24.3.2018

Putkinotko taipuu monologiksi


Teatteri Jurkka yllättää tuomalla Joel Lehtosen klassikkoteoksen Putkinotko yhden miehen esitykseksi näyttämölle. Mies roolien takana on Tommi Eronen, joka onnistuu välittämään katsojille voimakkaan fyysisen ja henkisen tunnelatauksen.

Eronen tuo näyttämöllä vahvasti esiin jokaisen roolihenkilön luonteenpiirteet. Putkinotkon henkilöhahmoista on helppo löytää perisuomalaisten peilikuvia. Juutas Käkriäisen vainoharhaisuus, Rosinan huoli perheensä tulevaisuudesta ja Aapeli Muttisen ylemmyydentunto. Näytelmä välittää myös hyvin ikuisuusongelman joidenkin ihmisten saamattomuudesta sekä toisten ihmisten kaikkitietävyydestä ja osaamisesta.

Tommi Eronen
Teatteri Jurkka: Putkinotoko (2018), kuva © Marko MäkinenJurkan Putkinotkossa on yllättävän voimakkaita kohtauksia, jotka hätkähdyttävät katsojaa, vaikka tarina olisi entuudestaan tuttu. Näyttelijän ammattitaitoa on, että pystyy monologissa luomaan dramaattisia käänteitä silmänräpäyksessä. Ei pelkällä hatun tai huivin vaihtamisella rooli vaihdu, vaikka Eronen näin näytelmässä tekeekin. Eronen myös heittäytyy kuhunkin rooliinsa tunteella.

Näytelmän lavastus koostuu lähinnä halkopinosta ja yksittäisistä, katosta köyden varassa roikkuvista haloista. Halkojen avulla näytelmään tuodaan yllättäviä elementtejä. Eronen kävelee paljain jaloin halkojen päällä. Tämä ensin ihmetyttää, mutta myöhemmin selkenee selkeäksi kuvaksi. Halot edustavat esimerkiksi peltomaisemaa, jonka päällä Käkriäinen astelee ja pelkää Muttisen kohtaamista.

Tommi Eronen
Teatteri Jurkka: Putkinotoko (2018), kuva © Marko Mäkinen

Valaistuksen tehokeinoksi näytelmän kattoon on ripustettu jouluiset ledivalot. Kun näytelmä alkaa ja sali pimenee, ledivalot luovat katsojalle tähtitaivasefektin. Vaikuttavaa ja kaunista. Kohtaus jää mieleen pitkäksi aikaa. Mietin myös sitä, kuinka pienillä efekteillä saadaan näytelmään lisätehoa.

Putkinotko on lähes sata vuotta vanha tarina, mutta se elää edelleen. Köyhien ihmisten kurjuus kuvastuu vasten rikkaiden loistoa. Putkinotko on tarina kahdesta erilaisesta perheestä. Köyhän monilapsisen perheen ongelmat kohtaavat äveriään pariskunnan hehkun. Elämä ei ole tasa-arvoista.

Teatteri Jurkan Putkinotko sai ensi-iltansa lauantaina 17.3.2018.

Rooleissa: Tommi Eronen

Alkuteos: Joel Lehtonen
Dramatisointi ja ohjaus: Tuomo Rämö
Äänisuunnittelu ja musiikki: Jani Orbinski
Valosuunnittelu: Saku Kaukiainen
Pukusuunnittelu: Sanna Levo
Lavastus: Mika Haaranen ja Tuomo Rämö

Kuoro: Anni Tani, Eero Tiilikainen, Veera Wahlroos, Meri Luukkanen, Jalmari Pajunen, Otso Aunola ja Jani Orbinski

Näin esityksen ennakkonäytöksessä osana Teatteri Jurkan Kotikriitikoiden paluu -kurssia.

Kiitos Teatteri Jurkalle kuvalainauksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti