11.8.2021

Saila Susiluoto: Huoneiden kirja

 

Syy siihen, miksi tartuin Saila Susiluodon Huoneiden kirjaan (Otava, 2003) on, että sain kutsun TEHDAS Teatterin, Aurinkobaletin ja Aura of Puppetsin sekä näiden lukuisien kumppaneiden toteuttamaan Huoneiden kirja ennakkonäytökseen Turun Kivipainossa. Kutsu vaikutti sen verran jännältä, että oli pakko lainata kirjastosta kirja, johon teos perustuu. 

Huoneiden kirja on proosarunoteos, joka sisältää 64 runoa. Jokainen runo on oma huoneensa. Kerroksia on kuusi ja jokaisella kerroksella on oma teemansa, joka yhdistää runoja. Toisaalta kerrosten välilläkin on yhteyksiä, joten kirjan 64 runoa toimivat loistavana kokonaisuutena. Huoneista toiseen kuljetaan heittämällä kolikkoa. Tällä tavoin jokaiselle tulee oma polku kuljettavaksi, kuten elämässäkin. Täytyy myöntää, että kirjan runot luin järjestyksessä, mutta jos Turun teos toimii siten, että heitetään kolikkoa, joka määrää suunnan, niin se on enemmän kuin jännittävää. Interaktiivisuutta parhaimmillaan. 

Kirjan huoneet ovat eriskummallisia. Tuntuu, että vain mielikuvitus on ollut rajana, kun Susiluoto on teosta kirjoittanut. Miltä esimerkiksi kuulostaa, kun taivas palaa liekehtivin silmin, rakenteilla on meduusojen vihmaiset valut, tai kun kuumepuu kasvaa nopeasti tuijottaen tyttöä silmuillaan. Tällaisestahan voi saada vaikka mitä irti, kun haluaa toteuttaa huoneen konkreettisesti lukijan tai teatteriteoksessa kulkijan katsottavaksi ja koettavaksi. On myös mielenkiintoista, kuinka kirjan loppupuolella veistetty vene kulkee useassa runossa mukana tyttöjä kuljettaen. Toki muitakin elementtejä kuljetetaan runosta toiseen kuin muistutuksena jo kuljetusta huoneesta. 

Saila Susiluodon proosarunoteosta on vaikea kuvailla. Kirja pitää itse lukea, niin ymmärtää, mikä mahtava runoleikki tässä onkaan kyseessä. Susiluodon teksti on kaunista ja soljuvaa. Runot avaavat lukijan eteen mitä erikoisempia näkyjä. En yhtään ihmettele, kuinka inspiroivaa tämä on ollut yli sadalle taiteilijalle, jotka ovat olleet luomassa teosta Turun Kivipainoon. Itselleni runot olivat kutkuttavan monipuolisia. Lisäbonuksena nautin ajatuksesta, kuinka taiteilija/taiteilijat ovat toteuttaneet jonkin erityisen huoneen, jonka itse näin silmissäni tietyllä tavalla. 

Saila Susiluodon Huoneiden kirjaa ei tarvitse lukea, jos menee katsomaan Huoneiden kirja -elämystä, mutta toki se saattaa vahvistaa elämystä. Turun Kivipainossa järjestettävä Huoneiden kirja -elämys sisältää runoutta, teatteria, nukketeatteria, tanssia, musiikkia ja visuaalisia taiteita. Tällainen yhdistelmä on niin monipuolinen, että vastassa voi olla mitä tahansa. Mielestäni tämä kuulostaa erittäin kiehtovalta. Jos itse kiinnostuit tällaisesta hieman erilaisesta taidemuodosta, niin kannattaa pitää kiirettä. Huoneiden kirja -elämys on koettavissa 13.-29.8.2021.
 

 

 

4 kommenttia:

 1. Minulla on hyllyssä Susiluodon Carmen, joka vielä odottaa lukemistaan. Tämä huoneidea on tosi kiehtova!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää itsekin tutustua Susiluodon tuotantoon paremmin. Tämä oli ainakin hieno proosarunoteos.

   Huoneiden kirja -elämys oli vaikuttava. Täytyy kirjoittaa siitä oma postauksensa.

   Poista
 2. Kuulostaa kyllä tosi mielenkiintoiselta sekä kirjana, että elämyksenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molempi parempi. Elämyksestä en ole vielä ehtinyt kirjoittaa postausta, mutta tulee lähipäivinä, kunhan ehdin istahtaa kunnolla koneen äärelle. :)

   Poista