26.4.2020

Laura Lähteenmäki: Sitten alkoi sade


Olen kiitollinen siitä, kuinka hienon Bloggariklubi-illan ehdimme viettää juuri ennen koronakuplan puhkeamista. Nyt on aikaa muistella ihania hetkiä ja kulttuurinautintoja sekä lukea kirjoja. Kevään viimeiseksi jääneellä Bloggariklubilla oli Laura Lähteenmäki kertomassa uutuusromaanistaan Sitten alkoi sade (WSOY, 2020), joka oli vastikään ilmestynyt helmikuussa.

Paula on kuudenkympin kieppeillä oleva terapeutti, jonka elämä on hiljaista, mutta ei kuitenkaan yksinäistä. Paula on aina tuntenut viihtyvänsä yksin. Hänellä oli vuosikausia ystävä, jonka kanssa hän tunsi todellista sielujen sympatiaa, mutta välit ystävään ovat katkenneet täysin. Paulan aviomies on kuollut. Tytär Elina on eronnut maailman parhaimmasta vävystä Kasperista. Välillä tytär raahaa lapset mummolaan hoitoon ja ilkeilee äidin kysymyksille. Naapuriin on muuttanut uusi asukas, Sonja. Voisiko hänen kanssaan ystävystyä?

Afrikkalainen Ojó on käynyt läpi vaarallisen ja pitkän matkan. Hänen äitinsä on lähettänyt hänet pikkusiskojen ja naapurin nuoren miehen kanssa matkalle turvallisempaan paikkaan. Pikkusiskojen matka päättyi alkutekijöihin rajamuodollisuuksiin. Ojó on päätynyt turistikohteeseen Espanjaan. Hän on rahaton ja koditon. Lisähuolia tuo raskaus. Espanjassa hän tapaa Eevan, joka ottaa Ojón luoksensa asumaan. Vanhan ja nuoren naisen välille syntyy ystävyyssuhde, jossa vaikeista asioista ei puhuta.

Henkilönä Paula vaikuttaa hyvin tavalliselta suomalaiselta naiselta. Hän ei pidä meteliä itsestään, eikä halua tuppautua kenenkään vaivoiksi. Työssään Paula on varmasti hyvä, vaikka onkin alkanut ajatella, ettei enää keskity tarpeeksi työhönsä. Ojó tulee Nigeriasta, vaikka sitä ei kirjassa suoraan sanottukaan, mutta vihreävalkoinen lipun väri kerrottiin sekä nuorten tyttöjen sieppaukset. Lisäksi Bloggariklubilla Laura Lähteenmäki kertoi, että oli tehnyt taustatyötä nigerialaisen Ojón tarinan eteen. Ojó olisi kuin kuka tahansa nuori tyttö, jos ei olisi joutunut tekemään pitkää pakomatkaansa. Hän muistelee lämpimästi kotimaahansa jääneitä sukulaisia sekä tavallisia arkisia asioita, jotka vaikuttavat olevan kuin jonkun toisen elämästä.

Aluksi olin hieman hämmentynyt, kuinka kaksi täysin erilaista maailmaa on asetettu vieretysten kirjan päätarinoiksi. Vähitellen tarinat alkavat yhdistyä ja monet asiat saavat selityksen. Tarinat ovat tasapainossa keskenään. Eteneminen on rauhallista ja levollista, vaikka Ojón tarina olikin toisinaan melko rankkaa luettavaa. Hankalia asioita tapahtuu, eivätkä ratkaisut ole välttämättä helppoja, mutta asioilla on tapana järjestyä.

Kirjan yksi teema on ystävyys. Ystävyys voi olla yllättävää, ja se voi tulla täysin odottamattomalta suunnalta. Ystävyys on myös sitä, että voidaan luottaa toisiinsa ja jakaa ilot sekä surut. Näiden lisäksi ystävyys osaa satuttaa, jolloin mietittäväksi jää, kannattaako ystävyyttä vaalia vai kuinka edetään jatkossa. Toinen kantava teema on perhesuhteet. Ojón perhe on naiselle rakas, vaikka hän ei voikaan soittaa heille ja kertoa, kuinka on käynyt. Paulan perhesuhteet ovat kimurantit. Voiko hän enää olla entiseen vävyynsä yhteydessä? Entä kuinka pitää suhtautua Elinan uuteen miesystävään?

Bloggariklubilla Laura Lähteenmäki kertoi, että kirjassa löytyy ajatuksia siitä, kuinka lähelle ihminen päästää toisen ihmisen ja toisaalta, kuinka etäällä pitää olla. Kirjan aihe oli kummunnut siitä, kuinka lähipiirissä moni on eronnut, ja millainen on sivussa olijan rooli. Lähteenmäki mainitsi myös sen, että kirjassa tarinoiden päähenkilöt ovat muiden armoilla, ja kuinka ottaa oman aikansa päästä eteenpäin.

Laura Lähteenmäen Sitten alkoi sade on hienoa kotimaista kaunokirjallisuutta. Tarinaa ystävyydestä, perhesuhteista ja elämästä ylipäätään.
Kiitos kustantajalle ja kirjailijalle kirjasta ja Bloggariklubille hienosta illasta.

13 kommenttia:

 1. Tämä on upea kirja. Uskon, että tämä pysyy yhtenä lempparikirjana koko vuoden. Tämä oli jo neljäs kirja, jonka olen lukenut kirjailijalta, ja joka kerta olen pitänyt hänen kirjoista tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä taisi olla ensimmäinen Laura Lähteenmäen kirja. Pidin tosi palkon kirjasta. Tavallaan kaksi irrallista tarinaa, jotka alkavat kytkeytyä vähitellen toisiinsa.

   Poista
 2. Tulin vain tänne sanomaan ihan nyt aiheesta poiketen, että aamut alkaa hyvin ja toiveikkaasti, mutta iltaa kohden olen jo ihan blaah. Hiuksia pesen harvemmin, koko ajan rönttävaatteissa ja kohta ne rönttävaatteet ei mahdu päälle, kävin äskenkin ostamassa kasan suklaata ja karkkia kauppareissulla. On tämä rankkaa ja käy mielelle ja nukkumaan mennessä kyllä ahdistaa joka ilta.

  Mutta hurjasti tsemppiä sinne ja koitetaan jaksaa ja pysykää terveinä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina saa tulla jättämään kommentteja aiheesta tai aiheesta poiketen. :)

   Täällä on aivan samat tunnelmat. Hiukset pestään harvemmin, liikutaan epämääräisissä kotivaatteissa, farkut eivät mahdu päälle. Minulla iskee ahdistus aina iltapäivisin. Ei jaksaisi enää yhtään.

   Sinulle myös jaksamisia ja pysykää tekin terveinä. <3

   Poista
 3. Tämä on varmasti aivan ihana lukukokemus. Ehdottomasti haluan lukea. Meillä oli lukupiirikirjana Lähteenmäen Korkea aika, josta pidimme paljon. Tämäkin saattaisi sopia lukupiirikirjaksi, vai mitä mieltä olet? Ihana, kun meillä on niin tasokkaita naiskirjailijoita. Mukavaa vappuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postausta kirjoittaessani ajattelin sitä, kuinka mainio tämä olisi ollut lukupiirikirjana. Vahva suositus siis sille. Minun on pakko jossain vaiheessa lukea jokin muukin Lähteenmäen kirja.

   Hienoa vappuviikkoa sinullekin!

   Poista
 4. En ole tietääkseni lukenut mitään Lähteenmäeltä ja kirjansa ovat muutenkin jäänyt melko lailla tietoisuuteni ulkopuolelle. Tämä kirja alkoi nyt toden teolla kiinnostaa. Lisään kirjan alati kasvavalle suomilistallni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole uskaltanut tehdä mitään kirjalistoja, koska pelkään, etten ehdi kirjoja kuitenkaan koskaan lukea. Toki toivon, että aikaa olisi niin, että kaikki ihanat ja hienot kirjat tulisi luettua. Mutta Lähteenmäen kirja kyllä ansaitsee listalle pääsyn. Hieno kirja.

   Poista
 5. Tämä kirja olikin minulle ihan uusi tuttavuus. Tuli mieleeni, että onko vain minun eteeni sattunut tämä aihe, vai onko parin viime vuoden aikana kirjoitettu poikkeuksellisen paljon kirjoja, joissa naispuolinen päähenkilö elää tai kokee elävänsä jollakin tapaa sivussa, säästöliekillä tai muuten vain epäsopivana yhteiskunnan, perheen, tms odotuksista?
  Jos näin, tämä on kiinnostava ilmiö ja vielä kiinnostavampaa olisi pohtia, mistä se kumpuaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun luin kommenttiasi, alkoivat aivoni heti raksuttaa. Voisiko tässä olla lopputyöaihe opiskelijalle? On todella kiinnostava ilmiö, koska tällaisia kirjojahan on oikeasti viime vuosina ilmestynyt useampikin.

   Poista
 6. Hei, oltiin kirjasamikset viime viikolla! Huomaan, että kirjoitin Ojon nimen arviossani väärin äänikirjan kuuntelun pohjalta. Muuten meillä tuntui olevan samansuuntaisia havaintoja teoksessa, tosin jäin itse nigerialaisen kertojan äänen pauloihin,minkä vuoksi Paulan tarina ei kiinnostanut yhtä paljon. Tämän voisi kyllä lukea uudestaankin ja toisella kerralla mielellään paperilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Kirjasamikset. Eihän se mitään haittaa, jos nimi on väärin kirjoitettu, koska äänikirjoista ei aina tiedä, kuinka nimet on kirjoitettu painetussa kirjassa. Pidin siitä, kuinka hyvin Paulan ja Ojón tarinat kietoutuvat vähitellen yhteen.

   Poista