25.4.2019

Teatterissa: Vähän niinku benjihyppy


Edellinen postaus liittyi vahvasti nuorten elämään, joten pysytellään hetki vielä saman aihepiirin ympärillä. Järvenpään teatterissa on otettu nuoret mukaan tekemään omaa ohjelmistoa. Ilokseni sain kutsun katsomaan nuorten esittämää näytelmää Vähän niinku benjihyppy. Oli kiva mennä katsomaan jotain sellaista, josta ei ollut mitään ennakkokäsityksiä.

Vähän niinku benjihyppy
Kuva © Kimmo Virtanen, Järvenpään teatteri
Kesäloma on alkanut. Mitä sitä tekisi? Ei ainakaan leikkisi. Vuosi sitten asia oli toinen, mutta nyt ei. Mikä on muuttunut? Jotenkin kaikki tuntuu vaikealta. Paras kaveri ei enää hengaakaan kanssasi, vaan on vaihtanut seuraa. Eihän niin voi tehdä. Tuntuu tosi pahalta. Tuntuu myös pahalta, kun tulee jätetyksi. Pahalta tuntuu sekin, kun terapeutti ei kuuntele. Entä sitten se, kun ensimmäisen kerran piti olla jotain uskomattoman mahtavaa, mutta jotain meni pitkäaikaisen poikakaverin kanssa täysin pieleen. Voiko nuoruudesta selvitä?

Sara-Maria Lindqvist eläytyy Inkan rooliin hengästyttävällä tavalla. Tunteiden purku menee aivan iholle. Aleksin roolissa oleva Kari Huotari on ihastuttava poika nuorten tyttöjen keskellä. Aleksi elää vielä hieman lapsuudessa, mutta tyttöjen perässä hänkin alkaa miettiä tulevaisuutta. Nuorisoterapeutti Heidiä näyttelevä Helmi Isopahkala on ehdottomasti näytelmän koominen puoli. Oikeasti aivan kamalaa, jos terapeutit käyttäytyisivät Heidin tavoin. Huikeaa. Karoliina Isomäki on joutunut inhottavaan rooliin, mutta vetää sen hienosti läpi. 31-vuotias Eikka on ällöttävä aikuinen mies, jolle toivoisi sinitakkista noutajaa.

Vähän niinku benjihyppy
Kuva © Kimmo Virtanen, Järvenpään teatteri
En todellakaan kuulu näytelmän kohderyhmään, mutta voi kuinka kaikki nuoruuden muistot alkoivat tulvia mieleeni. Nuoruus on kipuilua ja tunneskaalojen heittelyä äärilaidasta toiseen. Käsikirjoittaja Juho Gröndahl on saanut hyvin kiteytetyksi noin tunnin mittaiseen esitykseen nuoruuden suurimpia asioita. Lapsuus kaihertaa vielä mielessä, mutta toisaalta sitä on hieman ihastunut johonkin poikaan tai tyttöön. Aletaan seurustella ja ollaan rakastuneita. Suuria tunteita on ilmassa. Seurustelun loppuminen on maailmanloppu. Tähän päälle vielä kaikki muu. Tässä on sellainen näytelmä, jota ajan hammaskaan ei tule puremaan, koska nuoruuteen kuuluvat nyt ja aina tietyt kipuilut.

Tarja Sahlstedt on ohjannut näytelmän ja on onnistunut siinä mielestäni loistavasti. Näyttämöllä olevat nuoret pelaavat hyvin yhteen ja tietävät, mitä tekevät. Pidin näytelmän lavastuksesta, joka koostui suurimman osan ajasta hiekkalaatikosta ja kahdesta patjasta. Lavastuksen takana on ollut Vesa Saralehto. Hiekkalaatikko on mahtava elementti tällaisessa näytelmässä, jossa on siirrytty lasten leikeistä nuoruuden hippoihin.

Vähän niinku benjihyppy
Kuva © Kimmo Virtanen, Järvenpään teatteri
Vähän niinku benjihyppy on rehellinen kuvaus nuorten elämästä. Se koskettaa varmasti monia katsojia. Näytelmää esitetään vielä pari kertaa. Suosittelen olemaan rohkea ja menemään katsomaan esitystä, joka kertoo nuorten elämästä.

Vähän niinku benjihyppy sai ensi-iltansa lauantaina 13.4.2019 Järvenpään teatterin nuorten esittämänä Järvenpää-talon Kellariteatterissa.

Rooleissa: Lotta Enroth, Ada Filppa, Noora Honkanen, Kari Huotari, Karoliina Isomäki, Helmi Isopahkala, Noora Kiiskinen, Oona Kolehmainen, Elli Koski, Sanni Leimu, Sara-Maria Lindqvist, Moona Oikarinen, Saimi Raassina ja Tiia Tennosmaa

Käsikirjoitus: Juho Gröndahl
Ohjaus: Tarja Sahlstedt
Lavastus: Vesa Saralehto
Tarpeisto: Tiina Seppänen ja Niina-Liisa Åhs
Puvustus: Niina-Liisa Åhs ja työryhmä
Järjestäjä: Tiina Seppänen
Tekniikka: Irina Salonen ja Aaron Häkkinen
Tekniikan ajo: Aaron Häkkinen

Näin esityksen kutsuvieraslipulla. Kiitos Järvenpään teatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti