19.2.2019

Pieni merenneito -musikaali Helsingin Kaupunginteatteriin


Olen aivan tohkeissani. Helsingin Kaupunginteatterin suurelle näyttämölle tulee ensi syksynä H. C. Andersenin satuun ja Disney-elokuvaan perustuva Pieni merenneito -musikaali. Olin ystävänpäivänä tiedotustilaisuudessa, jossa esiteltiin musikaalin tekijäryhmä. On pakko jakaa parhaita paloja teillekin.

Musikaalin ohjauksesta vastaa Samuel Harjanne, joka kertoi, että Pieni merenneito on Helsingin Kaupunginteatterin suurin musikaali ikinä. Harjanteelle itselleen musikaalin ohjaaminen on yksi unelmien täyttymys. Vaikka Pieni merenneito voidaan nähdä satuna, on siinä myös syvempiä puolia. Harjanne kertookin, että Ariel ei tunne identiteettiään omakseen. Pyrstö on liikuntaeste ihmisten keskuudessa. Lisäksi Ariel on feministi.

Martti Manninen ja Sonja Pajunoja
Kuva © Riikka Kiviaho

Entä sitten roolitukset? Ihan vain muutamia mainitakseni Arielin roolissa nähdään upeaääninen Sonja Pajunoja ja Erikin roolissa Martti Manninen, joka on muuten ihan oikeassakin elämässä Pajunojan rakastettu. Tero Koponen on puolestaan Sebastian-rapu ja ilkeän merinoita Ursulan roolin vie Sanna Saarijärvi. Kuningas Tritonina nähdään Mikko Vihma. Sellainenkin on mainittava, että Helsingin Kaupunginteatteri sai erikoisluvan ottaa Pärskyn rooliin lapsinäyttelijän. Näyttämöllä vuorottelevat Valo Eklund, Lenni Kallela, Alek Perez-Lahtinen ja Samuel Vihma.

Musikaali on haastava tehdä ja produktiossa on mukana vahvistuksia ulkomaita myöten, eikä mitä tahansa tekijöitä. Nyt kaikki Star Wars -fanit kuulolle. Vedenalaiseen maailmaan liittyy iso joukko visuaalisesti kiehtovia nukkeja, joiden takana ovat englantilaisen Stitches and Glue -yhtiön huippuammattilaiset Becky ja Paul Vincett, joiden meriitteihin kuuluvat mm. Star Wars -elokuvahahmojen suunnittelu. On muuten huikeaa. Vedenalaiseen maailmaan kuuluu myös lennätyksiä, joista vastaavat Flying by Foyn huiput James Veitch ja Nick Porter. Oikeasti en osaa edes odottaa, mitä tuleman pitää.

Samuel Harjanne
Kuva © Riikka KiviahoPeter Ahlqvist vastaa teoksen lavastuksesta. Lavastuksen näkökulmasta haasteena on saada meri näyttämölle. Lavasteista on tulossa niin massiivisia, että varastoa on pitänyt mitata senttimetrimitalla, jotta kaikki mahtuvat varastoon. Suuren näyttämän koneisto tuleekin olemaan melkoisella koetuksella. Pieni merenneito on joka tapauksessa teos, jonka avulla pyritään suurentamaan ja monipuolistamaan sitä, mitä perinteinen teatteri on.

Musikaalin pukusuunnittelija on Pirjo Liiri-Majava. Musikaalissa nähdään yli kaksisataa pukua. Innoittajina ovat tietenkin merenalainen fantasiamaailma ja 1700-luvun rokokoo. Tiedotustilaisuudessa nähtiin joidenkin pukujen luonnoksia ja voin vakuuttaa, että jo pelkästään pukujen takia Pieni merenneito kannattaa nähdä. Upeita luomuksia on tulossa.

Pienen merenneidon työryhmää
Kuva © Riikka KiviahoTiedotustilaisuudessa kuulimme Arielin laulua, mutta myös Arielin, Erikin, Sebastianin ja Kuningas Tritonin yhteislaulua. Suomeksi laulettuna tietysti. Musikaalin suomennoksen takana ovat Reita Lounatvuori ja Hanna Kaila. Joku voi kammoksua suomeksi laulamista, mutta koska kyseessä on koko perheen musikaali, täytyy laulujen olla suomeksi. Musiikin takana on kuitenkin elokuvasta tuttu Alan Menken. Täytyy sanoa, että Pajunojan eli Arielin laulu meni iholle asti. Olen vaikuttunut.

Tässähän tuli jo vaikka kuinka paljon tekstiä, mutta vielä täytyy laittaa kirsikka kakun päälle. Tiedotustilaisuus jatkui lounaalla. Pienen merenneidon työryhmän jäsenille oli merkitty omat pöydät siten, että tiedotustilaisuuteen osallistujat saivat jostakin työryhmäläisestä lounasseuraa. Minulla kävi mäihä tai ehkä taktikoin ennakolta, koska nimet olivat tuoleihin kiinnitettynä. Lounasseuraksi sain Sebastianin eli Tero Koposen. Olipa kiva saada vaihteeksi komeaa lounasseuraa, koska töissä on aina samat naamat. Ei millään pahalla työkaverit, mutta kiva joskus näinkin.

Tero Koponen

Tero Koponen kertoi pöytäseurueellemme siitä, kuinka hänestä tuli näyttelijä. Koposelle näyttelijän työ ei ollut mikään koko elämän unelma, vaan ajatus kypsyi armeijan jälkeen parikymppisenä. Hyvä niin, koska Koponen on taitava näyttelijä, niin ja tietysti myös musikaalisuutta löytyy. Koponen kertoi myös näyttelijän arjen haasteista. Epäsäännöllinen työaika ja pieni lapsi vaativat sitä, että perheellä on lähellä tukiverkosto, joka helpottaa perheen arkea pahimpina kiirekausina. Kuulimme myös, että Pienen merenneidon harjoitukset alkavat maaliskuun loppupuolella. Tiedotustilaisuuden lauluesityksiä toki oli hiottu etukäteen. Kiitos Tero, kun lounastit kanssamme.

Ennen teatterilta lähtöäni juttelin vielä hetken Sanna Saarijärven kanssa. Saarijärvi on aivan innoissaan tulevasta Ursulan roolista. Hänellä on ollut prinsessarooleja tarpeeksi, joten Ursulan rooli on juuri sopivan ilkeä hänelle. Totesin kyllä pitäväni hänestä myös Fingerporin Rivo-Riittana. Sanna Saarijärven taivalta näyttelijänä on aina mielenkiintoista seurata.

Sanna Saarijärvi

Pieni merenneito saa ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 29.8.2019. Liput kannattaa ostaa heti, jos koko perheen musikaali kiinnostaa. Lippuja on nyt jo myyty yhtä paljon kuin Kinky Bootsin lippuja samaan aikaan. Kinky Bootsin esityksethän olivat ainakin syksyllä koko ajan loppuunmyytyjä. Plussaa saa musikaalin alkamisaika. Iltanäytännöt alkavat jo kello 18.30, koska musikaalia tulevat katsomaan myös lapset. Tämä toimii myös minulle loistavana vaihtoehtona.

Valokuvat ovat kahta alimpaa lukuun ottamatta ihanan Riikka Kiviahon, @kuulilja, joten jos haluat lainata kuvia, pyydäthän Riikalta luvan. Kiitos Riikalle kuvalainauksista.2 kommenttia:

 1. Arvaa mitä, olen innoissani lukenut tämän aiemmin ja taatusti kännyllä illalla sängyssä. Piti tulla myöhemmin koneelta kommentoimaan ja minä kamaluus unohdin.

  Mutta aivan mieletön tapahtuma ja uskallan tunnustaa, että tästä jopa kade.

  Näytelmä pitäisi kyllä nähdä. Kinky Boots myös.

  Onko Sanna Ursula, Sannahan on niin kaunis.

  Toivottavasti olet jo terveenä?
  Ihanaa viikon jatkoa Mannilainen. 💙💙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kannatta ehdottomasti nähdä. Kinky Boots menee vielä tämän kevään, joten nyt kannattaa pitää kiirettä, jos lippuja vielä saa.

   Sanna on Ursula ja uskon, että räväkkyyden puolesta sopii tähän rooliin loistavasti. Ursulan tai Sannan rooliasusta tulee todella vaikuttava.

   Tänään menin töihin, vaikka hieman on vielä köhäisyyttä, mutta kotona alkoi miesflunssa, niin eihän täällä voinut enää pidempään makoilla. :D

   Sinulle myös ihanaa viikon jatkoa <3

   Poista