9.2.2019

Fingerpori taipuu teatterin näyttämölle


Kun seinät alkoivat viime viikonloppuna kaatua päälleni, oli tämä viikko enemmän kuin pelastus. Monta menoa, ja nyt on väsymystä ilmassa, mutta minä elän ja hengitän. Kulttuuri on ihan parasta, ja monta postausta on tulossa, mutta aloitetaan kuitenkin uusimmasta kulttuuririennosta. Voisin melkein vannoa, ettei monikaan suomalainen ole voinut olla törmäämättä Fingerporiin. Tuohon hullun hauskaan sarjakuvastrippiin, jossa useimmiten käy niin, että ihminen tulee tavalla tai toisella väärin ymmärretyksi. Usein vielä siten, että vastapuolen kommentti on jotain hävytöntä. Mies sarjakuvan takana on Pertti Jarla ja teatteriversion käsikirjoituksesta on vastuussa Petja Lähde. Kiitos Helsingin Kaupunginteatteri, kun olette saaneet tai ottaneet tämän ohjelmistoonne.

Jari Pehkonen ja Antti Timonen
Kuva © Miika Storm, Helsingin Kaupunginteatteri, FingerporiFingerporin kaupunginjohtaja Homelius (Antti Timonen) on pulassa. Fingerpori aiotaan liittää Helsinkiin. Tämä on estettävä hinnalla millä hyvänsä. Homelius kutsuu avukseen Heimo Vesan (Jari Pehkonen) ja antaa miehelle tehtävän kuvata videopäiväkirja fingerporilaisesta elämästä ja kaupungin asukkaista. Videopäiväkirjan avulla päättäjät saadaan vakuuttuneeksi siitä, että Fingerporin pitää säilyä omana itsenäisenä kaupunkina. Kuvaaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Kaupungin asukkaat eivät osaa olla luontevia kameran edessä. Onneksi Pahani Julmulla (Pekka Huotari) on keino, jolla Heimo Vesa onnistuu tehtävässään.

Siis apua, mitä tyyppejä näyttämöllä nähtiin! Oikeasti aivan kuin sarjakuvasta itsestään. Jari Pehkonen Heimo Vesan roolissa on luonteva valinta. Kylmänrauhallinen tyyppi, joka ei vähästä hätkähdä. Koska Pehkonen on pääroolissa, ei hänellä ole muita rooleja kuin Heimo Vesa. Muilla näyttelijöillä sen sijaan rooleja riittää ties kuinka paljon. Pekka Huotari on aivan uskomaton. Mikä tahansa rooli, jota Huotari näyttämöllä veti, kirvoitti naurut. Itselleni kolahtivat ehkä parhaiten Virtsakivimies hullusti pyörivine silmineen sekä Asko Vilenius, joka enemmän kuin mielellään availee poplariaan. Antti Timonen Homeliuksen roolissa on huippu. Omahyväinen tärkeilijä, jonka puheet päätyvät lähes aina otsikoihin. Rivo-Riitan rooli on kuin luotu Sanna Saarijärvelle. Räväkkä ja sanavalmis nainen, joka tietää kyllä, mistä miehet puhuvat tai ainakin, mitä miehet tarkoittavat. Entä sitten Leenamari Unho, joka keikaroi näyttämöllä napapaidassaan ja krapulapäissään? Sanomattakin selvää on, että hän on Krapula-Päivi.

Jari Pehkonen ja Pekka Huotari
Kuva © Miika Storm, Helsingin Kaupunginteatteri, Fingerpori

Fingerporin ohjauksesta on vastannut Pertti Sveholm. Hienosti mies onkin saanut sarjakuvan elämään näyttämöllä. En kauheasti syventynyt näytelmän tekijöihin ennen itse esitystä, joten nyt jälkikäteen on helppo myös nauraa näytelmän vitsille, joka viittasi Sveholmiin. Pidin myös siitä, kuinka videoita oli hyödynnetty näytelmässä. Hieman sarjakuvamaista pintaa, mutta jonkin verran myös ihan oikeaa kuvaa oikeasta maailmasta. Kiitos Mika Haaranen ja Jaakko Sirainen. Olette tehneet hienoa työtä. Elina Vättö on kuitenkin nainen, joka on onnistunut taikomaan sarjakuvahenkilöiden asut oikeiksi vaatteiksi. On siinä täytynyt olla työsarkaa, mutta hienoa työtä on saatu aikaiseksi.

Tässä on näytelmä, joka on ilman muuta hauska ja hulvaton. Katsoja voi vain heittäytyä näytelmän mukaan ja nauraa ratkiriemukkaille hahmoille ja hulluille kohtauksille. Itse ainakin voin sanoa nauraneeni ääneen näytelmän kaikissa mehevissä kohdissa. Jos nyt kuitenkin joku haluaa hakea Fingerporista jotain muuta, niin poliittista satiiriakin löytyy. Näytelmään on otettu mukaan myös hyvin ajankohtaisia uutisaiheita, ja löydetty niistäkin koominen puoli. Ja jos oikein todella syvällisiä haluaa pohtia, niin onhan näytelmän aihe jokseenkin kuumottava, kun kaiken maailman kuntaliitoksia suunnitellaan ja pienet ovat jäämässä paitsioon.

Sanna Saarijärvi
Kuva © Miika Storm, Helsingin Kaupunginteatteri, FingerporiFingerpori on näytelmä, johon kannattaa liput varata heti, koska minulla on jotenkin sellainen kutina, että esitykset tullaan myymään loppuun. Olen niin iloinen, että sarjakuva oikeasti elää ja vieläpä suomalainen sarjakuva. Mainittakoon myös sellainen, että Fingerpori tullaan näkemään myös valkokankaalla tulevana syksynä. Näyttelijäkaarti tosin on aivan eri kuin Helsingin Kaupunginteatterin versiossa.

Fingerpori sai ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa torstaina 7.2.2019.

Rooleissa: Helena Haaranen, Pekka Huotari, Juha Jokela, Jari Pehkonen, Sanna Saarijärvi, Antti Timonen ja Leenamari Unho

Käsikirjoitus: Petja Lähde
Perustuu Pertti Jarlan sarjakuviin.

Ohjaus: Pertti Sveholm
Lavastus: Mika Haaranen
Videosuunnittelu: Mika Haaranen ja Jaakko Sirainen
Puvut: Elina Vättö
Valosuunnittelu: Teppo Saarinen
Äänisuunnittelu: Lauri Koivisto
Dramaturgi: Henna Piirto
Naamiointi ja kampaukset: Aino Hyttinen

Näin esityksen pressilipulla. Kiitos Helsingin Kaupunginteatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti