9.8.2021

Joona Keskitalo: Tottelemattomat

 

Sain mukavan yllätyksen Bazarilta. Kiitos kaunis siihen suuntaan. Posti nimittäin toi ennakkokappaleen Joona Keskitalon Tottelemattomat -kirjasta (Bazar, 2021). Lähdin lukemaan kirjaa avoimin mielin, ja mihin kaikkeen se minut johdattikaan. Aikamoista! 

On neljä nuorta miestä, joiden elämät ovat niin erilaisia kuin vain olla, mutta miehillä on kuitenkin jotain yhteistä. He ovat olleet saumaton nelikko peruskoulussa. Nelikko, joka on saavuttanut valtaisat taloudelliset voitot myymällä itärajan toiselta puolelta tuotua tupakkaa koulutovereilleen. Aikuistuttuaan miesten tiet ovat erkaantuneet, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö kaveria edelleen autettaisi. 

Pete on yrittäjä, joka on möhlinyt markkinointityönsä täydellisesti. Yritys on vararikon partaalla. Avovaimo Iina puolestaan haaveilee vauvasta ja upeasta omakotitalosta, jota voisi sisustella päivät pitkät. Yrittäjänä toimii myös Max. Miehen ongelma on alkoholi, oman edun tavoittelu ja suuret luulot itsestään. Sanomattakin on selvää, ettei Maxin liikeyrityksellä mene hyvin. Jesse on insinööri, joka hallitsee bittitaivaan metkut. Hänellä on perhe, eikä taloudellisia ongelmia ole. Jonas puolestaan on ympäripyöreitä päiviä tekevä lakimies, jota poljetaan mennen tullen. Ei kuitenkaan tarvita paljon, että mies sokaistuu vallan tunteesta. 

Max tutustuu kännipäissään moottoripyöräkerhon presidenttiin Stefuun. Stefu tarjoilee Maxille auliisti jotain muutakin kuin alkoholia, eikä aikaakaan, kun Max on luvannut ostaa ison huume-erän Stefulta. Seuraavan päivän koittaessa Max muistaa diilinsä ja on todella peloissaan. Ei hänellä ole sellaisia rahoja. Asiaa on mietittävä baarissa lasin äärellä. Baariin saapuu myös maansa myynyt Pete. Kauheat paineet yrityksestä, sössityistä kaupoista ja olemattomista rahoista. Kun miehet kohtaavat, ei mene kauankaan, kun heillä on liikeidea valmiina. Heidän on vain saatava mukaan Jesse ja Jonas, niin he voivat aloittaa erilaisen huumebisneksen ja tehdä kasapäin rahaa. Tästä alkaa sellainen syöksykierre, jossa ihmishenki ei ole minkään arvoinen. Mennään korkealla ja kovaa ja välillä tiputaan alas rymisten. 

Huh huh! Jopas oli tarina. Itse en tiedä huumebisneksestä yhtään mitään, mutta kirjan tarina luo melkoiset kulissit, joissa nelikolla on varsin omaperäinen tapa kaupata huumeita. Kirjan tarinassa ei kaunistella tapahtumia. Kun väkivaltaa on ilmassa, sitä myös on. Välillä tulee pahaa jälkeä ja välillä kiristetään henkisesti. Kukaan ei kuitenkaan välty tapahtumilta, joita tarina tuo mukanaan. Tapahtumien luonne ei ole kaunista katseltavaa, eikä sen tarvitsekaan olla, kun kyseessä on huumebisnes. Kyse on siitä, kuka on kieroin ja kovin. Välillä on myös pakko nauraa, kuinka tyhmä ihminen voi olla. Komiikkaakin kirjasta siis löytyy. 

Keskitalo on luonut kirjaansa henkilöt, jotka todellakin elävät. Jokaisella on oma persoonallisuus, joka tulee hyvin esiin erilaisissa tilanteissa. Kirjan rakenteessa henkilöhahmot vuorottelevat. Tällä tavoin lukija saa hyvän käsityksen, missä kukin menee ja millaisissa paineissa henkilö on. Mukana on myös muidenkin kirjassa seikkailevien henkilöiden tilannekatsauksia. Tämä tuo tarinalle syvyyttää nähdä, mitä vastapuolten leireissä tapahtuu. Mukana on myös haastatteluosuudet, joissa Pete kertaa tapahtumia toimittajalle. Tätä jäin hieman ihmettelemään. Tarvittiinko tarinassa haastatteluosuus vai selviääkö sen tarkoitus myöhemmin? Tarinalle on tulossa nimittäin jatkoa syksyllä 2022. 

Tottelemattomat vie lukijan nykypäivän huumemaailmaan. Tarinassa voi nähdä tuttuja piirteitä esimerkiksi Aarnion tapauksesta sekä Katiska-vyyhdistä. Lukijalle raotetaan näkymää pimeään verkkoon, jossa huumekauppa kukoistaa. Tarina on rankka, mutta se vie mukanaan, mitä pidemmälle edetään. 

Joona Keskitalon Tottelemattomat ilmestyy torstaina 12.8.2021.
4 kommenttia:

 1. Tämäkin kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ja mukaansatempaavalta! Sinulla on taito kirjoittaa niin että jokainen arvostelemasi kirja tekee mieli lukea vaikka ei normisti yhtään olisikaan omaa genreä. Mahtava tapa löytää uutta luettavaa, siispä lisätään tämäkin luettavien listalle! Mukavaa viikon jatkoa teille Herra Karvajalan kanssa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Se on vain ongelma, että luettavia kirjoja on ihan liikaa. Pitäisi olla enemmän vapaa-aikaa, jotta saisi luettua kaikki ihanat kirjat. Mukavaa viikkoa teillekin! <3

   Poista
 2. Kiitos kirjan kiinnostavasta esittelystä. Taitaa mennä lukulistalle, ajankohtainen teema.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ajankohtainen teema. On myös loistava kertomus siitä, kuinka helposti tavallisen ihmisen elämä voi suistua raiteilta.

   Poista