10.6.2018

Pokka pitää vai pitääkö?


Kesäteatterikausi on korkattu. Keski-Uudenmaan Teatteri (KUT) ja Krapihovi kutsuivat ihanaan tilaisuuteen, jossa oli ensin tarjolla mahtavia Kesäisiä herkkuja Krapin Pajassa tervetulomaljojen kera. Herkkuruokien ääreltä oli mahtava siirtyä Krapin kesäteatterin katsomoon seuraamaan KUT:in kesäteatteriesitystä Pokka pitää. Ruumiin ja hengen ravintoa samana iltana. Voiko ihminen muuta toivoa?

Voin melkein vannoa, että kaikki tietävät tv-sarjan Pokka pitää (Keeping Up Appearances). Tuon hullunhauskan englantilaisen sarjan, jossa Hyacinth Bucket (lausutaan bukee) tuntee arvonsa, ja ehkä hieman ylikin. Hän osaa myös elää sen mukaisesti. Aristokraattisia elkeitä, hienostunutta elämää, ja mikä parasta: parempaa väkeä. Tai niin Hyacinth itse kuvittelee. Hän pyrkii yläluokkaiseen elämäntapaan ymmärtämättä sitä, että samalla hän tekee itsestään pellen.

Kalle Tahkolahti ja Anna-Leena Sipilä, Keski-Uudenmaan Teatteri: Pokka pitää (2018)
Kuva © Kapina OyKesäisessä teatteriesityksessä Pokka pitää Hyacinthin (Anna-Leena Sipilä) naapuri Emmet (Johannes Korpijaakko) pähkäilee, mistä löytää näyttelijävahvistuksia näytelmäänsä. Paikalle osuu yllättäen Hyacinth, joka kuulee pari erityissanaa, jotka nostattavat hänet saman tien Emmetin kauhuksi tähtinäyttelijöiden kaartiin. Hyacinth ei kuitenkaan kuuntele asioita loppuun saakka, jos nyt ylipäätään kuuntelee mitään, mitä muut puhuvat. Häneltä jää huomioimatta se, että hienon rouvan roolin lisäksi hänen on näyteltävä suttuisen kokin rooli. Tässähän on jo sopan ainekset valmiina, joten enempää juonipaljastuksia ei tule.

Täytyy myöntää, että hieman mietitytti, kuinka KUT onnistuu Hyacinthin ja muiden henkilöiden kanssa, mutta hyvin onnistui. Anna-Leena Sipilä on lahjakas näyttelijä, ja se tulee esiin myös tässä esityksessä. Sipilä ilmeilee hyacinthmaisesti ja yrittää säilyttää kunniansa yläluokkaisena naisena viimeiseen saakka. Daisyn roolissa esiintyy Sanna Saarijärvi, jonka ilmeisiin ihastuin heti. Ihanaa heittäytymistä. Kirsi Ylijoki nähdään vampin, eipäs kuin Rosen roolissa. Loistava näyttelijävalinta. Ylijoki ampuu täysillä lyhyttäkin lyhyemmässä kultamekossaan. Ei voi muuta kuin nauraa. Nauratti myös Korpijaakon tuskastuminen ja toisinaan riehaantuminen Emmetin epätoivoisessa tilanteessa.

Miia Nuutila ja Johannes Korpijaakko, Keski-Uudenmaan Teatteri: Pokka pitää (2018)
Kuva © Kapina OyKimmo Virtanen on vastannut näytelmän ohjauksesta ja sovituksesta. Mielestäni osaset olivat hyvin kohdillaan jo kutsuvierasnäytännössä, joka oli ennen varsinaista ensi-iltaa. Näytelmän lavastus on kivan vaaleanpunainen. Sopii täydellisesti Hyacinthin ajatusmaailmaan paremmasta väestä. Puvustus on myös hyvin onnistunutta ja loppuun asti ajateltua. Sekä lavastuksesta että puvustuksesta on vastannut Heini Maaranen eli kiitokset lähtevät siihen suuntaan.

KUT:in Pokka pitää on komedia, joka saa toisinaan farssimaisia piirteitä. Tällainen kesäteatteri on juuri sopivaa väsyneille aivoille ja ehkä hieman alakuloiselle mielelle. Pokka pitää nostattaa hymyn huulille. Tarvitsee vain antaa näytelmän viedä ja nauttia näkemästään. Välillä voi kikatella näyttämöllä tapahtuville hulluille asioille.

Sanna Saarijärvi, Kalle Tahkolahti, Seppo Halttunen, Kirsi Ylijoki ja Johannes Korpijaakko, Keski-Uudenmaan Teatteri: Pokka pitää (2018)
Kuva © Kapina OyKun puhutaan kesäteatterista, täytyy taas kerran virkistää ihmisten muistia. Suomen kesä jaksaa yllättää. Päivä, jolloin näytelmän näin, ei ollut mikään hellepäivä. Olin mielestäni varustautunut hyvin, mutta en kuitenkaan tarpeeksi hyvin. Pitkien housujen alla oli sukkahousut. Pipo päässä, huivi kaulassa ja käsineet käsissä. Mutta takki oli liian ohut. Ei kevättakki riittänyt pitämään lämpöä. Olisi pitänyt olla boleron ja lyhythihaisen paidan sijaan pitkähihainen paita ja fleece päällä. Onneksi ehdin napata lämmikkeeksi huovan, joka toi lisälämpöä, kun paleli. Niin, ja mukana oli tietysti istuinalusta. Suosittelen tällaista tsekkausta, jos ilma on kolea. Palelevana menettää osan näytelmän tuomasta nautinnosta.

Kannattaa ehdottomasti suunnata Krapin kesäteatterille katsomaan Pokka pitää -näytelmää, jos on pitänyt tv-sarjasta. Toisaalta näytelmä sopii hyvin myös osaksi illanistujaisia isommille porukoille. Krapihovin monipuolisia ruokailumahdollisuuksia kannattaa myös ehdottomasti testata, ja voipa hotellille vaikka jäädä yöksikin.

KUT:in Pokka pitää sai ensi-iltansa Krapin kesäteatterissa perjantaina 8.6.2018.

Rooleissa: Seppo Halttunen, Johannes Korpijaakko, Miia Nuutila, Sanna Saarijärvi, Anna-Leena Sipilä, Kalle Tahkolahti ja Kirsi Ylijoki

Käsikirjoitus: Roy Clarke
Suomennos: Joel Elstelä
Ohjaus ja sovitus: Kimmo Virtanen
Musiikki: Altti Uhlenius
Lavastus ja puvustus: Heini Maaranen
Maskeerauksen suunnittelu: Maiju Tuovila

Kiitos Krapihoville ja Keski-Uudenmaan Teatterille iloa tuottavasta illasta. Kiitos myös kuvalainauksista.

6 kommenttia:

 1. Hyacinth on mainio persoona telkkarisarjassa, tykkään ja katson aina kun mahdollista. Ei haittaa katsoa jo toista kertaa samaa sarjaa, sillä huumori puree näin kesäisin ja vanhat tv-sarjat. Doc Martin on myös mainio sarja ja katson sitäkin jo toisen kerran tai kolmannen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pokka pitää on sellainen sarja, että sitä voi katsella useita kertoja, vaikka juonen tietääkin. Sarja on todella vangitseva. Doc Martin on puolestaan sarja, jota olen nyt kesällä huomannut seuraavani. Tulee sopivasti siihen aikaan, kun tulen töistä kotiin. Vajaa tunti rentoa oleskelua Martinin kanssa nollaa työpäivän kiireet. :)

   Poista
 2. Hurmaava kesäteatteri! Pkka pitää on niin hyvä!

  Kauniita kesäpäiviä sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pokka pitää on todellakin mainio. Hyacinth on todellinen persoona, joka ei paljon esittelyä tarvitse. :)

   Aurinkoisia kesäpäiviä sinullekin sinne aurinkoon! <3

   Poista
 3. Tykkäsin tästä tv-sarjasta! Se oli hulvaton! Hauska kuulla, että siitä on tehty myös näytelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näytelmä oli kyllä hyvä ajatus, ja se kannattaakin mennä katsomaan, jos miettii, mitä kesäteatteriesitystä menisi katsomaan. Hyacinth on niin mainio tapaus. :D

   Poista