17.8.2015

Jari Tervo: Kallellaan

Nappasin keväällä paikallisen kirpputorin kuoppajaisista Jari Tervon Kallellaan (WSOY, 2000). Kirja päätyi kissan ulkoilutuslukemiseksi näpsäkän kokonsa vuoksi. Olisin toki kirjan lukenut muutenkin, mutta koko oli tällä kertaa määräävä tekijä. Paikallisista kirjastoista kirjan saa helposti lainattua. Kirjan julkaisusta on jo viisitoista vuotta aikaa, joten kirja ei aivan tuore tapaus ole, vaikka kirjan päähenkilö vielä nuori onkin.

Kallellaan on Jari Tervon päiväkirja esikoispoikansa Kallen ensimmäisestä vuodesta. Jari ja Kati Tervon esikoinen syntyi helmikuussa 1999. Poika mullisti vanhempiensa maailman hyvin nopeasti. Kaikki asiat ja tapahtumat alkoivat pyöriä lapsen ympärillä. On suunnatonta iloa, mutta myös pelkoa. Kirjassa käydään läpi vaipparallia, ensimmäistä puhjennutta hammasta, ensimmäisiä sanoja, vauvan kehitystä taaperoikäiseksi. Tervo kertoo kirjassaan myös omasta elämästään kirjailijana. On kirjailijan markkinointimatkoja, ryyppyreissuja, tv-ohjelman tekoa, Finlandia-palkinto jännitystä. Yhteen vuoteen mahtuu suunnattomasti tapahtumia, ja etenkin, kun pieni poika on tulla tupsahtanut maailmaan.

Kallellaan on totuudenmukainen ja hauska kirja. Päiväkirjamainen teos on helppo ja nopea lukea. Kirjassa asiat pakostakin etenevät, kun seurataan Kalle-pojan kasvua ja kehitystä. Jari Tervo on osannut tuoda päiväkirjaansa sopivasti tervomaista huumoria. Kirjaan on myös kirjoitettu Nokian entisestä pääjohtaja Ollilasta fiktiota. En tiedä, oliko Ollila-tarinoinnilla tarkoitus tuoda kirjaan lisäsivuja, mutta minuun tällainen tarinointi ei oikein uponnut.

Kirjaa lukiessa tuli pakostakin mieleen, kuinka hienon lahjan Jari Tervo on pojalleen tehnyt. Vaikka Kallellaan, on kertomus Kallen ensimmäisestä vuodesta, sivuaa Tervo päiväkirjassaan myös päivän polttavia puheenaiheita, kuten esimerkiksi presidentinvaaleja, joissa Esko Aho ja Tarja Halonen kisasivat vastakkain. Lopputulos onkin historiaa ja kaikki tietävät kumpi kilpailun voitti. Tällaisesta päiväkirjasta voisivat tuoreet vanhemmat ottaa mallia, jos kirjoittaminen vain innostaa. Päiväkirja olisi mahtava lahja esimerkiksi kun lapsi täysi-ikäistyy.

Kirjaa suosittelen ehdottomasti kaikille esikoislapsen vanhemmille sekä henkilöille, jotka haluavat kurkistaa kirjailijan kulissien taakse. Kirja on tietenkin myös luettava, jos on pitänyt muistakin Jari Tervon teoksista. 

Tähtiä kirja ansaitsee 4+ (asteikko 1-5).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti