28.3.2018

Teatterissa: Tilanne päällä


Talviloman alkaessa vedellä viimeisiä suuntasimme kolmen ihanan ystäväni kanssa kohti Turkua. Turussa tulikin sen verran kiire, ettemme ehtineet juuri muuta tehdä kuin käydä syömässä, ja sitten pitikin suunnata kohti Domino-salia. Illan ohjelmassa oli Linnateatterin esittämä Tilanne päällä -komedia.

Kreisii Lovee on saamassa ensimmäisen livelähetyksensä televisioon. Ohjaaja (Iikka Forss) yrittää hioa työryhmänsä askelkuviot, eleet, puheet ja kaiken mahdolliseen kuntoon vielä kertaalleen ennen esitystä. Onhan kyse kuitenkin työryhmän tulevaisuudesta. Mikään ei tunnu menevän kenraaliharjoituksissa putkeen. On ramppikuumetta, on sopivan intuition hakua ja on jopa kateissa olevan näyttelijän etsimistä. Eihän tästä nyt meinaa tulla yhtään mitään, mutta kaikki järjestyy. Ohjaaja itse lupautuu ottavansa kadonneen näyttelijän paikan ja homma saadaan vietyä kunnialla läpi. Tämä kaikki siis juuri ennen television livelähetystä. Suora tv-lähetys on kaikesta huolimatta jännittävä, eikä hiottu esityskään ole aina aivan sitä mitä pitäisi.

Iikka Forss, Ushma Karnani, Joonatan Perälä, Tom Petäjä ja Riitta Lindroos
Kuva © Peter Nuutinen, LinnateatteriTom Petäjän ilmeet näyttämöllä olivat huikeaa katseltavaa. Näytelmän alussa tuli oikeasti tunne, että tuon miehen ja ilmeen olen nähnyt televisiossa. Mieletöntä ilvehdintää. Ja se peruukki! Huh huh. Aivan tajutonta. Iikka Forss kaksoisroolituksessa oli hauska. Hetkessä asiallinen mies oli kännipäissään sekoileva tyyppi. Mietin, jonkin aikaa, kuka on tumma kaunotar näyttämöllä. Nainen oli Ushma Karnani. Nainen, joka oli aikoinaan yksi suositun tyttöbändi Gimmelin laulajista. Nyttemmin nainen vakuuttaa teatterissa. Hienoa roolityötä. Nauratti etenkin intiattareksi heittäytyminen viime hetken harjoituksissa. Joonatan Perälän ilmeet ja eleet jättivät tuskin kylmäksi ketään. Nuori mies jaksoi naurattaa homo-lookissaan, joka oli vedetty äärimmäisen strereotyyppiseen muotoon. Sinänsä homoudessa ei ole mitään huvittavaa, mutta tällaisessa esityksessä myös homoudelle on lupa nauraa. Riitta Lindroos ohjaajan assistenttina oli kuin joulutonttu, jonka pipopää vilahteli milloin mistäkin kulmasta.

Ennen väliaikaa näytelmä mielestäni haki paikkaansa tai ainakin minun itseni oli hieman vaikea saada juonesta kiinni. Samaa kohtausta esitettiin useaan kertaan ja aina jokin meni pieleen. Kyllä. Ymmärrän, että on hauskaa, mutta jotenkin en päässyt sisälle näytelmään. Toivon kuitenkin, ettei kukaan, joka ajatteli tai ajattelee samalla tavoin, lähde väliajalla kotisohvalle. Väliajan jälkeen nimittäin alkaa tapahtua ja rytinällä. Tilanne on todellakin päällä ja komedian voi sanoa kääntyneen jopa farssin puolelle. Aivan hulvatonta menoa. Nauratti niin, että kyyneleet valuivat silmäkulmista. Linnateatteri todellakin räväytti potin oikein kunnolla.

Ushma Karnani, Tom Petäjä, Joonatan Perälä, Riitta Lindroos ja Iikka Forss
Kuva © Peter Nuutinen, LinnateatteriNäytelmän käsikirjoituksen ja ohjauksen takana on Mika Eirtovaara, joka on saanut palaset loksahtamaan paikoilleen. Saattaa olla, että omaa tekstiä on helpompi ohjata näyttämöllä sellaiseen muotoon kuin haluaa. Ennen esitystä oli aikaa katsella lavastusta, joka oli jollain lailla hyvin kaunis ja viehättävä tai sitten se oli se tapetointi, joka oli kuin piste iin päällä. Lavastuksesta on vastannut Peter Ahlqvist.

Tilanne päällä on näytelmä, joka sopii mielestäni erinomaisesti vaikka kaveri- tai työporukoiden yhteiseksi vapaa-ajan vietteeksi. Näytelmä on viihdyttävä ja hauska. Juuri sellainen aivot narikkaan vievä kokemus, jota aina toisinaan tarvitsee.

Linnateatterin Tilanne päällä sai ensi-iltansa 1.2.2018 Domino-salissa.

Rooleissa: Iikka Forss, Ushma Karnani, Joonatan Perälä, Tom Petäjä ja Riitta Lindroos

Käsikirjoitus ja ohjaus: Mika Eirtovaara
Lavastus: Peter Ahlqvist
Pukusuunnittelu: Anniina Kuula
Valosuunnittelu: Esa Näykki
Äänisuunnittelu: Kristian Uusitalo
Maskit ja peruukit: Minna Pilvinen
Ohjaajan assistentti ja järjestäjä: Riitta Lindroos
Lavasterakennus: Jaana Jussila
Tarpeisto: Kaarina Kopola

Näin esityksen kutsuvieraslipulla. Kiitokset Linnateatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista.

2 kommenttia:

 1. Hei Virpi! Minäkin kävin katsomassa Tilanne päällä -komediaa ja samansuuntaisia olivat ajatukseni siitä. Elämässä tarvitaan välillä pakopaikkoja arjesta ja Tilanne päällä oli juuri sellainen. Muutenkin huomasin sinut sukulaissielukseni, tykkäät kirjoista ja teatterista.
  Hyppään kyytiin ja lukijaksi. Ja myös Blogit.fi:n seuraajaksi, se on se minun seuraajakanavani.
  Heleää huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula ja tervetuloa blogini seuraajaksi. Minä myös huomasin vastikään, että sinun ihanassa blogissasi on samoja kiinnostuksen kohteita kuin minulla.
   Aurinkoisia kevätpäiviä!

   Poista