13.5.2014

Teatterissa: Järki ja tunteet

Järki ja tunteet –kirjapostauksessa kerroin, että lukupiiri on tekemässä teatteriretkeä Helsingin Kaupunginteatteriin. Nyt se sitten tehtiin. Teatterilauantai 10.5.2014 oli oikein onnistunut ja mukava. Eturivin paikoilla oli käsin kosketeltava tunnelma teatteriesityksessä. Kiitos lukupiiriläisille kivasta päivästä.

Teatterikappale perustuu Jane Austenin romaaniin Järki ja tunteet. Suomennos Aino Piirola. Ohjauksesta vastaa Laura Jäntti. Lavastus ja puvut ovat Sari Salmelan käsialaa. Valosuunnittelu Mika Ijäs. ja äänisuunnittelu Antero Mansikka. Naamioinnista vastaavat Henri Karjalainen, Tuula Kuittinen ja Taina Tervo. 

Rooleissa ovat Sara Melleri, Kreeta Salminen, Pekka Strang, Heidi Herala, Kari Hevossaari, Sanna-June Hyde, Jouko Klemettilä, Mika Piispa, Jussi Puhakka, Ursula Salo, Aino Seppo, Ville Tiihonen ja Leena Uotila.

Kreeta Salminen ja Sara Melleri, Järki ja tunteet
Kuva © Charlotte Estman-Wennsrtöm, Helsingin Kaupunginteatteri

Kreeta Salminen hienotunteisena ja järkevänä Elinorina ja Sara Melleri kiihkeänä Mariannena loistivat rooleissaan. Näistä nuorista neidoista tulemme kuulemaan tulevaisuudessa enemmänkin. Heidi Heralan rooli Mariannen ja Elinorin äitinä rouva Dashwoodina oli uskottava ja hieno. Leena Uotila on nappivalinta rouva Jenningsin rooliin. Aivan hysteerisen hauska tapaus. Näytelmän miessankarit Edward Ferrars (Mika Piispa), John Willoughby (Pekka Strang) ja eversti Brandon (Ville Tiihonen) vievät roolinsa vakuuttavasti läpi koko esityksen. Kirjassa Willoughby kuvataan komeaksi nuorukaiseksi. Hän on sitä myös näytelmässä, mutta lukupiiriläiset ihastuivat kuitenkin eversti Brandoniin flanelliliiveistä huolimatta. Jouko Klemettilä Sir John Middletonina oli odotetusti hulvattomassa hauskuuttajan roolissa, mutta hieman ihmettelin sitä, että myös rouva Middleton (Aino Seppo) esitettiin esityksen huvittajana. Esitykseen oli kuitenkin myös saatu mukaan se, että rouva Middleton rakastaa lapsiaan hysteerisesti. John Dashwoodia näyttelevä Jussi Puhakka antaa oikeutta kirjalle olemalla juurikin niin tossun alla kuin kirjassa. Hänen vaimoaan Fanny Dashwoodia esittävä Ursula Salo oli sietämätön. Aivan kammottava tapaus eli hyvin Ursula Salo osansa vetää. Lucyn roolissa viihtyvä Sanna-June Hyde osasi olla juurikin niin inhottava kuin oli ennakko-olettamukseni. Ylimielistä Robert Ferrarsia esittävä Kari Hevossaari onnistuu myös roolissaan. 

Jouko Klemettilä, Aino Seppo, Heidi Herala ja Leena Uotila, Järki ja tunteet
Kuva © Charlotte Estman-Wennsrtöm, Helsingin Kaupunginteatteri

Kirjassa sisaruksilla on kolmaskin sisko Margaret, joka on mielestäni oikeutetusti jätetty pois teatteriversiosta. Kirjassa Margaretilla oli hyvin pieni rooli, joten näytelmä ei häntä kaivannut. Kirjaversiosta poikkeaa myös sisarusten paluu Lontoosta kotiin. Teatteriversiossa sisarukset palaavat suoraan kotiin ilman rouva Jenningsiä, mutta se ei mielestäni ollut lainkaan häiritsevää. Odotin myös mielenkiinnolla, kuinka teatteriversiossa on toteutettu Elinorin ja Edwardin sekä Mariannen ja eversti Brandonin kihlaukset. Kirjan lopussa nämä ohitetaan jotenkin yliolkaisesti. Mielestäni teatteriversiossa oli loppu toteutettu paremmin kuin kirjassa.

Kreeta Salminen ja Mika Piispa, Järki ja tunteet
Kuva © Charlotte Estman-Wennsrtöm, Helsingin Kaupunginteatteri

Hieman etukäteen arvelutti, onko esitys kovinkin modernisoitu, mutta toteutus oli erittäin hieno ja kirjaa mukaileva. Esityksessä oli kuitenkin enemmän huumoria mukana kuin alun perin kuvittelin. Näytelmän lavastus oli hyvin minimalistista, mutta ei mitenkään häiritsevää. Roolisuoritukset olivat sen verran loistavat, että lavastuksen puute ei ollut häiritsevä.

Arvuuttelin kirjapostauksessa, joudunko kaivamaan nenäliinat esiin esityksen aikana, mutta säilyin kuivin silmin, vaikka läheltä piti. Yksi lukupiiriläisistä sen sijaan oli ollut kyynel silmässä useampaan otteeseen. Esitystä voin kyllä lämpimästi suositella kaikille Austenin ystäville. Olen myös sitä mieltä, että sain esityksestä enemmän irti, kun olin juuri lukenut kirjan.

Kiitokset Helsingin Kaupunginteatterille kuvalainauksista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti