31.8.2015

Paolo Giordano: Alkulukujen yksinäisyys

Lukupiirissä luettu Paolo Giordanon Ihmisruumis laittoi minut liikkeelle ja kirjastoon. Oli pakko lainata toinen Paolo Giordanon suomennettu teos Alkulukujen yksinäisyys (WSOY, 2010). Lainaamani kirja oli pokkariversio vuodelta 2012. Kirjan italiankielinen alkuteos on La solitudine dei numeri primi (2008). Kirjan on suomentanut Helinä Kangas. Tämä hieno kirja oli helposti lainattavissa kirjastosta. Ei tarvinnut jonotella.

Alkulukujen yksinäisyys, kirja kahdesta täysin erilaisesta ihmisestä, jotka tuntevat vetoa toisiinsa, mutta vastassa tuntuu olevan aina jokin este. Alice on joutunut isänsä pakottamana laskettelukouluun, jossa hänelle sattuu onnettomuus, joka tulee muuttamaan hänen loppuelämänsä. Alicen toinen jalka vammautuu pysyvästi. Alice hakee ihmisten hyväksyntää ja sairastuu lopulta anoreksiaan. Mattialla on kehitysvammainen kaksoissisar, jonka Mattia onnistuu hävittämään. Matemaattinen nero Mattia syyttää tapahtuneesta itseään vielä vuosienkin kuluttua. Mattia on syrjäänvetäytyvä, eikä hänellä ole kuin yksi ystävä. Mattia oireilee viiltelemällä itseään. Kuinka näiden kahden elämän heittelemän ihmisen lopulta käy?

Paolo Giordano on todella taitava kertoja. Alkulukujen yksinäisyys on kirja, jota haluaisi lukea keskeytyksettä. Kertomus on kiehtova ja jollain tavoin unenomainen. Lukija helposti samaistuu joko Aliceen tai Mattiaan tai seuraa vain herkeämättä päähenkilöiden elämän kulkua. Vaikka kirjan tarina on ahdistava, on Giordano hallinnut sanojen käytön loistavasti. Teksti ja kirjan tarina soljuvat eteenpäin ja pitävät lukijaa mukanaan ilman sen turhempia kikkailuja. Alkulukujen yksinäisyys on kaunis kirja.

Giordano on saanut samojen kansien väliin kaksi nuorten ihmisten, tai miksei vanhempienkin, vakavaa psyykkistä sairautta: anoreksian ja itsensä viiltelyn. Kirja laittaa lukijan pohtimaan syitä tällaiselle epänormaalille käyttäytymiselle ja antaa siihen ehkä hieman vastauksiakin. Kirja antaa myös aihetta tarkastella ympäristön käyttäytymistä, kun joukossa on poikkeava yksilö. Koulukiusaaminen on yksi hyvin yleinen tunnusmerkki siitä, kuinka poikkeavia käsitellään. Myös Alkulukujen yksinäisyydessä kärsitään koulukiusaamisesta. Toisaalta kirjassa koulukiusaaja saa myös nenilleen.

Paolo Giordanon Alkulukujen yksinäisyys voitti vuonna 2008 arvostetun italialaisen Strega-palkinnon, joka myönnetään vuosittain parhaalle italialaiselle proosakirjailijalle. Alkulukujen yksinäisyys on käännetty yli kahdellekymmenelle eri kielelle.

Suosittelen Paolo Giordanon Alkulukujen yksinäisyyttä kaikille, jotka rakastavat syvällisiä kertomuksia sekä henkilöille, jotka haluavat lukea kirjan, joka pitää otteissaan. Tämä kirja on yksi ehdottomasti parhaimmista lukemistani kirjoista. 

Kirjalle annan tähtiä 5 (asteikko 1-5).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti