26.7.2020

Ystävyyden ytimessä Elling

Siitä on yli neljä kuukautta, kun kävin viimeksi teatterissa. Syytä ei tarvinne kertoa, koska senhän tietävät kaikki. Nyt kuitenkin innostuin toden teolla, kun näin, että ystäväni oli ostanut lipun Ryhmäteatterin Suomenlinnan kesäteatterissa esitettävään Ellingiin. Minua ei paljon tarvinnut houkutella, kun huomasin varanneeni näytöksen viimeisen lipun. Sitä riemua ei voi kuvailla, kun tietää pääsevänsä teatteriin kuukausien odotuksen jälkeen.


Robin Svartström, Santtu Karvonen ja Minna Suuronen
Ryhmäteatteri: Elling (2020)
Kuva © Mitro Härkönen

Elling (Robin Svartström) ja Kjell Bjarne (Santtu Karvonen) ovat saaneet avaimet Oslon kaupungin omistamaan kerrostalohuoneistoon. Heidän täytyy yrittää saada ote muusta maailmasta laitoselämän jälkeen. Vieras ympäristö pelottaa, ja ehkä on parempi vain pysyä neljän seinän sisällä. Fransiska (Minna Suuronen) pitää kuitenkin jöötä yllä, eikä anna miesten jämähtää paikoilleen. Hänen työnsä on käydä miesten luona sekä soitella heille säännöllisesti. Mutta mitä, kun puhelimeen vastaaminenkin on pelottavaa? Pakko on kuitenkin yrittää. Entä mitä tapahtuu, kun miehet löytävät kaatokännissä olevan naisen, joka on raskaana? Myös salaperäinen hapankaalirunoilija aiheuttaa kihelmöivää jännitystä.

Aivan loistava esitys, jossa kolmen näyttelijän yhteistyö toimii. Robin Svartström näyttelee pelokasta ja epäilevää Ellingiä antaumuksella. Svartströmin kyvyt tulevat hyvin esiin, kun Ellingin muodonmuutos alkaa tapahtua pikkuhiljaa. Santtu Karvosen Kjell Bjarne puolestaan on rohkeampi, mutta mies ei välttämättä ole penaalin terävin kynä. Tosin sillä ei ole mitään merkitystä, koska mies on helposti innostuva ja pohjimmiltaan hyvin sydämellinen. Minna Suuroselle rooleja on kertynyt useampi, mutta hyvin nainen roolinsa vetää. Ero Fransiskan ja raskaana olevan naisen välillä on valtava. Tämä kertoo jotain naisen monipuolisuudesta.


Robin Svartström, Minna Suuronen ja Santtu Karvonen
Ryhmäteatteri: Elling (2020)
Kuva © Mitro Härkönen

Elling on näytelmä ystävyydestä, mutta myös peloista irti pääsemisestä. Ellingin ja Kjell Bjarnen ystävyys on omanlaisensa. Elling ehkä hieman tuntee ylemmyyttä Kjell Bjarneen verrattuna, mutta kun näytelmässä Kjell Bjarne alkaa osoittaa kiinnostusta muihin ihmisiin, iskee Ellingiin pelko. Svartströmin ja Karvosen näyttämösuoritusta on ilo katsella, vaikka välillä riipaisee syvältä. Mitä jos Elling jää yksin? Kuinka hän selviää? Ellingillä ja Kjell Bjarnella on myös pelkoja. Kuinka he kohtaavat maailman? Maailma on pelottava paikka. Entä, jos kaikki tuijottavat? Yksi näytelmän parhaimmista kohdista on mieskaksikon jalkautuminen lähiravintolaan, josta saa tavallista kotiruokaa. Läskisoosi luo turvallisuuden tunnetta, eikä yhtään haittaa sekään, että tarjoilijatar on varsin viehkeä nainen. Näytelmä kuvaa hienosti sitä, millaisia ongelmia pelot saattavat aiheuttaa ihmiselle. Jokin asia, joka itselle on ihan tavallinen, saattaa olla jollekin toiselle elämää suurempi ongelma. 

Näytelmän lavastus on pelkistetty kerrostalohuoneistoksi, josta toisinaan on pakko poistua ulkomaailmaankin. Lavastus on kaikessa minimalistisuudessaan hyvä ratkaisu, koska sitä voidaan pienillä siirroilla käyttää esimerkiksi ravintolana. Lavastuksen on suunnitellut Janne Siltavuori. Juha Kukkosen ohjauksessa Ellingistä on muotoutunut lämminhenkinen näytelmä, jossa on mukana suuria tunteita. Itse jouduin pyyhkimään silmäkulmia näytelmän lopussa.


Minna Suuronen, Santtu Karvonen ja Robin Svartström
Ryhmäteatteri: Elling (2020)
Kuva © Mitro Härkönen

Elling on monelle tuttu elokuvasta, mutta se on saanut myös useita teatteriversioita. Ryhmäteatterin esittämä Elling kannattaa ehdottomasti nähdä, jos lippuja vain on vielä saatavilla. Ryhmäteatteri on huomioinut koronarajoitukset, eikä katsomoa myydä täyteen, vaan osa paikoista pidetään tyhjinä. Suomenlinnan kesäteatteri on myös hyvin katettu eli sadettakaan ei tarvitse pelätä. 

Rooleissa: Robin Svartström, Santtu Karvonen ja Minna Suuronen 

Axel Hellsteniuksen kirjoittama näytelmä perustuu Ingvar Ambjørnsenin romaaniin Brødre i blodet. 

Ohjaus: Juha Kukkonen

Suomennos: Katriina Huttunen

Lavastussuunnittelu: Janne Siltavuori

Valosuunnittelu: Ville Mäkelä

Äänisuunnittelu: Jussi Kärkkäinen

Pukusuunnittelu: Marita Kuusiniemi

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti