20.4.2020

Etätöissä kotona


Kuten varmasti moni muukin, olen siirtänyt työpisteeni kotiin. Olen siis etätöissä. Olen nauttinut siitä, kuinka erilaista kotona työskentely on. Koska liukuma alkaa seitsemältä aamulla, niin voin heti silloin kirjautua koneelle ja aloittaa päivän työt. Herään kuitenkin aikaisin Herra Karvajalan komenteluun. Työt voin lopettaa jo kolmelta, ja kas kummaa iltahan onkin tosi pitkä. Tosin se ei tarkoita sitä, että saisin jotenkin enemmän aikaiseksi.


Tänään olin taas ehtinyt hakata konetta jo muutaman tunnin ajan ja ajatukseni olivat niin työn tuoksinassa kuin vain olla. Puhelimeni soi. Oli aivan outo numero, mutta vastattavahan siihen oli, koska soittaja saattoi olla kuka tahansa. Mies esitteli itsensä, enkä tietysti saanut nimestä, enkä yrityksestä selvää, mutta en tullut kysyneeksikään, koska jotenkin ajattelin, että asia selviää, kun herra kertoo asiansa. Keskustelu kävi osapuilleen näin:

Mies: Te olitte tehneet vikailmoituksen.
Minä: Kyllä vain olin.
Mies: Kuinka vika ilmenee?
Minä: No, en saa ladattua kuvapaketteja.
Mies: Toimiiko netti?
Minä: En ole kokeillut, mutta vaikuttaa toimivan.
Mies: Pitäisihän sen sitten ladata ne kuvat, koska sitä kautta te ne kuitenkin lataatte.
Minä: Häh? Ei se mielestäni niitä nettiin kytke. Työpöydän kautta olevalla Atonilla haen kuvat niin, että syötän nimikkeen, otan rakenteen esiin ja Export Files. Täältä sitten valitsen haluamani kuvaformaatit ja kun alan tallentaa, pääsen noin 80 prosenttiin ja systeemi antaa virheilmoituksen ”Oooops, something went wrong”.
Mies: Siis DW-kuva ei aukene.Mietin, etten ollut maininnut mistään kuvamuodoista mitään, mutta varmaan mies tarkoittaa DWG-tiedostoja. Tosin yleensä lataan vain PDF- ja DXF-tiedostoja. Ehkä siinä viestiin laittamassani virheilmoituksen kuvakaappauksen tekstissä puhuttiin DWG-kuvista. Kaivoin lähettämäni vikailmoituksen esiin, mutta en löytänyt mainintaa DWG-kuvista virheilmoituksen kuvakaappauksessa. Jatkoin keskustelua.

Minä: En ole kokeillut ladata DWG-kuvia, vaan PDF:iä ja DXF:iä, mutta ei sillä väliä, koska ei se lataa niitä edelleenkään. Tosin aamupäivällä huomasin jossain vaiheessa, että Teams oli kaatunut. Voisiko tämä johtua siitä, että yhteyksissä on ollut jotain ongelmia?
Mies: En kyllä yhtään ymmärrä, mistä puhutte. Minä sain vikailmoituksen, että DW:ssä on jotain ongelmaa.
Minä: No, help deskistä ilmoitettiin, että olivat laittaneet tiedon ongelmasta XX:lle, mutta se on ilmeisesti siirretty lähituelle.
Mies: No, sain tämän ilmoituksen, että TV-kuvassanne on jotain ongelmaa, joka pitäisi selvittää.


Tässä vaiheessa meinasin saada hepulin. Tajusin, että mies soitti Elisalta, koska Maikkarin kanavanippu antoi pikselöityä kuvaa, ja olin tehnyt siitä viikonloppuna vikailmoituksen. En vain muistanut koko asiaa, koska olin niin keskittynyt työasioihin. Jatkoin ihan pokkana keskustelua.

Minä: Nyt ymmärrän. Te soitatte Elisalta. Olen etätöissä kotona ja kuvittelin, että tämä puhelu liittyy aamulla lähettämääni vikailmoitukseen, joka liittyy yhteen käyttämääni työohjelmaan. Anteeksi kauheasti. Olin niin keskittynyt töihini, etten edes tajunnut, että Elisalta soitettaisiin.
Mies nauraen: No, hieman ajattelin, että mikäköhän juttu tämä oikein on.


Tästä jatkoimme keskustelua sen asian tiimoilta, josta mies soitteli eli TV:n, ei siis DW:n. Mies tuli mittailemaan antennipistokkeen ja antennikaapelin signaaleja. Pyysin vielä vuolaasti anteeksi, mutta onneksi miestä vain nauratti. Niin, ja se vika oli sitten ilmeisesti lopulta uudessa antennikaapelissa. Antennipistokkeesta signaali tuli hyvin, mutta antennikaapeli ei antanut kunnolla signaalia. Kun ihmettelin asiaa, mies kertoi, että useimmiten ongelma on antennikaapelissa. Alle 20 euron kaapelit ovat todella usein huonoja, vaikka olisivat täysin uusia. Meillähän on tietysti Prismasta ostettu halpiskaapeli. Mies, joka täällä asuu, saa lähteä seuraavaksi kaapelikaupoille. Vanha antennikaapeli oli murtunut liitoskohdasta, joten siinä oli selkeä vika, mutta uuden kaapelin luulisi tietysti aina toimivan.

Huoltokeikan hinnaksi taitaa tulla satanen, koska vika oli asiakkaiden kaapelissa, eikä antennipistokkeessa. Jälkikäteen hieman huvitti sekin, että uskalsin tuosta vain päästää kotiini vieraan miehen, vaikka korona-aikana pitäisi välttää kaikkia kontakteja. Mainittakoon myös se, että naama oli meikittä, hiukset olivat saaneet viisi harjanvetoa aamulla ja jaloissa olivat haaruksista rikki menneet kotihousut vuodelta niks ja naks.


Tällainen päivä tänään, mutta sai ainakin nauraa. Pitäisiköhän minun tarkastuttaa kuuloni? Onko teille sattunut etätöissä mitään hauskoja kommelluksia?10 kommenttia:

 1. Heh, tämä sekaannus on just jotain sellaista, joka voisi tapahtua minullekin... mutta oma etätyöarkeni on ollut aika väritöntä pakertamista DW/TW-pulmiisi verrattuna. :D Teillä on kivan keväistä jo pihalla. Täällä Oulussa vielä odotellaan, että viimeiset lumikasat sulaisivat pois. Otin sentään tennarit tällä viikolla käyttöön ja olen harkinnut, että voisi ehkä vaihtaa jo kesärenkaat autoon - jotain edistystä sentään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että oli kyllä hauska sekaannus. Varmaan mies ajatteli, että pähkähullu nainen. :D

   Täällä on nyt tosi keväistä. Tänään on ollut tosi lämmintä ja otin jopa kevättakin esiin.

   Poista
 2. Olipas metka keskustelu. Tällaista varmaan saattaa sattua useammallekin näin etätyöaikaan. Ihanan keväistä teillä jo on. Meillä on vielä lunta, mutta ajattelin kuitenkin lähteä tänään pihatöihin, kun on upea auringonpaiste. Mukavaa päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva piristys etätyöpäivän keskelle. Harvoin tällaista sattuu, mutta välillä kuitenkin.

   Tänään on ollut oikea kunnon kevätpäivä. Pitkään on jo ollut kevään merkkejä ja lauantaina näimme västäräkkejä. Lunta täällä ei ollut nimeksikään koko talvena. Nyt huhtikuussa taisi sataa suurimmat lumimäärät, jotka onneksi sulivat nopeasti pois.

   Ihanaa viikon jatkoa sinulle!

   Poista
 3. Hauska tapahtuma, kiva piristys työpäivääsi. Turussa kukkii jo valkovuokot ja eilen näin ensimmäiset voikukat. Pörriäisille evästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kiva sekaannus, vaikka lasku onkin kova. :)

   Näin Facebookin Suomalainen luonto -sivustolla ihanan valkovuokkomeren. Valkovuokot kuuluvat niin oleellisesti kevääseen. Saa nähdä, koska täällä näen ensimmäiset ihanuudet.

   Poista
 4. Olipa hauska lukea iltasaduksi :D En vaan jaksanut sängyssä enää kommentoida eilen. Etätöissä tulee kyllä tehtyä kaikenlaista mokaa. Useimmat liittyy siihen että "ei tiedä" (ei ajattele) puhelimen kanssa aina että kumpi puhelin soi ja puhutaanko omista vai työasioista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että iltasatu oli hauska. :)

   Etätöissä kotona on niin orientoitunut töihin, ettei edes välttämättä muista olevansa kotona, ja siksi tällaisia sähläyksiä sattuu. Sekin muuten on jännä, että menen yleensä makuuhuoneeseen puhumaan puhelimeen. Nyt teen sitä samaa työpuheluissa, vaikka välillä pitäisi olla näyttö edessä. :)

   Poista
 5. Itsekin olen jo keväästä asti ollut etätöissä. Ihmeen hyvin olen sopeutunut uuteen työmalliin, mutta noita teknisiä ongelmia on välillä kyllä ilmennyt erilaisten ohjelmien kanssa. Itse käsittelen työssäni lähinnä juurikin pdf tiedostoja, satunnaisesti myös DFX. Tuo DXG on kuitenkin täysin tuntematon. Aika hassua, että meni korjaajat sekaisin, mutta onneksi ainakin TV saatiin lopulta kuntoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etätöistä on tullut uusi nykyaika. Hyvin hoituu työt kotoakin käsin, enkä jotenkin usko, että paluuta enää täysin entiseen tulee olemaan.

   Oli kiva, kun kävit kommentoimassa. Olin jo unohtanut tuon hauskan sattumuksen. Kaikkea voi tapahtua, kun oikein touhuaa. :D

   Poista