä annan kirjalle 4+ (asteikko 1-5).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti